ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Η ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ Μ. ΚΑΡΑΜΕΣΙΝΗ

Παρουσία της διοικήτριας του ΟΑΕΔ Μ. Καραμεσίνη και με στόχο τη σύνδεση των αναγκών των τοπικών κοινωνιών με τις σχεδιαζόμενες πολιτικές απασχόλησης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Λάρισα σχετική ημερίδα, με πρωτοβουλία της Ένωσης Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδας.

Θέμα της ημερίδας ήταν “ΟΑΕΔ Στρατηγικός Εταίρος της Κοινωνίας”, ενώ όπως τόνισαν διακεκριμένοι ομιλητές κύριο μέλημα παραμένει ο επαναπροσδιορισμός του επιχειρησιακού μοντέλου και των αλλαγών που προωθούνται και φυσικά η ανάδειξη του ρόλου του ΟΑΕΔ, σε μια περίοδο που η ανεργία και στην περιοχή μας καλπάζει, καθιστώντας τη Θεσσαλία 2η στη σχετική «μαύρη λίστα» της ανεργίας μετά τη Δυτική Μακεδονία!

«Η Λάρισα παρουσιάζει αυξημένες απολύσεις ιδιαίτερα στον κλάδο του εμπορίου, ενώ κύρια στόχευσή μας παραμένει η αξιοποίηση προγραμμάτων σε συνεργασία με την Περιφέρεια», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση της κ. Καραμεσίνη, η οποία αναφερόμενη και στο θέμα της υπεξαίρεσης των 9 εκ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ Λάρισας υποστήριξε πως «σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα της έρευνας και σχετικές ανακοινώσεις».

Σημειώνεται πως νωρίτερα η διοικήτρια του Οργανισμού είχε σειρά επαφών και στο γειτονικό Βόλο.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Εν τω μεταξύ υπόμνημα με τις θέσεις του συλλόγου υπαλλήλων – εμποροϋπαλλήλων του νομού ζητώντας τη χορήγηση έκτακτου εφάπαξ οικονομικού βοηθήματος ύψους 1.000 ευρώ σε όλους τους πρώην εργαζόμενους της επιχείρησης ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΛΑΡΙΣΑ ΑΒΕΕ, επέδωσε στη διοικήτρια του ΟΑΕΔ η διοίκηση του σωματείου. Στο υπόμνημα αναφέρονται τα εξής:

“Κυρία Διοικήτρια,

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας και οι πρώην εργαζόμενοι της τοπικής αλυσίδας ΣΜ ΛΑΡΙΣΑ ΑΒΕΕ, αιτούμαστε την παρέμβαση από την πλευρά της Διοίκησης του ΟΑΕΔ, για την χορήγηση έκτακτου εφάπαξ οικονομικού βοηθήματος ύψους 1.000 ευρώ σε όλους τους πρώην εργαζόμενους της επιχείρησης ΣΜ ΛΑΡΙΣΑ ΑΒΕΕ, καθώς και την παρέμβασή σας για να μπει το εν λόγω ΦΕΚ (ΦΕΚ Β 3455), προς συζήτηση στο ΔΣ του ΟΑΕΔ που συνεδριάζει κάθε Τρίτη.

Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι, μετά από αίτηση του Συλλόγου Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας και των πρώην εργαζόμενων της τοπικής αλυσίδας ΣΜ ΛΑΡΙΣΑ ΑΒΕΕ, στις 26-10-2016 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης η απόφαση (ΦΕΚ Β 3455),  σύμφωνα με την οποία σε κάθε πρώην εργαζόμενο της ανωτέρω επιχείρησης θα χορηγηθεί έκτακτο εφάπαξ οικονομικό βοήθημα ύψους 1000 ευρώ.

Η ΚΥΑ δεν περιγράφει ακριβώς τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι απολυμένοι της τοπικής αλυσίδας ΣΜ προκειμένου να πιστωθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό το εν λόγω οικονομικό βοήθημα, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη ανησυχία από τους ίδιους αν θα το λάβουν μόνο όσοι εξακολουθούν να μένουν άνεργοι ή όλοι όσοι απολύθηκαν από την εν λόγω επιχείρηση.

