ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΠΟΔΙ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Στην απόλυτη ανατροπή εξελίχθηκε η μάχη για την προεδρία των ΗΠΑ. Ο χάρτης βάφεται κόκκινος με τον Ντόναλντ Τραμπ και τις δημοσκοπήσεις να πέφτουν στο απόλυτο κενό. Πήρε την Φλόριντα -χωρίς την οποία δεν θα μπορούσε να κερδίσει τον Λευκό Οίκο- μαζί με την Β.Καρολίνα και το Οχάιο.

Μπροστά σε εκλέκτορες με 238 έναντι 209 της Κλίντον, ενώ προηγείται και σε εθνικό επίπεδο. Πέφτουν οι ασιατικές αγορές. Η αγωνία στο «κόκκινο» διεθνώς…

Σε Μίσιγκαν και Ουϊσκόνσιν τα βλέμματα για την τελική εικόνα, και εκεί προηγείται ο Τραμπ.

LIVE η νύχτα-θρίλερ της αμερικανικής κάλπης

— 7:40 Το CNN αντιμετωπίζει με ελαφρώς ειρωνική διάθεση ότι ακόμα και στην Πενσιλβάνια, ένα παραδοσιακό προπύργιο των Δημοκρατικών, ο Τραμπ μπορεί και να κερδίσει.

— 7:32 Το CNN δίνει στην Χίλαρι την Νεβάδα με 6 εκλεκτορικές ψήφους. Το νέο σκορ: 238-215.

— 7.08 Αυξάνεται το προβάδισμα Τραμπ (238-209). Παίρνει και την Άιοβα.

— 7.00 Μίσιγκαν και Ουισκόνσιν είναι καθοριστικής σημασίας. Και στις δύο πολιτείες προηγείται ο Τραμπ

— 7.00 Έκλεισαν και οι τελευταίες κάλπες στην Αλάσκα (3 εκλέκτορες) και την Χαβάη (4)

— 6.50 Και η Τζόρτζια στον Ντόναλντ Τραμπ – 232 εκλέκτορες έναντι 219 της Χίλαρι Κλίντον

— 6.44 Αυτήν την στιγμή ο Τραμπ προηγείται με 216 εκλέκτορες έναντι 209 της Κλίντον

— 6.42 Η πολιτεία της Ουάσινγκτον στην Κλίντον (12 έδρες).

— 6.40 Στον Ντόναλντ Τραμπ η πολιτεία-κλειδί της Φλόριντα με 29 εκλέκτορες. Και περνά ξανά μπροστά.

— 6.18 Νίκη για την Κλίντον στο Όρεγκον και για τον Ντόναλντ Τραμπ στην Νεμπράσκα, σύμφωνα με το CNN. Χρειάζεται όμως οπωσδήποτε τουλάχιστον την Πενσιλβάνια, το Νιου Χάμσαϊρ και το Μίσιγκαν.

— 6.00 Καλιφόρνια και Χαβάη στην Κλίντον, Άινταχο στον Τραμπ. Η υποψήφια των Δημοκρατικών περνά μπροστά σε εκλέκτορες

— 6.00 Έκλεισαν οι κάλπες στην πολιτεία με το μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων στον χάρτη, την Καλιφόρνια των Δημοκρατικών (55 εκλέκτορες), καθώς και στην πολιτεία της Ουάσινγκτον (12), το Όρεγκον (7) και τη Βόρεια Ντακότα (3).

–5.49 Σημαντική νίκη, την οποία πλέον χρειάζεται απόλυτα, για την Χίλαρι Κλίντον στο Κολοράντο

— Με κομμένη την ανάσα πλέον στο χώρο του εκλογικού πάρτι της Χίλαρι

— 5.39 Στους 122 εκλέκτορες ανεβαίνει η Κλίντον, σταθερά μπροστά όμως ο Τραμπ με 167

–5.39 Η Βιρτζίνια στην Χίλαρι Κλίντον (13 εκλέκτορες)

