ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΟΙΓΕΙ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΡΕΙ ΤΟ BEAUJOLAIS NOUVEAU

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας  και το Just Wine Bar θα ανοίξουν το  κρασί  της νέας σοδειάς του BEAUJOLAIS 2016, την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου και ώρα 21.30. 

Τη βραδιά θα συντροφεύει με τη φωνή της η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ένα ταξίδι στους κόσμους της Τζαζ   με το Τάσο Γεμτο στα decks. Τηλ επικοινωνίας : 2410 534240 και www.justwinebar.com/κρατήσεις

Λίγα λόγια

Το κρασί προέρχεται από τα βουνά του Beaujolais (περιοχή  Macon στα βόρεια και νότια της Lyon ) και σύμφωνα με μια παλιά συνήθεια στα bistrot της Λυών, αμέσως μετά την εορτή των Αγίων Πάντων, σερβίριζαν το Beaujolais της νέας σοδειάς (γι’ αυτό δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το Beaujolais Nouveau γεννήθηκε στα bistrot της Λυών).  Όταν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έφερε στην Λυών μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών και πνευματικών ανθρώπων που θέλησαν να ξεφύγουν από την γερμανική κατοχή του Παρισιού, αυτοί γνώρισαν, αγάπησαν και μετέφεραν, με την επιστροφή τους, στο Παρίσι την συνήθεια του να πίνουν φρέσκο Beaujolais.

Η αρχή είχε γίνει και δεν άργησε να φθάσει η ώρα που όλος ο κόσμος μίλαγε για το Beaujolais Nouveau και μάλιστα η ημέρα που το κρασί έφθανε στα bistrot, στις κάβες, στα εστιατόρια απέκτησε τέτοια δύναμη που ως παγκόσμιο γεγονός ανεβάζει την αγωνία των οινόφιλων στο κατακόρυφο μέχρι να δοκιμάσουν το πρώτο ποτήρι του Beaujolais Nouveau. Αυτό είναι το σύνθημα που κυριαρχεί κάθε χρόνο την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη!

Πέντε λέξεις που ανεβάζουν τον ενθουσιασμό και πληροφορούν τους ανά τον κόσμο οινόφιλους, για την άφιξη του νέου κρασιού. γραμμένο στο παράθυρο ενός bistrot στη Λυών το 1951, έπεσε στην ματιά του Louis Orizet, ποιητή και συγγραφέα, ο οποίος το διέδωσε και το έκανε το σύνθημα μιας ολόκληρης περιοχής.

Το 1954 ήταν η πρώτη φορά που το σύνθημα “Le Beaujolais Nouveau est arrive” έγινε η σημαία των παραγωγών της περιοχής και η φήμη του ξεπέρασε τα στενά όρια του Beaujolais. Και ενώ έχει περάσει μισός αιώνας από τότε κάθε χρονιά η παρουσίαση της νέας σοδειάς κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον των θαυμαστών του. Αλλά και το ίδιο το κρασί διατηρεί τη ζωντάνια του και του φρεσκάδα του παρόλο που βρίσκεται μισό αιώνα στο προσκήνιο.

Λίγες ημέρες απομένουν έως τη στιγμή που το πρώτο κρασί της νέας σοδειάς θα κάνει την επίσημη εμφάνισή του.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com