ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ (104 ΧΡΟΝΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΙΘΕΡΕΣ)

ΓΡΑΦΕΙ Ο Χρήστος Βάγιας Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α., Επίτιμος Πρόεδρος Ε.Ε.Α.Α/ Λάρισας

Αφιερωμένο σε όλους τους αεροπόρους, ιπταμένους και τεχνικούς της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι με την άρτια πτητική και τεχνική τους κατάρτιση, εργατικότητα, προσήλωση στο καθήκον και αγάπη για την πατρίδα, συνετέλεσαν τα μέγιστα στην άνδρωση και αύξηση της μαχητικής ικανότητας της Π.Α,

προσφέροντας και την ζωή τους ακόμα για την ελευθερία και την διαφύλαξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδος μας.

Ας μου επιτρέψετε να αναφερθώ, εν συντομία, στο ιστορικό, στην άνδρωση και στην πολεμική δράση της Π.Α. από το 1912 έως σήμερα, αλλά και στους ήρωες πεσόντες ιπταμένους και τεχνικούς, αφενός διότι, στις 8 Νοεμβρίου ημέρα των Αρχαγγέλων, γιορτάζει η Πολεμική μας Αεροπορία τα 104 χρόνια δράσης της στους αιθέρες και αφετέρου διότι φέτος  γιορτάζονται τα 72 χρόνια από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου  Πολέμου και η επιστροφή (14 Νοεμβρίου 1944), των Ελληνικών Πολεμικών Μοιρών στη Πατρίδα από τη Μέση Ανατολή και την Ιταλία.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ Π.Α

To  1911, η τότε Ελληνική Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ακολουθώντας το πνεύμα των Μεγάλων Δυνάμεων για χρησιμοποίηση του αεροπλάνου ως πολεμικού μέσου, ανέθεσε σε έμπειρους Γάλλους ειδικούς με επικεφαλής τον Υποστράτηγο Eydoux την οργάνωση  της Ελληνικής Αεροπορικής Υπηρεσίας, στέλνοντας έξη Αξιωματικούς  Στρατιωτικούς να εκπαιδευθούν ως αεροπόροι στην Αεροπορική Σχολή του Henry Farman στη Γαλλία.

Στις 13 Μαΐου του 1912, ο Καμπέρος με ένα από τα πρώτα αεροπλάνα πραγματοποίησε δοκιμαστική πτήση η οποία ήταν συγχρόνως και η πρώτη πτήση στρατιωτικού αεροπλάνου στην Ελλάδα.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 1912 δημιουργήθηκε στη Λάρισα ο Λόχος Αεροπόρων”, η πρώτη πολεμική αεροπορική μονάδα με 4 Ιπταμένους και ανάλογο αριθμό τεχνικών για την συντήρηση και επισκευή των αεροπλάνων.

Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ Π.Α (1912-1922)

Βαλκανικοί Πόλεμοι (1912-1913)

Η Αεροπορία μας άρχισε την πολεμική της δράση με τον «Λόχο Αεροπόρων» από τη Λάρισα, στις 5 Οκτωβρίου του 1912, ημέρα έναρξης των Βαλκανικών πολέμων για απελευθέρωση των υπόδουλων, έως τότε, περιοχών από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στους αγώνες του 1912-13 για την Ελευθερία των Ελληνικών εδαφών έπεσαν ηρωικά  3 Αεροπόροι.

Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος (1914-1918)

Στην πρώτη Παγκόσμια σύρραξη (1914-1918), Η Ελληνική Αεροπορία, εντεταγμένη στο συμμαχικό συνασπισμό Αγγλίας–Γαλλίας, έδρασε αποτελεσματικά με εκσυγχρονισμένο το στόλο της. Οι νεκροί Έλληνες αεροπόροι του πολέμου αυτού ανήλθαν στους 17.

Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922)

Κατά την Μικρασιατική εκστρατεία (1919-1922) για την απελευθέρωση των υποδούλων αδελφών και των Ελληνικών εδαφών, η Ελληνική Αεροπορία ύστερα από σκληρούς αγώνες υποχώρησε μεταξύ των τελευταίων από την Ιονική γη. Για την υλοποίηση «της Μεγάλης Ιδέας» 23 αθάνατοι Αεροπόροι, ως τίμημα, προσέφεραν τη ζωή τους.

