ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ: ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ Β’ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ

Μεγάλη ανησυχία για την μηνιγγίτιδα Β επικρατεί στους ιατρικούς κύκλους, με αφορμή την 5χρονη από το Καματερό που προσβλήθηκε από τη νόσο και υποβλήθηκε σε μερικό ακρωτηριασμού του αριστερού της πέλματος.

Οι παιδίατροι επιμένουν σε όλους τους τόνους ότι το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β πρέπει να ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και να αποζημιώνεται, έστω για τα παιδιά κάτω του ενός έτους, γιατί παρόλο που τα κρούσματα θεωρούνται λίγα (περίπου 60 κρούσματα ετησίως), μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές και μη αναστρέψιμες βλάβες, όπως βαριές αναπηρίες.

«Το 8-10% των κρουσμάτων αποβιώνουν. Δεν είναι μεγάλο το ποσοστό, αλλά εάν ήταν παιδί κάποιου υπουργού τι θα έλεγαν; Ακόμη και ένα παιδί να πεθαίνει είναι πρόβλημα», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κώστας Νταλούκας, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι λόγοι που το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β δεν αποζημιώνεται είναι καθαρά οικονομικοί. «Εάν όντως το υπουργείο Υγείας έχει εξαντλήσει όλους τους τρόπους χρηματοδότησης του εμβολίου, τότε πάμε πάσο. Αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχουν τρόποι».

Οι γιατροί συνιστούν να γίνεται το εμβόλιο σε παιδιά κάτω του ενός έτους, καθώς είναι πιο επιρρεπή στη νόσο. Πρόκειται για τρεις δόσεις και μία επαναληπτική, αξίας περίπου 105 ευρώ η καθεμία.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο εγκρίθηκε πριν από τρία χρόνια από τον ΕΟΦ, ωστόσο δεν κρίθηκε σκόπιμο να εισαχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com