— 5.28  Προηγείται ο Τραμπ με 167 εκλέκτορες έναντι 109 της Κλίντον

— 5.27 Ο Τραμπ παίρνει το Οχάιο (CNN) και τις 18 εκλεκτορικές ψήφους του

— 5.24 Δραματική εναλλαγή του κλίματος στο αρχηγείο της Κλίντον, γράφει το CNN

— 5.20 «Αυτή η ομάδα έχει τόσα πολλά για είναι υπερήφανη. Ό,τι και αν συμβεί σήμερα, σας ευχαριστώ για όλα» γράφει η Χίλαρι Κλίντον στο Twitter εν μέσω του θρίλερ

— Ο Ντόναλντ Τραμπ αποδεικνύεται ισχυρός, σε βαθμό που οι δημοσκοπήσεις δεν είχαν προβλέψει

–5.03 Η Κλίντον κερδίζει την Βιρτζίνια, σύμφωνα με το δίκτυο FOX

— 5.02 Σε εθνικό επίπεδο ο Τραμπ προηγείται κατά 1.1153.00 ψήφους

— 5.01 Στον Τραμπ η Μοντάνα (3), βάσει προβολής του CNN. Χωρίς ξεκάθαρη εικόνα αυτή την στιγμή σε Άιοβα, Νεβάδα, Γιούτα

— 5.00 Έκλεισαν οι κάλπες στις δυτικές πολιτείες Αριζόνα (11), Άινταχο (4), Μοντάνα (3), Νεβάδα (6), καθώς και στη μεσοδυτική πολιτεία της Άιοβα (6). Η Αριζόνα αν και έχει μακρά «κόκκινη» παράδοση, σε αυτές τις κάλπες θεωρείται περισσότερο swing state. Και η ρεπουμπλικανική Νεβάδα μπορεί επίσης να αμφιταλαντεύεται, καθώς στην πρόωρη ψηφοφορία καταγράφηκε μεγάλη αύξηση στην προσέλευση των ισπανόφωνων υπέρ της Κλίντον.

— 4.41 Παραμένει μπροστά σε εκλέκτορες ο μεγιστάνας του Real Estate με 136 έναντι 104 της Κλίντον

— 4.41 Νέες προβολές: Στην Κλίντον Κοντέκτικατ (7), στον Τραμπ η Λουζιάνα (8)

— Ζωντανή μετάδοση αποτελεσμάτων από το Reuters

— Στις 5.00 κλείνουν οι κάλπες στις δυτικές πολιτείες Αριζόνα (11), Άινταχο (4), Μοντάνα (3), Νεβάδα (6), καθώς και στη μεσοδυτική πολιτεία της Άιοβα (6). Η Αριζόνα αν και έχει μακρά «κόκκινη» παράδοση, σε αυτές τις κάλπες θεωρείται περισσότερο swing state. Και η ρεπουμπλικανική Νεβάδα μπορεί επίσης να αμφιταλαντεύεται, καθώς στην πρόωρη ψηφοφορία καταγράφηκε μεγάλη αύξηση στην προσέλευση των ισπανόφωνων υπέρ της Κλίντον.

–Σε κάθε περίπτωση δεν έχουν ακόμη έλθει τα αποτελέσματα από αρκετές πολιτείες, της δημοκρατικής Καλιφόρνια των 55 εκλεκτόρων συμπεριλμβανομένης

— 4.12 Περνά μπροστά σε εκλέκτορες ο Τραμπ, 128 έναντι 97 της Κλίντον

— 4.10 Στον Τραμπ το Τέξας (38 εκλέκτορες) και το Άρκανσο (6)

–4.05 Ενενήντα επτά εκλέκτορες αυτήν την ώρα για την Κλίντον, 84 για τον Τραμπ

— 4.04 Διευρύνεται το προβάδισμα του Τραμπ στην Φλόριντα 49,2% έναντι 47,6 για την Κλίντον

— 4.01 Η Χίλαρι Κλίντον κερδίζει, σύμφωνα με το CNN, την Νέα Υόρκη – Ο Ντόναλντ Τραμπ «παίρνει» Κάνσας, Νεμπράσκα και Ουαϊόμινγκ, καθώς και Νότια Ντακότα και Βόρεια Ντακότα. Νωρίς για εκτίμηση σε Αριζόνα, Κολοράντο, Λουζιάνα, Μίσιγκαν, Μινεσότα, Ν.Μέξικο, Τέξας και Μινεσότα

— 4.00 Έκλεισαν οι κάλπες σε Κολοράντο (9), Ουισκόνσιν (10), Τέξας (38), Λουϊζιάνα (8), Μινεσότα (10), Νεμπράσκα (5), Νιου Μέξικο (5), Νέα Υόρκη (29), Νότια Ντακότα (3) και Ουαϊόμινγκ (10).

