ΜΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΕΣ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Με ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες τιμάται σήμερα και στη Λάρισα η εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο. Πιο συγκεκριμένα:

Ο Δήμος Λαρισαίων καλεί φορείς, συλλογικότητες, μαθητικά συμβούλια, τη νεολαία της πόλης και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, στην επετειακή εκδήλωση και πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με την επετειακή συγκέντρωση να πραγματοποιείται στις  5.30 το απόγευμα στην Κεντρική Πλατεία της πόλης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν ομιλίες εκπροσώπων φορέων, μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και θα ακολουθήσει πορεία και κατάθεση στεφάνων, ενώ με την επιστροφή της πορείας, στην Κεντρική Πλατεία, θα συνεχιστεί η συναυλία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, καλεί τα μέλη και τους φίλους του, να συμμετάσχουν μαζικά στις αυριανές εκδηλώσεις του Δήμου Λάρισας. Συγκεκριμένα, οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τα εξής:

  •  17:30     ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ: ΣΥΝΑΥΛΙΑ
  •  18:30     ΠΟΡΕΙΑ-ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ

Μετά το πέρας της πορείας θα ακολουθήσει συνέχεια της συναυλίας στην Κετρική Πλατεία.

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Με κεντρικό σύνθημα “η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου, να σηματοδοτήσει την λαϊκή αντεπίθεση, που θα συμπαρασύρει, αντιλαϊκές πολιτικές, μνημόνια, κυβερνήσεις και το εκμεταλλευτικό σύστημα. Δεν είναι ανίκητοι! Πιστέψτε στη δύναμή σας, φέρτε τα πάνω-κάτω!”,  Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας,  ΕΟΑΣΝΛ, `Ένωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ), `Ένωση Γονέων Δ. Λάρισας, ΕΕΔΥΕ, Επιτροπές Αγώνα Σπουδαστών ΤΕΙ και Εκπρόσωποι Μαθητικών Συμβουλίων διοργανώνουν αγωνιστική συγκέντρωση για την 43η επέτειο του Πολυτεχνείου την Πέμπτη 17 Νοέμβρη στις 6.00 το απόγευμα, στην Πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας.

Η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

Πάνω σε τούτη την πεσμένη πόρτα δώσαμε ξανά τον όρκο – όρκο της νιότης, της ζωής, της λευτεριάς, όρκο του ονείρου και της πράξης.

43 χρόνια μετά τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν είναι όπως παλιά…

Και σήμερα …

το Ψωμί λείπει από το τραπέζι για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες,

η Παιδεία για τα παιδιά μας είναι είδος πολυτελείας, εμπόρευμα για λίγους και τα παιδιά φωνάζουν: θέλουμε να μάθουμε – θέλουμε να ζήσουμε,

η Ελευθερία τους είναι η δική μας σκλαβιά και καταπίεση

Και σήμερα οι επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης στην εργατική τάξη, τη νεολαία και τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας, σε καθημερινή βάση, είναι δυσβάστακτες. Φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση και ανασφάλεια. Η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία, στην Πρόνοια και στην Παιδεία συνεχίζεται και είναι φανερό ότι θα ενταθεί.

Και σήμερα με αυταρχισμό και τρομοκρατία προσπαθούν να καταστείλουν κάθε κινητοποίηση που αμφισβητεί την αντιλαϊκή πολιτική και αρνείται να πληρώσει τη δική τους κρίση

43 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο, το μήνυμά του είναι όσο ποτέ άλλοτε αδικαίωτο και όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρο.

Ο ξεσηκωμός στο Πολυτεχνείο, το Νοέμβρη του 1973 πρέπει να αποτελέσει ορόσημο και φωτεινό φάρο για μας σήμερα, ορμητήριο για νέους αγώνες για όλα όσα μας ανήκουν, ενάντια σ’ όλους αυτούς που μας τα στερούν.

Καλούμε τους γονείς, μαθητές κι εκπαιδευτικούς, τη νεολαία και τις γυναίκες, τους εργαζόμενους κι άνεργους, να συμμετέχουμε καθολικά στην εκδήλωση της εξέγερσης του Πολυτεχνείου  την  Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2016 στις  6μμ   στην  Πλατεία  Ταχυδρομείου της Λάρισας.

Κάλεσμα για συγκέντρωση στην πλατεία Ταχιδρομείου στις 6.30 μ.μ. εξέδωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λάρισας.

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ-ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ

Τέλος στην πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας θα συγκεντρωθούν στις 6.30 το απόγευμα και οι φοιτητικοί σύλλογοι Ιατρικής και Βιοχημείας.

“Το ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, με ανακοίνωσή του αναφέρει: «ο ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας καλεί στην ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση για την εξέγερση του πολυτεχνείου την Πέμπτη 18.30 στην πλατεία Ταχυδρομείου μαζί με τον φοιτητικό σύλλογο ιατρικής. Οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία…»

ΛΑΕ: Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου 43 χρόνια μετά είναι πιο επίκαιρο από ποτέ

Όλες και όλοι στη συγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την Πέμπτη, στις 06:30μ.μ., στην Πλατεία Ταχυδρομείου

Τα συνθήματα: «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», «Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ» συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία, το 1973. Η εξέγερση του λαού και της νεολαίας ενάντια στη δικτατορία, στην αμερικανοκρατία, στον ιμπεριαλισμό, στην κατάργηση της δημοκρατίας και της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας ήταν ένας καταλύτης που έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο στην πτώση της χούντας.

