ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΣΤΑΝΟΥ ΣΕ ΜΕΛΙΒΟΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΙΤΣΑ

Με την ολοκλήρωση της συγκομιδής του κάστανου στα δύο κατεξοχήν καστανοχώρια του Δήμου Αγιάς, Καρίτσα και Μελιβοία, πραγματοποιήθηκαν και οι ανάλογες εκδηλώσεις.

kastano2Οι γιορτές περιελάμβαναν εκθέσεις τοπικών προϊόντων, εκθέσεις φωτογραφίας, έκθεση χειροποίητων δημιουργιών, γευσιγνωσία από τους τοπικούς Συλλόγους, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά, παρουσιάσεις χορευτικών τμημάτων, δωρεάν διάθεση κάστανων στους επισκέπτες και γλέντι με την συνοδεία λαϊκής ορχήστρας.

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων  πραγματοποιήθηκαν αξιόλογες και ουσιαστικές ομιλίες – συζητήσεις γύρω από το κάστανο, την καλλιέργειά του και την διάθεσή του.

Στην   Καρίτσα, στην ομιλία του καθηγητή δενδροκομίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας κου Dr Αλέξανδρου Παπαχατζή, όπου παρών ήταν και Δρ Ερευνητής Γιάννης Μάνθος (Ειδικός στην καλλιέργεια και ταυτοποίηση ποικιλιών καστανιάς), αναπτυχθήκαν θέματα όπως:

  • Ποικιλίες της καστανιάς
  • φυτοπροστασία της καστανιάς (αντιμετώπιση του έλκους και της φυτοφθορας)
  • καλλιεργητικές μέθοδοι, λίπανση και άρδευση της καστανιάς
  • προοπτικές ανάπτυξης (εμπορία, τυποποίηση, μεταποίηση)
  • ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο να ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να ταυτοποιηθουν οι καλλιεργούμενες ποικιλίες στην ευρύτερη περιοχή του Κισάβου ώστε να υποβληθεί φάκελος για την αναγνώριση του προϊόντος ως ΠΓΕ (προϊόν γεωγραφικής ένδειξης)

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣτην Μελιβοία ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ Νάνος Γεώργιος αναφέρθηκε:

  1. στα προβλήματα της καστανοκαλλιέργειας και συγκεκριμένα στο σχίσιμο των κάστανων της φετινής χρονιάς
  2. στην λίπανση της καστανιάς
  3. στην φυτοπροστασία
  4. στους τρόπους ορθής γεωργικής πρακτικής

Ο Δήμαρχος κ Γκουντάρας στις ομιλίες του τόνισε ότι η ποιότητα του κάστανου της περιοχής οφείλεται στα συστατικά του εδάφους, στις κλιματολογικές συνθήκες αλλά και κυρίως στο μεράκι των καλλιεργητών. Επεσήμανε επίσης την ανάγκη της ενίσχυσης της συνεταιριστικής ιδέας για την καλύτερη διάθεση του προϊόντος.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