ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΤΩΝ ΠΕΓΕΑΛ

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους συμβασιούχους εργαζόμενους στα περιφερειακά Εργαστήρια Γεωργικών Εφαρμογών και Ανάλυσης Λιπασμάτων (ΠΕΓΕΑΛ) κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης. Στην ερώτησή του ο κ. Λαμπρούλης αναφέρει:

Η συμβολή των εργαστηρίων ΠΕΓΕΑΛ στην εξασφάλιση ελέγχων των εδαφών, νερών, φύλλων, φυτικών ιστών, λιπασμάτων, καθώς και η ενημέρωση, συνεργασία και παροχή συμβουλών στους καλλιεργητές για την αντιμετώπιση στην πράξη, προβλημάτων που έχουν σχέση με τη θρέψη, λίπανση και φυτοπροστασία των καλλιεργειών, είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Ωστόσο η συνεχής υποβάθμιση των υπηρεσιών αυτών με το υπάρχον οργανόγραμμα, η έλλειψη προσωπικού καθώς και η υποχρηματοδότησή τους, οδηγούν, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων, σε κατάσταση που να μην μπορούν να ανταποκρίνονται στους απαραίτητους ελέγχους και στις ανάγκες των αγροτών.

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στα ΠΕΓΕΑΛ, οι οποίοι εργάζονται με συνεχείς συμβάσεις για το πρόγραμμα απονιτροποίησης, συμβάλλουν σημαντικά και είναι απαραιτήτως αναγκαίοι ώστε να καλύπτεται ένα μεγάλος όγκος των δραστηριοτήτων των υπηρεσιών. Η λήξη των συμβάσεών τους στη Θεσσαλονίκη στις 18 Νοεμβρίου, στη Λάρισα στις  18 Δεκεμβρίου και στην Αττική στις 31 Δεκεμβρίου, αλλά και η καθυστέρηση της έκδοσης της ΚΥΑ για την υλοποίηση του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, είναι επόμενο ότι θα επιφέρει μεγάλα προβλήματα στην λειτουργία των ΠΕΓΕΑΛ.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει:

  • Για την παραμονή των εργαζόμενων συμβασιούχων στα ΠΕΓΕΑΛ με την ένταξή τους στο μόνιμο προσωπικό του Υπουργείου και την ένταξη των προγραμμάτων που ασχολούνται στους στόχους του Υπουργείου.
  • Για την πρόσληψη επιπλέον μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες του Υπουργείου ώστε να αναβαθμιστούν και να μπορούν να ανταποκριθούν στ στους απαραίτητους ελέγχους και στις ανάγκες των αγροτών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