Ανάπτυξη της Ελληνικής Αεροπορίας

Μετά την Μικρασιατική καταστροφή, άρχισε η αναδιοργάνωση και η ανάπτυξη της Ελληνικής Αεροπορίας.

Το 1930 ιδρύθηκε το Υπουργείο Αεροπορίας και η ενοποιημένη πλέον ΠΑ καθιερώθηκε, ως αυτοτελής κλάδος των Ένοπλων Δυνάμεων. Πρώτος Υπουργός Αεροπορίας, ο τότε Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος.

Το 1931 ιδρύθηκε στο Τατόι η Σχολή Αεροπορίας, μετέπειτα Σχολή Ικάρων που υπήρξε το “φυτώριο” για όσους νέους επέλεξαν να γίνουν Ιπτάμενοι.

Το γεγονός της ίδρυσης της Σχολής Ικάρων οδηγεί την ηγεσία της Αεροπορίας στην ίδρυση της πρώτης Σχολής Τεχνικών Αεροπορίας (ΣΤΑ).

Ελληνοϊταλικος  πολεμος (1940-41)

Με την έναρξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, στις 28 Οκτωβρίου 1940, συνολικά 77 Ελληνικά αεροπλάνα πρώτης γραμμής κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν 463 σύγχρονα Ιταλικά. Παρά τη  συντριπτική υπεροχή της Ιταλικής Αεροπορίας, η απαράμιλλη αυτοθυσία και ο ηρωισμός των πληρωμάτων και της άρτιας υποστήριξης των τεχνικών και του υπολοίπου προσωπικού εδάφους, ανέτρεψε από τις πρώτες ημέρες του πολέμου τα σχέδια των Ιταλών.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα ικανότητας, θάρρους και ηρωισμού, αλλά και βάλσαμο για τους 52 αθάνατους ήρωες αεροπόρους, που απέσπασαν το θαυμασμό των συμμάχων, αλλά και ταυτόχρονα των εχθρών της Ελλάδας, ενδεικτικά αναφέρονται:

Ο ηρωισμός και η αυτοθυσία, του Υποσμηναγού Ευάγγελου Γιάνναρη του πρώτου πεσόντα Έλληνα αξιωματικού, κατά τον ελληνοιταλικό πόλεμο, που έπεσε υπέρ πατρίδος στις 30 Οκτωβρίου 1940 στην Βασιλειάδα Καστοριάς. Το κατόρθωμα του Ανθυποσμηναγού Μαρίνου Μητραλέξη ο οποίος στις 2 Νοεμβρίου του 1940, «ροκάνισε» με την προπέλα του αεροπλάνου του, το Ιταλικό τρικινητήριο βομβαρδιστικό όταν τελείωσαν τα πυρομαχικά του. Το κατόρθωμα, την ίδια ημέρα, του πληρώματος του αεροπλάνου με τους Ανθυποσμηναγό Καρακίτσο και Σμηνία Κατσούλα, που εντόπισαν με χαμηλή πτήση την περίφημη Ιταλική μεραρχία «Julia», τη στιγμή που είχε εισβάλει στην Πίνδο και κινούνταν να καταλάβει το Μέτσοβο, γεγονός που άλλαξε την έκβαση του πολέμου υπέρ της Ελλάδας.

Επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή (1941–1944)

Μετά τη νικηφόρα προέλαση των Ελληνικών Δυνάμεων στο μέτωπο της Αλβανίας το 1940 και στις αρχές του 1941, ακολούθησε η κατάρρευση του μετώπου και η εναντίον της Ελλάδας επέλαση της πανίσχυρης Γερμανικής Στρατιωτικής Μηχανής.

