ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ-ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝAΣ

Ανακοίνωση της διοίκησης του συλλόγου που καλεί το δήμο να ολοκληρώσει το έργο

Μετά τη συνάντηση που είχαν ο Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας με τον Αντιδήμαρχο Διονύση Μπαλούκα, στις 4-11-2016, και την εκτενή συζήτηση, η οποία έγινε σε κλίμα συνεννόησης και αποκατάστασης των σχέσεων με τον Δήμο Ελασόνας, σχετικά με το Αγροτικό Εθνογραφικό Μουσείο Αραδοσιβίων, έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

Α. Το κτήριο του Μουσείου ανήκει στον Δήμο Ελασσόνας επειδή:

  1. Με απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας του παραχωρήθηκε οικοπεδική έκταση 300 τ.μ., καθώς και το υπό θεμελίωση κτίσμα που προϋπήρχε, με σκοπό να κτίσει ο Δήμος το Μουσείο.

Στη συνέχεια, με ενέργειες του Δημάρχου Χρήστου Καραγιάννη, το έργο, με επωνυμία Εθνογραφικό Λαογραφικό Μουσείο Αραδοσιβίων, εντάχθηκε, το 2002, στο Κοινοτικό Πρόγραμμα ΕΠΤΑ, με προϋπολογισμό 73.367,57 ευρώ, τα οποία χορηγήθηκαν στον Δήμο Ελασσόνας, και προχώρησαν οι εργασίες, χωρίς να ολοκληρωθεί το κτήριο.

Ακολούθως, το έργο της ολοκλήρωσης του κτηρίου εντάχθηκε στο Τρίτο Πλαίσιο Στήριξης, με κονδύλια που χορηγήθηκαν και πάλι στον Δήμο Ελασσόνας. Όταν ολοκληρώθηκε το κτίσιμο, το έργο παραδόθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Περιφέρειας αλλά ουδέποτε παραχωρήθηκε στον Σύλλογό μας με καμιά σχετική απόφαση ή πράξη  του Δήμου.

  1. Η σχετική άδεια οικοδομής της Πολεοδομίας Ελασσόνας που εκδόθηκε στις 3-7-2004, στο όνομα ενός ανύπαρκου και ανυπόστατου, νομικά, Εθνογραφικού Λαογραφικού Μουσείου Αραδοσιβίων, δεν έχει καμιά σχέση με τον Σύλλογό μας, ο οποίος είναι αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό ΝΠΙΔ, με την επωνυμία Αγροτικό Εθνογραφικό Μουσείο Αραδοσιβίων.
  2. Ο Σύλλογός μας ούτε έλαβε ποτέ κανένα κονδύλι, για να κτίσει Μουσείο, και ούτε εκδόθηκε καμιά σχετική οικοδομική άδεια στο όνομά του και, πολύ περισσότερο, ούτε έκτισε κανένα κτήριο πουθενά.

Συνεπώς, εάν, πράγματι, επιθυμεί ο Δήμος Ελασσόνας να επιλύσει τις όποιες διαφορές έχει δημιουργήσει με τον Σύλλογό μας και τον έθεσε, αντισυνταγματικά και παρανόμως, σε οικονομικό αποκλεισμό και σε «εμπάρκο» από όλες τις υπηρεσίες του, μπορεί να προβεί στις παρακάτω νόμιμες ενέργειες:

  1. Να πληρώσει στον επιβλέποντα Μηχανικό του έργου κ. Χρήστο Βάρσο τα νόμιμα δικαιώματά του για την σχετική μελέτη που του οφείλει ο Δήμος, από τα κονδύλια που έλαβε για την ολοκλήρωση του έργου, γεγονός που έπρεπε να είχε γίνει από τον προηγούμενο Δήμαρχο και δεν έγινε ποτέ, αλλά οφείλει να το κάνει ο νυν δήμαρχος.
  2. Να πληρώσει στη ΔΕΗ τις νόμιμες δαπάνες για την ρευματοδότηση του κτηρίου. Δεν νοείται Μουσείο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην εποχή μας.
  3. Να δημιουργηθεί νέο Διοικητικό όργανο του Δήμου Ελασσόνας (Ν.Π.Δ.Δ.), στο οποίο να ανήκει το Μουσείο και η λειτουργία του, με Διοικητικό Συμβούλιο ειδικής σύνθεσης, όπου θα συμμετέχουν 5 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και 4 του Συλλόγου μας, όπως είχε συμφωνηθεί, αρχικά με τον τότε Δήμαρχο Χρήστο Καραγιάννη.

Β. Στη συνέχεια της συζήτησης έγινε λόγος σχετικά με την επέκταση των κτηριακών εγκαταστάσεων του Μουσείου, για την ανάγκη να στεγασθούν όλα τα μουσειακά αντικείμενα, τα οποία φυλάσσονται ακόμη, ασυντήρητα, σε αποθήκη των Αραδοσιβίων. Η σχετική μελέτη των υπόλοιπων κτηριακών εγκαταστάσεων (τεχνική και οικονομοτεχνική), ήδη, έχει γίνει, με σχετική δαπάνη του Δήμου, επί δημαρχίας του Γ. Πασχόπουλου, αλλά παραμένει αναξιοποίητη στα συρτάρια του Δήμου και είναι έτοιμη για κατάθεση και για χρηματοδότηση.

Συνεπώς, το έργο της επέκτασης των κτηριακών εγκαταστάσεων του Μουσείου είναι και ώριμο και εφικτό, αρκεί ο Δήμος να θελήσει να γίνουν πολιτιστικές επενδύσεις και να κάνει όλες τις νόμιμες ενέργειες, ώστε να ενταχθεί είτε στο ΕΣΠΑ (στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Αειφόρου Ανάπτυξης 2014-2020), είτε στο Πρόγραμμα Leader, είτε και στα δύο, δεδομένου ότι τα προγράμματα αυτά, ήδη, έχουν προκηρυχθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς να έχουν απορροφηθεί ακόμη από άλλους Δήμους.

Η εκτέλεση του έργου αυτού και οι νέες πολιτιστικές υποδομές του θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα κινηθεί η τοπική αγορά στον τομέα των οικοδομικών υλικών και, κυρίως, θα καταστήσουν τον τόπο μας, τουριστικά, πιο πολύ αξιοποιήσιμο.

Γ. Τέλος, προτείνουμε να ενταχθεί το ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ “ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ” και η ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ στον ετήσιο προγραμματισμό των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου και οι δαπάνες του να προβλέπονται από τον γενικό Προϋπολογισμό του. Στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων αυτών μπορεί να συμβάλλει, με την πολύχρονη σχετική εμπειρία του, οργανωτικά, και ο Σύλλογός μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