ΠΏΣ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΜΑΣ;

Η χαρούμενη μουσική ενισχύει τη συνεργασία στον εργασιακό χώρο. Γιατί; Πώς διαφορετικά είδη μουσικής επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας;

Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο Journal of Organizational Behavior δείχνει ότι η αισιόδοξη μουσική στο χώρο εργασίας προωθεί την καλύτερη συνεργασία και την αποτελεσματικότητα.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Cornell χώρισαν 78 φοιτητές σε δύο ομάδες – η μία εκτέθηκε σε χαρούμενη μουσική, και η άλλη σε στενάχωρη.

Η ομάδα με τη χαρούμενη μουσική άκουσε τραγούδια όπως το “Walking on Sunshine” και “Yellow Submarine.”  Η ομάδα με τα στενάχωρα κομμάτια άκουσε heavy metal μπάντες.

Οι φοιτητές σε κάθε ομάδα κλήθηκαν να αποφασίσουν πόσα χρήματα θα ήθελαν να βάλουν για την ομάδα, και πόσα θα ήθελαν να κρατήσουν για τον εαυτό τους.

Το αποτέλεσμα; Οι συνεισφορές στην ομάδα ήταν κατά ένα τρίτο υψηλότερες από την ομάδα της χαρούμενης μουσικής.

Η μελέτη αυτή είναι η τελευταία μιας σειράς μελετών κατά τη διάρκεια των ετών που προσπαθούν να δουν τις επιδράσεις της μουσικής στη συνεργασία και την παραγωγικότητα στο χώρο εργασίας.

Μια προηγούμενη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι έδειξε ότι οι προγραμματιστές υπολογιστών εργάζονται γρηγορότερα και καλύτερα όταν τους επιτρέπεται να ακούν τις δικές τους μουσικές επιλογές στο χώρο εργασίας τους.

Από την άλλη πλευρά, μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο Florida Atlantic παρατήρησε 45 μαθητές για να δεί πόσο γρήγορα γράφουν μια έκθεση, με ή χωρίς μουσική. Εκείνοι που άκουγαν μουσική έγραφαν πιο αργά -κατά μέσο όρο 60 λέξεις ανά ώρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μουσική μπορεί πραγματικά να αποσπάσει την προσοχή όταν κάποιος κάνει κάτι τόσο γνωστικά έντονο, όπως η συγγραφή μιας έκθεσης.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