Η Ελληνική Αεροπορία  με την τότε ονομασία Ελληνική Βασιλική Αεροπορία έχασε σχεδόν όλο το αεροπορικό δυναμικό της, αλλά δεν υπέστειλε την ελληνική σημαία. Με την αιώνια ηρωική λεβεντιά που διακρίνει την ελληνική ψυχή και τον πόθο για ελευθερία, τα ελάχιστα εναπομείναντα, με τα ελληνικά χρώματα, αεροσκάφη και ο βασικός ανθρώπινος πυρήνας της κατέφυγαν από τις 18 Απριλίου του 1941 στη Μέση Ανατολή για συνέχιση του αγώνα στο πλευρό των συμμάχων. Εννέα αεροσκάφη και οι μαθητές της Σχολής Αεροπορίας με αρκετούς κυρίως Ιπταμένους Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς και μεγάλο αριθμό τεχνικών, στις 23 Απριλίου, κατόρθωσαν με πολλές δυσκολίες να καταφύγουν στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα σε δύο αεροδρόμια ένα της Αιγύπτου και ένα της Παλαιστίνης.

Γενικός Απολογισμός των τριών πολεμικών Μοιρών στη Μ. Ανατολή και Ιταλία

Οι τρεις Ελληνικές πολεμικές Μοίρες, 13η ΜΕΒ, 335 ΜΔ, και 336ΜΔ εκτέλεσαν περισσότερες από 11.200 πολεμικές αποστολές που αντιστοιχούν σε 22.680 πολεμικές ώρες. Η 13η ΜΕΒ εκτός των άλλων έριξε και 1300 τόνους βομβών. Έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος 70 Ιπτάμενοι και 10 επιπλέον Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί τεχνικοί διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίοι απεβίωσαν συνέπεια των κακουχιών του πολέμου στην καυτή έρημο.

Η Επιστροφή των πολεμικών Μοιρών στη Πατρίδα (1944)

Η ημέρα της επιστροφής των τριών Μοιρών στην Πατρίδα πραγματοποιήθηκε την 14η Νοεμβρίου 1944 η οποία μέρα αποτέλεσε ορόσημο χαράς και δόξας για όλο το προσωπικό των τριών τιμημένων Μοιρών της Ερήμου. Αποτελεί επέτειο νίκης και πανηγυρισμού του τέλους των ταλαιπωριών τους και των απωλειών που προκαλούνται σε έναν πόλεμο. Θυμίζει την πολυπόθητη λαχτάρα της επιστροφής στην πατρίδα και στο οικογενειακό περιβάλλον μετά από τέσσερα χρόνια αναγκαστικής απουσίας. Η λαχτάρα αυτή είναι το αιώνιο «Νόστιμον Ήμαρ» της Ελληνικής ψυχής στην «Ιθάκη της». Μα πάνω απ’ όλα, η ημερομηνία αυτή παροτρύνει τη σκέψη μας σε ένα μνημόσυνο για αυτούς που η τύχη τους στέρησε τη χαρά της επιστροφής.

Εμφύλιος Πόλεμος (1946–1949)

Μετά την απελευθέρωση, ακολουθεί ο εμφύλιος πόλεμος 1946–1949. Η Π.Α είχε έντονη παρουσία εκτελώντας αναγνωρίσεις και προσβολές στόχων, κατόπιν εντολής των προϊστάμενων κλιμακίων. Κατά τη διάρκεια του άδικου εμφύλιου σπαραγμού έχασαν τη ζωή τους 49 Ιπτάμενοι.  

Επιχειρήσεις στην Ν. Κορέα (1950-1955)

Το Νοέμβριο του 1950 μετά την λήξη των επιχειρήσεων του εμφυλίου πολέμου, θέλοντας η Ελλάδα να συνδράμει τον Ο.Η.Ε, απέστειλε στη Ν. Κορέα το 13ο Σμήνος Μεταφορών με αεροπλάνα C-47 (Dacota), μαζί με 67 ιπταμένους και τεχνικούς Αξιωματικούς και οπλίτες. Μέχρι το 1955 το προσωπικό του Σμήνους C-47 διακρίθηκε για την τόλμη, την αποφασιστικότητα των ιπταμένων και τεχνικών της. Το ηρωικό Σμήνος πραγματοποίησε υπό δυσμενής συνθήκες 2916 πολεμικές αποστολές αερομεταφορών.

Δώδεκα αξιωματικοί – υπαξιωματικοί και δύο αεροπλάνα δεν επέστρεψαν στα πάτρια εδάφη. Το επιβλητικό μνημείο στη Σεούλ θυμίζει τη θυσία των ηρώων αεροπόρων στις νεότερες γενιές.

