Η ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΡΑΜΠ

Ο εκκεντρικός πολυεκατομμυριούχος διέψευσε δημοσκοπήσεις και αναλυτές πετυχαίνοντας μία μεγάλη νική

Το αναπάντεχο τελικά συνέβη: Μετά από ένα ολονύχτιο εκλογικό θρίλερ ο 70χρονος εκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, εξελέγη ως ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στην υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον. 

Παρόλο που ξεκίνησε ως αουτσάιντερ και χωρίς ποτέ να έχει εμπλακεί στην πολιτική ή να έχει υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό, ο Τραμπ κόντρα σχεδόν σε όλα τα προγνωστικά ανακηρύχτηκε νικητής περί τις 9:00 το πρωί (ώρα Ελλάδας), μετά την επικράτησή του στην πολιτεία του Ουισκόνσιν, όπου ξεπέρασε το όριο των 270 εκλεκτόρων.

Η Χίλαρι Κλίντον, που παρά τη βοήθεια του Μπάρακ Ομπάμα απέτυχε να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ, του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί και αναγνώρισε την ήττα της. Νωρίτερα ο εκπρόσωπός της Τζον Ποντέστα ανακοίνωσε δημόσια ότι η Χ. Κλίντον δεν θα κάνει σήμερα δηλώσεις, θα αναμένει την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων και κάλεσε τους παρευρισκόμενους στο «στρατηγείο» της να πάνε για… ύπνο.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των New York Times, o Ντραμπ θα αγγίξει τελικά τους 305 εκλέκτορες και η Χίλαρι Κλίντον τους 233.

Οι πρώτες δηλώσεις Τραμπ – Πενς

Στις πρώτες δηλώσεις του ως εκλεγμένος πρόεδρος, ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα «οι Αμερικανοί να ενωθούν ως ένας λαός και να αναχαιτίσουν τους διχαστικούς ανέμους». Παράλληλα ο Τραμπ δεσμεύθηκε ότι θα είναι πρόεδρος όλων των Αμερικανών, ενώ απευθυνόμενος σε όσους δεν τον ψήφισαν ζήτησε τη βοήθειά τους για να ενώσουν τις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι η αντίπαλός του Χίλαρι Κλίντον τον πήρε τηλέφωνο για να τον συγχαρεί για τη νίκη του και εκείνος από την πλευρά του τη συνεχάρη για τη σκληρή μάχη που έδωσε. «Η Χίλαρι εργάστηκε σκληρά. Τώρα είναι η ώρα να επουλώσουμε τις πληγές του διχασμού. Είναι η ώρα να φτάσουμε ψηλά ως ένας ενωμένος λαός. Θα είμαι πρόεδρος όλων των Αμερικανών», επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Η δική μας καμπάνια ήταν ένα κίνημα από Αμερικανούς όλων των φυλών και θέλω να υπηρετήσω τον λαό. Πρέπει να ανοικοδομήσουμε αυτό το έθνος να αναβιώσουμε το όνειρο της μεγάλης Αμερικής. Ξόδεψα όλη μου την ενέργεια βλέποντας το δυναμικό που δεν έχει αξιοποιηθεί.

Οι ξεχασμένοι πολίτες της Αμερικής δεν θα είναι πια ξεχασμένοι, θα βάλουμε εκατομμύρια ανθρώπους σε θέσεις εργασίας, θα φροντίσουμε τους σπουδαίους βετεράνους μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω αυτούς τους ανθρώπους, του επιτελείου μου, την οικογενειά μου, την Μελάνια, την πρώην συζυγό μου Ιβάνκα».

Ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πένς απευθυνόμενος στους ψηφοφόρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος δήλωσε ότι πρόκειται για μια ιστορική νύχτα. Τόνισε ότι ο αμερικανικός λαός μίλησε και πρόσθεσε ότι η ηγεσία και το όραμα του Ντόναλντ Τραμπ θα ξανακάνουν μεγάλη την Αμερική.

Το θρίλερ που προηγήθηκε

Παρόλο που οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα στη Χίλαρι Κλίντον και οι New York Times ξεκίνησαν την εκτίμησή τους με παράσταση νίκης άνω του 80% για την υποψήφια των Δημοκρατικών, εντούτοις ο Ντ. Τραμπ ανέτρεψε τα δεδομένα γύρω στις 5:00 το πρωί ώρα Ελλάδας.

Το βαρόμετρο αποτέλεσαν οι πολιτείες Φλόριντα, Οχάιο και Βόρεια Καρολίνα, στις οποίες επικράτησε ο Ρεπουμπλικανός Τραμπ. Π.χ. στη Φλόριντα των 20 εκλεκτόρων η προσέλευση των ισπανόφωνων στις κάλπες δεν ήταν τόσο μεγάλη ώστε να καθορίσει το αποτέλεσμα.

Τρομάζει τις αγορές η νίκη Τραμπ

Επείγουσα σύσκεψη του υπουργείου Οικονομικών, της Υπηρεσίας Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας συγκαλείται στο Τόκιο για να εξετασθεί η κατάσταση των αγορών λόγω της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, τη στιγμή που ο δείκτης Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιο υποχωρεί κατά 6%.Στο κόκκινο βρίσκεται και το χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου ο δείκτης FTSE υποχωρεί κατά 5%.

