ΠΏΣ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ Ο/Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Ο Τραμπ ή η Κλίντον δεν θα γίνει Πρόεδρος, κερδίζοντας τη «λαϊκή ψήφο» – αλλά κερδίζοντας τους περισσότερους εκλέκτορες.

Κάθε μια από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, και η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον (μια περιοχή που δεν ανήκει σε καμμία πολιτεία) έχουν έναν καθορισμένο αριθμό εκλεκτόρων που αντανακλά το μέγεθός τους.

Η Καλιφόρνια είναι η πιο πυκνοκατοικημένη (πάνω από 38 εκατομμύρια άνθρωποι) και έχει 55 εκλεκτορικές ψήφους – περισσότερες από κάθε άλλη.

Από την άλλη πλευρά, η Μοντάνα, η οποία είναι γεωγραφικά μεγάλη αλλά έχει σχετικά μικρό πληθυσμό (μόλις πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα), έχει μόνο τρεις εκλέκτορες.

Υπάρχουν 538 εκλεκτορικές ψήφοι και ο/η υποψήφιος/α πρέπει να κερδίσει 270 για να γίνει πρόεδρος.

Εκτός από το Μέιν και τη Νεμπράσκα, αν ένας υποψήφιος πάρει τις περισσότερες ψήφους σε μια πολιτεία, κερδίζει όλους τους εκλέκτορες της πολιτείας.

Ποιες είναι οι «πολιτείες που αμφιταλαντεύονται» και γιατί είναι σημαντικές;

Αυτές οι πολιτείες αποτελούν “πεδίο μάχης”  καθώς αμφιταλαντεύονται μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων και αντίστροφα, και σε αυτές οι προεδρικές εκλογές κερδίζονται και χάνονται.

Αυτές οι κρίσιμες για τις εκλογές, πολιτείες είναι: Φλόριντα, Οχάιο, Πενσυλβάνια, Ουισκόνσιν, Νεβάδα, Κολοράντο, Βόρεια Καρολίνα, Νιου Χάμσαϊρ, Μινεσότα, Αϊόβα και το Μίσιγκαν, με πιο σημαντικές τις μεγάλες πολιτείες όπως η Φλόριντα (29 εκλέκτορες) και το Οχάιο (18 εκλέκτορες), που προβλέπουν σχεδόν πάντα τον τελικό νικητή.

Ο υποψήφιος που κερδίζει το Οχάιο γίνεται πρόεδρος κάθε φορά από το 1960.

Ομοίως, ο υποψήφιος που έχει θριαμβεύσει στη Φλόριντα, σε όλες -εκτός από μια φορά- τα τελευταία 56 χρόνια, έχει μπει στο Λευκό Οίκο.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