Η Πολεμική Αεροπορία στο ΝΑΤΟ  (1950)

Την δεκαετία του ΄50, με την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ, τέθηκε σε εφαρμογή εκτεταμένο σχέδιο εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της ΠΑ, η οποία οργανώθηκε με τα Νατοϊκά πρότυπα και προσαρμόστηκε στις αιτήσεις των σύγχρονων εξελίξεων. Τα ελικοφόρα αεροπλάνα άρχισαν να αντικαθίστανται με αεριωθούμενα με πρώτα τα   Τ-33 Α (1951) στην Ελευσίνα και τα   F–84G στη Λάρισα, που τα υποδέχθηκαν για συντήρηση οι πρώτοι τεχνικοί που αποφοίτησαν από τη νεοσύστατη σχολή ΣΤΥΑ.

Επιχειρήσεις στην Κύπρο (1974)

Τον Ιούλιο του 1974 η 354 Μοίρα των Noratlas έγραψε λαμπρή ιστορία με την περίφημη επιχείρηση ΄΄ΝΙΚΗ΄΄ αερομεταφοράς των Ελλήνων καταδρομέων από την Κρήτη στην μαρτυρική Κύπρο. Παρά την παλαιότητα των αεροσκαφών Noratlas, τα οποία δεν έφεραν ουσιώδη, για την νυχτερινή πτήση, ραδιοναυτιλιακά βοηθήματα, τα πληρώματα των 12 από τα 15 αεροσκάφη προσγείωσαν τα Noratlas στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, κάτω από αντιαεροπορικά πυρά των φιλικών και εχθρικών στρατευμάτων. Η κατάρριψη ενός αεροσκάφους στοίχισε τη ζωή του ηρωικού πληρώματος και των 27 από τους 28  αλεξιπτωτιστές των καταδρομών του Στρατού Ξηράς. Ο 28ος σοβαρά τραυματίας απεβίωσε πριν λίγους μήνες στη Θεσσαλονίκη. Την περίοδο αυτή διαπιστώθηκε κατά τραγικό τρόπο η αδυναμία παραμονής των Ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών άνωθεν της Κύπρου για διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων για την υποστήριξη των Κυπρίων αδελφών μας.

Ο εκσυγχρονισμός της Π.Α τα τελευταία χρόνια (1974- 2016)

Μετά το 1974 Ελληνικές Κυβερνήσεις πιεζόμενες από τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την Κύπρο άρχισαν σταδιακά τον εκσυγχρονισμό της ΠΑ με αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας και με σύγχρονα οπλικά συστήματα και όπλα όπως: 1974–1980 τα μαχητικά  F-4E PhantomII, A-7H και  Mirage F-1, τα μεταφορικά C–130Η, τα πυροσβεστικά CL-215, CL-415 και τα φωτογραφικά RF-4E Phantom. Το 1988 έως σήμερα παρελήφθησαν σταδιακά τα αεροσκάφη τρίτης γενιάς Μ-2000/BGM, F-16C/D block 30, τα F-16C/D block 50, τα  F-16 C/D block 52 plus, τα F-16 C/D block 52 advanced και τα Mirage 2000 –5. Τα τελευταία χρόνια, το νέο μεταφορικό C-27J Spartan, το C-130B και το ιπτάμενο Radar Embrair145HAEW&C, το EMB-135 με ηλεκτρονικά συστήματα της Erricsson , το GulfstreamV, τα P-3B Orion, αντιαεροπορικά συστήματα Patriot, Ελικόπτερα AS-332C1 Super Puma, AB-109 Power και εκπαιδευτικά T-6A TexanII κ.α.