Η Κλίντον αναμένεται να ανακηρυχθεί γρήγορα νικήτρια σε Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρζι. Το Ουϊσκόνσιν δεν έχει ψηφίσει Ρεπουμπλικανούς μετά το 1984.

— 3.51 Συγκεντρωτικά, μέχρι στιγμής η Κλίντον έχει κερδίσει Ντέλαγουερ, Ρόουντ Άιλαντ, Βερμόντ, Μασσαχουσέτη, Μέριλαντ, Νιου Τζέρζι και Περιφέρεια της Κολούμπια. Ο Τραμπ επικρατεί σε Ιντιάνα, Κεντάκι, Δυτική Βιρτζίνια, Νότια Καρολίνα, Αλαμπάμα, Οκλαχόμα και Τενεσί.

— 3.46 Το CNN προβάλλει τα αποτελέσματα της αναμέτρησης στο Empire State Building

— 3.43 Μέχρι στιγμής 68 εκλέκτορες για την Κλίντον έναντι 66 του Τραμπ

— 3.37 Οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τον έλεγχο στη Βουλή των Αντιπροσώπων (ABC)

— 3.36 Στην Φλόριντα… ιστορικά «too close to call»

— 3.30 Έκλεισαν, χωρίς προγνωστικά, οι κάλπες στο Άρκανσο του αμερικανικού νότου από όπου κατάγεται ο Μπιλ Κλίντον.

— 3.29 Νέες προβολές CNN: Νότια Καρολίνα και Αλαμπάμα στον Ντόναλντ Τραμπ

— 3.14 Ανατροπή ξανά, «ανεβαίνει» ο Τραμπ στη Φλόριντα -48,5% συγκεντρώνουν αμφότεροι με καταμετρημένο το 85%, αλλά ο Τραμπ προηγείται κατά 11.000 ψήφους

— 3.05 Προηγείται τώρα η Κλίντον στο Οχάιο με 53,%, αλλά σε μικρό δείγμα. Εάν η πολιτεία μείνει μπλε η Κλίντον θα βρίσκεται καθ’ οδόν προς τον Λευκό Οίκο.

— 3.04 Αυτή τη στιγμή προηγείται η Χίλαρι Κλίντον σε εκλέκτορες με 68 έναντι 49 του Τραμπ. Ωστόσο, Βόρεια Καρολίνα, Πενσιλβάνια, Οχάιο δεν έχουν ακόμη βαφτεί κόκκινο ή μπλε.

— 3.01 Νίκη της Χίλαρι Κλίντον δείχνουν οι προβολές του CNN σε Ιλινόι, Νιοιυ Τζέρσεϊ, Μασαχουσέτη, Μέριλαντ, Ρόουντ Άιλαντ, Ντέλαγουερ και Περιφέρεια της Κολούμπια. Ο Τραμπ κερδίζει τις πολιτείες Οκλαχόμα, Τενεσί και Μισισίπι.

— Πολύ νωρίς για ασφαλή εκτίμηση σε Φλόριντα, Πενσιλβάνια και Νιου Χάμσαϊρ.

— Μαζί με τα swing states οι ακόλουθες δέκα πολιτείες έχουν επίσης σημαντικό ρόλο στην τελική έκβαση της ψηφοφορίας, ιδίως εάν η καταμέτρηση εξελιχθεί σε μάχη στήθος με στήθος: Τζόρτζια (16 εκλέκτορες), Μίσιγκαν (16), Γιούτα (6), Ουισκόνσιν (10). Η Τζόρτζια και η Γιούτα είναι παραδοσιακά προπύργια των Ρεπουμπλικανών, ενώ το Μίσιγκαν και το Ουϊσκόνσιν «ανήκουν» στους Δημοκρατικούς.

— «Κλειδιά» των εξελίξεων μπορεί να αποδειχθούν η προσέλευση των ισπανόφωνων ψηφοφόρων στην Αριζόνα, τη Φλόριντα και τη Νεβάδα, καθώς και των Αφροαμερικανών στη Βόρεια Καρολίνα και το Οχάιο.