Οι αμερικανικές αγορές υποχωρούν κατά 5% και πλέον. Στις προθεσμιακές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη, ο δείκτης S&P 500 υποχωρεί κατά 5,01%, ενώ ο δείκτης των προθεσμιακών συναλλαγών του Nasdaq υποχωρεί κατά 5,08% απεικονίζοντας τον τρόμο των αγορών απέναντι στους οικονομικούς κινδύνους που συνδέονται με μία προεδρία Τραμπ.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το δολάριο μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές. Το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,88% και διαμορφώνεται στα 1,115 δολάρια.

Το Κονγκρέσο και ο Λευκός Οίκος στα χέρια των Ρεπουμπλικανών

Οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν έλεγχο της Γερουσίας και θα συνεχίσουν έτσι να ελέγχουν το Κονγκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, παρέχοντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Έχοντας τον έλεγχο του Κονγκρέσου και του Λευκού Οίκου, οι Ρεπουμπλικανοί θα έχουν τη δυνατότητα να αποξηλώσουν τις μεταρρυθμίσεις του Μπαράκ Ομπάμα και κυρίως την μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, που έμεινε στην ιστορία ως Obamacare.

Παγωμάμα στην Ευρώπη – Πανηγυρισμοί Φάρατζ και Λεπέν

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι εξελίξεις στις αμερικανικές εκλογές ήταν ένα «τεράστιο σοκ». Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ARD η φον ντερ Λάιεν επεσήμανε: «Πιστεύω ότι ο Τραμπ γνωρίζει ότι αυτή δεν ήταν μια ψήφος υπέρ εκείνου, αλλά μάλλον μια ψήφος κατά της Ουάσινγκτον, κατά του κατεστημένου».

Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, επεσήμανε ότι «η φρασεολογία και ο τρόπος συμπεριφοράς του Τραμπ είναι μια παράλογη παρακαταθήκη, την οποία δεν μπορεί τόσο εύκολα να αποτινάξει (…) Πιστεύω ότι θα πρέπει να τον εκλάβουμε έτσι όπως μας έχει παρουσιαστεί». Ο ίδιος επισήμανε ότι δεν έχουμε καμιά ιδέα τι θα κάνει ο Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια πολύ αβέβαιη γεωπολιτική κατάσταση.

Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν συνεχάρη μέσω του Twitter «τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και τον ελεύθερο αμερικανικό λαό». Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, η οποία είχε τη θέση «οτιδήποτε εκτός της Χίλαρι Κλίντον» κατά τη διάρκεια της αμερικανικής προεδρικής εκστρατείας πανηγυρίζει μαζί με τους οπαδούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ο αντιπρόεδρος του κόμματός της Λουί Αλιό έγραψε:«κ….δάχτυλο σε μία αλαζονική ελίτ».

 

Ιταλία: «Η νίκη του Τραμπ έχει κοινά στοιχεία με εκείνα του Μπερλουσκόνι, το 1994»

«Η διαφαινόμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει κοινά στοιχεία με εκείνα του Μπερλουσκόνι, το 1994», σύμφωνα με πολλούς ιταλούς αναλυτές.

Όπως υπογράμμισε ο σχολιαστής της εφημερίδας Corriere della Sera ‘Αλντο Κατσούλο, ο Τραμπ, με την αναπάντεχη αυτή νίκη του, θυμίζει σε κάποιο βαθμό εκείνη του «πρώην Καβαλιέρε», πριν από δύο δεκαετίες, από την στιγμή που και οι δυο βασίσθηκαν μόνον στην προσωπική τους εκστρατεία, χωρίς να στηριχθούν σε ισχυρές πολιτικές συμμαχίες.

 Οι δημογραφικές ομάδες που οδήγησαν τον Τραμπ στη νίκη

Βάσει των exit polls οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ φαίνεται να επαναπροσδιόρισαν δραστικά τον τρόπο που ψηφίζουν κάποιες δημογραφικές ομάδες. Ο Τραμπ κέρδισε τις ψήφους των λευκών Αμερικανών χωρίς πτυχίο.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ είχε πολύ μεγαλύτερη απήχηση από τους προηγούμενους υποψήφιους του κόμματος μεταξύ των λευκών Αμερικανών που δεν διαθέτουν πτυχίο πανεπιστημίου.

Η υποστήριξη των κομμάτων άλλαξε σημαντικά σε όλα τα επίπεδα εισοδήματος. Ιστορικά οι πιο χαμηλόμισθοι ψηφοφόροι τείνουν να υποστηρίζουν τους Δημοκρατικούς και οι πιο πλούσιοι του Ρεπουμπλικάνους. Όμως το ύψος του εισοδήματος αντιστοιχεί και με το επίπεδο μόρφωσης, το οποίο έπαιξε αποφασιστικό ρόλο σε αυτές τις εκλογές.

Οι μειονότητες προτίμησαν την Κλίντον, ενώ οι λευκοί άνδρες τον Τραμπ. Οι Αφροαμερικανοί, οι Ισπανόφωνοι και οι Αμερικανοασιάτες υποστήριξαν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον. Παρόλα αυτά το επίπεδο υποστήριξής τους προς αυτήν ήταν μικρότερο από αυτό που είχαν δείξει στον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα πριν 4 χρόνια.

Παράλληλα η υποστήριξη του Τραμπ μεταξύ των λευκών ανδρών τείνει να είναι λίγο μεγαλύτερη ή τουλάχιστον ίση με αυτή που έχαιραν οι προηγούμενοι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων. Ο Τραμπ κέρδισε με μεγάλη διαφορά την ψήφο των ανδρών. Ο Τραμπ αύξησε την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων μεταξύ των ανδρών, ενώ δεν έχασε στις γυναίκες.

thetoc.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