Η Πολεμική Αεροπορία σήμερα και οι προκλήσεις των γειτόνων της

Η Πολεμική Αεροπορία την περίοδο αυτή, έχοντας σκοπό την διαφύλαξη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ευρίσκεται συνεχώς σε αρίστη επιχειρησιακή ετοιμότητα, όπως και τα άλλα όπλα των Ενόπλων Δυνάμεων, για αντιμετώπιση τυχών κινδύνων από τα όμορα κράτη τα οποία τελευταία με τις εμπρηστικές δηλώσεις τους εγείρουν ανύπαρκτα θέματα όπως:

Η Τουρκία: Αμφισβητεί την συνθήκη της Λωζάννης διότι την θεωρεί ημιτελή, που αφορά τα ανατολικά σύνορα μας και την Δυτική Θράκη, δημοσιεύοντας μάλιστα χάρτες με τα δυτικά σύνορα της «καρδιάς» της μέχρι την Θεσσαλονίκη ή το λιγότερο μέχρι τον ποταμό Στρυμόνα !! Επίσης η Τουρκία συνεχίζει να εξοπλίζεται με υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη και αγοράζει επιπλέον 24 F-35  για να συνεχίζει ( μετά το 1974 ) να εκτελεί με τα αεροσκάφη της παραβάσεις του FIR Αθηνών ( δεν υποβάλουν στις αρμόδιες αρχές εναερίου κυκλοφορίας τα απαιτούμενα διεθνώς σχέδια πτήσεων) και παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου μας με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο για την οποία υπεύθυνη από τον Διεθνή Οργανισμό ICAO είναι η Ελλάδα.

Η Αλβανία : Αναμοχλεύει κατά καιρούς το «Τσάμικο» που αφορά την διεκδίκηση των δήθεν περιουσιών τους που είχαν πριν εγκαταλείψουν την Ελλάδα, ζήτημα που έχει τελεσιδικήση πριν από πολλά χρόνια και τελευταία προβαίνει σε μεθοδεύσεις εις βάρος της Ελληνικής μειονότητας της Αλβανία .

Τα Σκόπια: Μετά την διάσπαση της μεγάλης Γιουγκοσλαβίας τα Σκόπια εμμένουν να αυτοονομάζονται Μακεδόνες  και αρνούνται να συμφωνήσουν με την Ελλάδα σε ένα  όνομα κοινής αποδοχής αφού η Μακεδονία είναι μία αυτή που ανήκει στην Ελλάδα.

Με αυτές τις συνθήκες που διαμορφώνοντα στα βόρεια και ανατολικά σύνορα μας, Το Υπουργείο Αμύνης και κατεπέκταση η Π.Α, έχει λάβει έγκαιρα τα μέτρα της και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει με επιτυχία οποιαδήποτε απειλή των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω ενέργειες και μέτρα που αφορούν την άρτια εκπαίδευση του προσωπικού της και την αύξηση της μαχητικότητα αυτής  : Εκσυγχρονιστήκαν οι ανώτατες παραγωγικές σχολές παρέχοντας άρτια εκπαίδευση στους ιπταμένους, μηχανικούς και άλλους τεχνικούς. Μετεκπαιδεύεται το ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό σε σχολεία και Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Συμμετοχή  σε Εθνικές και Νατοϊκές αεροπορικές και διακλαδικές ασκήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με άριστα αποτελέσματα. Πάρα πολλές φορές οι πιλότοι μας αρίστευσαν σε διακρατικές ασκήσεις.  Τακτικά εκτελούνται ασκήσεις έρευνας και διάσωσης. Συμμετοχή Αξιωματικών και Ικάρων σε διεθνείς οργανισμούς. Εξοπλιστικά προγράμματα κλπ.

Νέο μαχητικό αεροσκάφος:

Οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της τουρκικής αεροπορίας, η οποία πέραν του πλήρους εκσυγχρονισμού του στόλου των Fighting Falcon που διαθέτει θα συγκροτήσει τις πρώτες Μοίρες F-35 στα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας, προκαλεί μεγάλη ανησυχία γεγονός που γνωρίζει πολύ καλά το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ. Έτσι, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ο σχεδιασμός επεκτείνεται και σε νέο μαχητικό αεροσκάφος, αν και ένα τέτοιο πρόγραμμα παραμένει πάντα -στην καλύτερη περίπτωση- μεσοπρόθεσμο. Το ότι το θέμα μπαίνει στο τραπέζι δεν είναι άσχετο και με κάποιες αναφορές τελευταία του υπουργού Εθνικής Άμυνας για… F-15 και μάλιστα όχι μεταχειρισμένων όπως ήταν σε κάποιες παλαιότερες περιπτώσεις.

