ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΑΠΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΛΟΓΩ «ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ»

Τον αποκλεισμό πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας από την παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας λόγω τεκμαρτού εισοδήματος που προκύπτει ιδίως από την ιδιοκτησία ακινήτου, ακόμα κι αν τα πραγματικά τους εισοδήματα είναι χαμηλά ως μηδενικά, αναδεικνύουν με ερώτησή τους

προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι βουλευτές με το Ποτάμι, Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης) και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας (Λάρισας).

Ο νόμος 3226/2004 ορίζει  ότι «Πολίτες χαμηλού εισοδήματος, δικαιούχοι νομικής βοήθειας, είναι εκείνοι των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα δύο τρίτα των κατώτατων ετήσιων ατομικών αποδοχών που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» δηλαδή σήμερα περί τις 5.470 ευρώ. Δεν διευκρινίζεται, όμως, αν το εισόδημα που εκτιμάται είναι το πραγματικό ή το τεκμαρτό, με αποτέλεσμα κάποια δικαστήρια, κατά την εφαρμογή του νόμου, να απορρίπτουν τις σχετικές αιτήσεις λόγω υπέρβασης του εισοδηματικού κριτηρίου βάσει τεκμηρίων, ιδίως την κατοχή ακίνητης περιουσίας.

«Δεδομένου ότι η κρίση και οι ακολουθούμενες κυβερνητικές πολιτικές έχουν οδηγήσει όλο και περισσότερους ανθρώπους στο κατώφλι της φτώχειας, είναι ανεπίτρεπτο να στερούνται τη νομική τους εκπροσώπηση για την προστασία των δικαιωμάτων τους και την υπεράσπιση των συμφερόντων τους ενώπιον των δικαστηρίων λόγω νομικών ασαφειών» αναφέρουν οι βουλευτές.

Ρωτούν, λοιπόν, τον αρμόδιο υπουργό πότε αναμένεται η κατάθεση του σχεδίου νόμου «Παροχή Νομικής Βοήθειας σε φυσικά πρόσωπα» που είχε βγει σε διαβούλευση το καλοκαίρι και περιλαμβάνει πιο ευνοϊκές διατάξεις καθώς και με ποιον τρόπο θα διασφαλίσει ότι δεν θα αποκλείονται συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη από τη δωρεάν νομική βοήθεια βάσει τεκμηρίων, μέχρι την ψήφισή του.

Τέλος, ζητούν στοιχεία σχετικά με τον αριθμό αιτήσεων για την παροχή νομικής βοήθειας που έχουν κατατεθεί τα δύο τελευταία χρόνια στα αρμόδια δικαστήρια και πόσες εξ αυτών έχουν απορριφθεί λόγω υπέρβασης του εισοδηματικού κριτηρίου βάσει τεκμηρίων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