— 3.00 Η αγωνία αρχίζει πλέον να χτυπά «κόκκινο». Έκλεισαν οι κάλπες σε Πενσιλβάνια (20), Μίσιγκαν (16), Αλαμπάμα (9), Κονέκτικατ (7), Ντέλαγουερ (3), Περιφέρεια της Κολούμπια (3), Ιλινόι |(20),Κάνσας (6), Μέιν (4), Μέριλαντ (10), Μασαχουσέτη (11), Μισισίπι (6), Μιζούρι (10), Νιου Τζέρζι (14), Οκλαχόμα (7), Ρόουντ Άιλαντ (4), Τενεσί (11).

Εάν δεν κατακτήσει η Χίλαρι Κλίντον την Πενσιλβάνια θα είναι πολύ βαρύ πλήγμα για την υποψήφια των Δημοκρατικών, η οποία επέλεξε να κλείσει την εκστρατεία της στην Φιλαδέλφεια μαζί με τον Μπαράκ και την Μισέλ Ομπάμα και τον σύζυγό της, Μπιλ Κλίντον. Η Βιρτζίνια έχει βαφτεί μπλε στις έξι προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

– 2.55 Η Χίλαρι Κλίντον μπορεί να «αντέξει» να χάσει πολιτείες όπου παραδοσιακά δίνεται η «μητέρα των μαχών» όπως η Φλόριντα και το Οχάιο. Όμως σε μία τέτοια περίπτωση, εάν χάσει και πολιτείες όπως η Πενσιλβάνια και η Βόρεια Καρολίνα τότε μάλλον θα έχει δεχθεί το θανάσιμο χτύπημα. Ο Τραμπ, αντίθετα, δεν θα μπορούσε να συνεχίσει χωρίς την Φλόριντα και το Οχάιο.

Οι δέκα πολιτείες-κλειδιά στις οποίες καρφώνονται τα βλέμματα στη μακρά νύχτα των αμερικανικών εκλογών είναι Αριζόνα (11 εκλεκτορικές ψήφοι), Κολοράντο (9), Φλόριντα (29), Άιοβα (6), Νεβάδα (6), Νιου Χάμσαϊρ (4), Βόρεια Καρολίνα (15), Οχάιο (18), Πενσιλβάνια (20) και Βιρτζίνια (13). Από αυτές οι πέντε έχουν ψηφίσει τον νικητή σε κάθε εκλογή από το 2000: Κολοράντο, Φλόριντα, Νεβάδα, Οχάιο και Βιρτζίνια.

— 2.50 Η Χίλαρι Κλίντον ξανά μπροστά στη Φλόριντα με καταμετρημένο το 65% των ψήφων. Τα αποτέλεσματα από την πολιτεία έρχονται πολύ γρήγορα σε αυτή την αναμέτρηση. Το επιτελείο της Κλίντον εμφανίζεται αισιόδοξο ότι θα κατακτήσει την πολιτεία των 29 εκλεκτορικών ψήφων.

— 2.49 Με καταμετρημένο το 3% των ψήφων, ο Τραμπ προηγείται στο Οχάιο με ποσοστό 52,1%

— 2.40 Στο Νιου Χάμσαϊρ (4 εκλέκτορες) προηγείται η Κλίντον με 49,7% έναντι 45,5% του Τραμπ αλλά το δείγμα είναι προς το παρόν πολύ μικρό.

— 2.37 Μέχρι στιγμής ο Τραμπ έχει κερδίσει Ιντιάνα και Κεντάκι, βαθιά κόκκινες πολιτείες, και 19 εκλόκτορες, και η Χίλαρι Κλίντον το Βερμόντ (3 εκλέκτορες), το οποίο εκπροσωπεί στη Γερουσία ο αντίπαλός της για το χρίσμα των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς.

— 2.32 Ο Τραμπ περνά τώρα οριακά μπροστά στη Φλόριντα. Η πολιτεία αναμένεται να αλλάζει χέρια όλη τη νύχτα, όπως και στις προηγούμενες εκλογές.