Να θυμίσουμε ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις απολυμένων, το αίτημά τους έγινε δεκτό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αφότου πτώχευσε η επιχείρηση π.χ. Ηλεκτρονική Αθηνών ΑΕΕ, Πυρσός ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΥ ΑΕ κτλ, και είναι λογικό να μην είχαν βρει κάπου αλλού να απασχοληθούν μέχρι να λάβουν το έκτακτο αυτό επίδομα.

Στην περίπτωση των απολυμένων από τα ΣΜ ΛΑΡΙΣΑ όμως, έχουν μεσολαβήσει 2,5 χρόνια από τότε που έκλεισε η επιχείρηση (υπαγωγή στο άρθρο 99), με αποτέλεσμα  οι περισσότεροι από τους πρώην εργαζομένους να έχουν ψάξει να απασχοληθούν κάπου αλλού, σε κάποια άλλη επιχείρηση του κλάδου ή σε άλλο κλάδο, άρα κάποιοι από αυτούς σήμερα να εργάζονται, προκειμένου να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες της οικογένειας.

Με βάση τα παραπάνω, αλλά και το γεγονός ότι το αίτημά μας αυτό έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Εργασίας, αλλά και στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ 3 φορές το προηγούμενο διάστημα, αιτούμαστε την έκτακτη αυτή επιχορήγηση να την λάβουν όλοι όσοι αναγράφονται στον πίνακα που σας έχουμε αποστείλει, αφού βεβαίως ελεγχθεί από την αρμόδια υπηρεσία, η εργασιακή σχέση τους με την επιχείρηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, ήταν απλήρωτοι πριν πτωχεύσει η επιχείρηση για τουλάχιστον 1 χρόνο, όπως επίσης ότι δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις της απόλυσής τους. Το μόνο που έχουν εισπράξει τα τελευταία 4 χρόνια, είναι το ταμείο της επίσχεσης, όσοι έκαναν χρήση και το ταμείο λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη.

Η διαδικασία της πτώχευσης βρίσκεται στο στάδιο της αναγγελίας των απαιτήσεων των εργαζομένων, όπου αναμένεται μέχρι τα Χριστούγεννα να γίνει η ανάρτηση του προσωρινού πίνακα με τις αναγγελίες των απαιτήσεων. Από εκεί και μετά, για διάστημα 30 ημερών προβλέπεται η διαδικασία της ανακοπής, λόγω ενστάσεων που τυχόν υπάρχουν από τους εργαζόμενους, κάτι που θα καθυστερήσει γενικότερα την όλη διαδικασία.

Όσον αφορά την ακίνητη περιουσία της εταιρείας η οποία ήδη βγαίνει σε πλειστηριασμό, δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από τον επιχειρηματικό κόσμο, τουλάχιστον για την πλειοψηφία των καταστημάτων, με αποτέλεσμα να μπει στην διαδικασία της ματαίωσης. Όλα αυτά οδηγούν στην καθυστέρηση είσπραξης κάποιων ποσών από αυτά που οφείλονται στους πρώην εργαζόμενους της επιχείρησης.

Αν και το συγκεκριμένο ΦΕΚ, έχει κατατεθεί στον ΟΑΕΔ προς συζήτηση, σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργείου, δεν έχει συζητηθεί σε κανένα Δ.Σ. μέχρι σήμερα. Θα παρακαλούσαμε να φροντίσετε να είναι θέμα προς συζήτηση σε ένα από τα επόμενα Δ.Σ., καθώς και να εισηγηθείτε θετικά ως προς την χορήγηση του εν λόγω βοηθήματος σε όλους τους πρώην εργαζομένους, που έχουν λάβει απόλυση από τον σύνδικο της πτώχευσης της επιχείρησης, όπως αναγράφονται και στον κατάλογο που σας έχει αποστείλει.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