Πάντως, η Π.Α. τα τελευταία 42 χρόνια (μετά το 1974), βρίσκεται σε ετοιμότητα ολόκληρο το εικοσιτετράωρο και «οι άγρυπνοι φρουροί του Αιγαίου», οι αεροπόροι μας, που χειρίζονται με δεξιότητα τα σύγχρονα μαχητικά σε κάθε γωνιά της Ελληνικής επικράτειας, με την άριστη υποστήριξη των τεχνικών, είναι έτοιμοι για το υπέρτατο καθήκον, τη θυσία για την πατρίδα.

Τα ατρόμητα Ελληνόπουλα πετούν καθημερινά, πολεμούν στο Αιγαίο ημέρα και νύχτα, ταγμένα να διαφυλάττουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, χαράζοντας τον δρόμο της ειρήνης δια της αποτροπής, για να παραμείνει η πατρίδα μας ελεύθερη και ακέραιη από κάθε ξένη επιβουλή. Ο καθημερινός αεροπορικός πόλεμος στο Αιγαίο, εκτός από το βαρύ οικονομικό που προσθέτει στην εθνική οικονομία της χώρας, έχει και ένα βαρύτερο τίμημα: τα θανατηφόρα ατυχήματα των αεροπόρων κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης της αποστολής. Η συνεχής επαγρύπνηση και ετοιμότητα, η κούραση, η καταπίεση, πολλές φορές, για καλύτερα αποτελέσματα, και ο υπέρμετρος ζήλος των ιπταμένων για να νικήσουν τη μάχη, έστω και για εκπαιδευτικούς  σκοπούς, συνθέτουν το ατύχημα και μάλιστα χωρίς να έχουν βλάβες τα αεροσκάφη.

Τα τελευταία 22 χρόνια έπεσαν για την πατρίδα 90 περίπου ιπτάμενοι, μάλιστα, οι περισσότεροι πεσόντες αεροπόροι στη «ειρηνική περίοδο» απ’ ότι στους δύο πολέμους 1912-13 και 1940-41. Ο συνολικός αριθμός των πεσόντων αεροπόρων μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 765 νεκρούς υπέρ της πατρίδος και άλλοι 50 πεσόντες ήρωες τεχνικοί της Π.Α. 

Σε κάποιους αεροπόρους μας όλα αυτά τα χρόνια, η τύχη ήταν περισσότερο σκληρή, τους στέρησε όχι μόνο τη ζωή αλλά και έναν απλό τάφο. Είναι και αυτό ένα χαρακτηριστικό των αεροπόρων. Διατηρούμε αναλλοίωτη την εκτίμησή μας προς όλους τους τότε πολεμιστές. Διαβεβαιώνουμε όλους τους παλαίμαχους Αεροπόρους ότι το παράδειγμά τους μας συνόδευε πάντα στην πορεία μας στην αεροπορία και εκφράζουμε στους μεγάλους «Απόντες» τον θαυμασμό και τον σεβασμό μας. Όλη η αεροπορική οικογένεια η ενεργώς και η απόμαχη τους θυμάται και τους τιμά.

Οι σύγχρονοι Ίκαροι μας έχοντας δεδομένη την άριστη τεχνική υποστήριξη και παρά την δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας μας, θα συνεχίζουν να πετούν ακούραστοι, με ζήλο και ενδιαφέρον, και δε θα διστάσουν καθόλου να θυμίσουν σε αυτούς που δεν έχουν μνήμη τις θυσίες των ηρωικά πεσόντων αεροπόρων μας, στο Βαλκανικό μέτωπο, στη Μικρά Ασία, στην Πίνδο, στη Μέση Ανατολή, την μαρτυρική Κύπρο και στο αρχιπέλαγος στο Αιγαίο κατά της επιχειρησιακές και εκπαιδευτικές πτήσεις.

Ας είναι αιώνια η μνήμη όλων των ιπταμένων και τεχνικών πεσόντων αεροπόρων μας, που θυσιάστηκαν για την πατρίδα και την αεροπορική ιδέα.

 

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com