— 2.31 Το CNN «δίνει» την Δυτική Βιρτζίνια στον Ντόναλντ Τραμπ (δεν αποτελεί έκπληξη). Οριακή εικόνα για το Οχάιο -το οποίο είναι «ζήτημα ζωής και θανάτου» για τον Τραμπ.

— 2.30 Έκλεισαν οι κάλπες σε δύο ακόμη κρίσιμες πολιτείες, το Οχάιο (18) και τη Βόρεια Καρολίνα (15), καθώς και στη Δυτική Βιρτζίνια (5). Το Οχάιο είναι από τις πολιτείες που αναμένονται με τη μεγαλύτερη αγωνία -το swing state έχει στηρίξει τον νικητή σε κάθε προεδρική αναμέτρηση εκτός μίας φοράς τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Δυτική Βιρτζίνια ψηφίζει Ρεπουμπλικανούς από το 2000.

— 2.20 Περνά μπροστά η Χίλαρι Κλίντον στη Φλόριντα, με 49,5% έναντι 47,7% του Τραμπ στο 30%.

–2.14 Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα εμφανίζουν μπροστά τον Τραμπ στη Φλόριντα με 58,5% έναντι 30,3 της Χίλαρι Κλίντον.

–2.14 Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα στην Βιρτζίνια δίνουν ελαφρύ προβάδισμα στην Κλίντον με 49,5% έναντι 45,5% του Τραμπ.

— 2.10 Παρατάθηκε τελικά η ψηφοφορία σε κομητεία της Βόρεια Καρολίνα όπου είχε προκύψει πρόβλημα με το ηλεκτρονικό σύστημα

— 2.00 Σύμφωνα με προβολές αποτελεσμάτων του CNN και του Associated Press, Ιντιάνα και Κεντάκι «ανήκουν» στον Τραμπ και το Βερμόντ στην Χίλαρι Κλίντον.

— Προγνωστικά δεν μπορούν να γίνουν άμεσα για την Βιρτζίνια, την Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα. Η μάχη δίνεται στήθος με στήθος

— 2.00 Έκλεισαν οι κάλπες στις πολιτείες-κλειδιά της Φλόριντα (29) και της Βιρτζίνια (13), καθώς και στην Τζόρτζια (16), Νότια Καρολίνα (9) και Βερμόντ (3).

Η καταμέτρηση ειδικά σε Φλόριντα και Βιρτζίνια αναμένεται μακρά -το 2012, στην επανεκλογή Ομπάμα, ανακηρύχθηκε νικητής στη Φλόριντα έπειτα από μέρες. Η πολιτεία ψήφισε Ομπάμα το 2008 και το 2012, αλλά στις εκλογές του 2000 την κέρδισε τελικά ο Τζορτζ Ο. Μπους με διαφορά μόλις 537 ψήφων -έπειτα από 36 ολόκληρες μέρες και ένα πρωτοφανές δικαστικό θρίλερ.

Η Βιρτζίνια ψήφισε Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και το 2012, αλλά προηγουμένως ήταν σταθερά ρεπουμπλικανική. Το επιτελείο της Κλίντον πιστεύει πως θα έχει τη νίκη. Η Τζόρτζια ψηφίζει Ρεπουμπλικανούς από το 1996, όμως όλο και με μικρότερο ποσοστό στις τελευταίες εκλογές και για τον Τραμπ η νίκη στην πολιτεία μετράει.

–1.30 Το επιτελείο της Κλίντον ζητά παράταση της ψηφοφορίας σε κομητεία της Βόρειας Καρολίνα

— 1.00 Οι πρώτες κάλπες έκλεισαν στην Ιντιάνα και το Κεντάκι (8 εκλέκτορες) με -αναμενόμενο- μεγάλο προβάδισμα του Ντόναλντ Τραμπ. Βάσει των πρώτων αποτελεσμάτων, ο Τραμπ συγκεντρώνει 77,7% στο Κεντάκι και 19,5% η Χίλαρι Κλίντον. Στην Ιντιάνα (11 εκλέκτορες) προηγείται με 69,3 έναντι 27,5% της Κλίντον. Κυβερνήτης της Ιντιάνα είναι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, Μάικ Πενς. Αμφότερες οι πολιτείες είναι παραδοσιακά ρεπουμπλικανικές και δεν «βαρύνουν» στο αποτέλεσμα.

 

Ευαγγελία Μπίφη – in.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