Όμως, τα μηνύματα του Πολυτεχνείου και του αντιδικτατορικού αγώνα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αδικαίωτα. Αποτελούν το νήμα της συνέχισης -με άλλους όρους, σήμερα- του αγώνα και μας εμπνέουν για διεκδίκηση σταθερής και καλά αμειβόμενης εργασίας, καλύτερης δημόσιας Παιδείας, υγείας, κοινωνικής ασφάλισης για μια κοινωνία ελευθερίας, δημοκρατίας και ισχυρών κοινωνικών και συλλογικών δικαιωμάτων.

Σήμερα, 7 χρόνια μετά την «ετσιθελική» υπαγωγή της χώρας και του λαού στη μέγγενη των μνημονίων της φτώχειας και της εξαθλίωσης, το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι «οικονομικοί δολοφόνοι» καταργούν κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, ακυρώνουν την δημοκρατία, «τσαλακώνουν» την εθνική και λαϊκή κυριαρχία, διευρύνουν δραματικά τη φτώχεια, τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Το ευρώ και οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των τραπεζιτών και των funds διαμορφώνουν μια πραγματική φυλακή για τους λαούς. Τα μνημόνια αποτελούν την συμπύκνωση των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών και καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Η μεταλλαγμένη νεομνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα υποταγής και εθελοδουλίας απέναντι στις εξοντωτικές για την πλειονότητα του ελληνικού λαού απαιτήσεις των δανειστών.

Σήμερα, 43 χρόνια μετά, τιμούμε το Πολυτεχνείο με τους αγώνες και την πάλη για ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης και ανατροπής. Ο λαός με τη μαζική και αγωνιστική πορεία της Τρίτης 15 Νοέμβρη ενάντια στις ιμπεριαλιστικές πολιτικές των ΗΠΑ, με αφορμή την επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου, Μπ. Ομπάμπα, στην Ελλάδα, την «χουντικού» τύπου απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις, να κλείσει δρόμους ακόμη και σχολεία, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στον πόλεμο και στη διαρκή συρρίκνωση των λαϊκών δικαιωμάτων. Οι αγώνες θα συνεχιστούν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση ενόψει των δηλητηριωδών αλλαγών τις οποίες προωθεί η σημερινή κυβέρνηση, χέρι χέρι με τους δανειστές – «οικονομικούς δολοφόνους» στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του 3ου εξοντωτικού μνημονίου, ετοιμάζοντας να νομοθετήσει, μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την περαιτέρω μείωση των συντάξεων και την οριστική κατεδάφιση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η ΛΑΕ καλεί τον ελληνικό λαό να συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση τον αντιμνημονιακό αγώνα του για την ανατροπή των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης, για μια πραγματικά ριζοσπαστική εναλλακτική λύση, για την κατάκτηση της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της εθνικής ανεξαρτησίας σε μια δίκαιη κοινωνία, με πρωταγωνιστή τον κόσμο της εργασίας.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΓΙΑ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ»

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Oι Οικολόγοι Πράσινοι, όπως κάθε χρόνο, συμμετέχουν στους φετινούς εορτασμούς για την επέτειο του Πολυτεχνείου και την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών. Αύριο 17 Νοεμβρίου στις 10:00πμ, αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων αποτελούμενη από τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας, Χριστίνα Ευθυμιάτου, Γιώργο Δημητρίου, Τηλέμαχο Σπασίδη, τον Βουλευτή Γιώργο Δημαρά και μέλη του κόμματος, θα καταθέσουν στεφάνι στην μνήμη των πεσόντων για την ελευθερία αυτού του τόπου.

Η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Μαρία Πετεινάκη, δήλωσε σχετικά με την φετινή επέτειο: “Όπως πάντα τα αιτήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα και η επέτειος της 17 Νοέμβρη μας θυμίζει πόσο κοντά στο παρελθόν μας είχαμε δικτατορία, αλλά και πόσο εύκολο είναι να χάσεις ελευθερίες και δικαιώματα που θεωρούμε δεδομένα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να παραμένουμε σε εγρήγορση ενάντια σε εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις. Φέτος η επέτειος αυτή συνέπεσε, ατυχώς, με επίσκεψη Αμερικανού προέδρου. Οι αντιδράσεις είναι λογικές, όμως οι συγκυρίες και κυβερνήσεις είναι διαφορετικές. H ομιλία του Αμερικανού Προέδρου, εστιασμένη στην Δημοκρατία, θα μπορούσε να είναι ένα μήνυμα κατά των ιστορικών πολιτικών επιλογών των ΗΠΑ στην Ελλάδα”.

Η ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε για την 43η επέτειο του Πολυτεχνείου

Τέσσερις δεκαετίες μετά ο αγώνας για Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία που ξεκίνησαν οι νέοι του Πολυτεχνείου παραμένει το ίδιο επίκαιρος. Μπορεί τα σημερινά προβλήματα να έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ωστόσο στον πυρήνα τους οι διεκδικήσεις των εργαζομένων παραμένουν ίδιες.

Η γενιά του Πολυτεχνείου αγωνίστηκε πριν από 43 χρόνια για να φύγει η χούντα και να επιστρέψει η δημοκρατία στη χώρα μας. Εμείς σήμερα έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για εθνική ανεξαρτησία, για το δικαίωμα στην εργασία, για αξιοπρεπείς συντάξεις, στη δημιουργία, ουσιαστικής δωρεάν παιδείας.

Σήμερα ο Ελληνικός λαός τιμά αυτούς που αγωνίστηκαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και ταυτόχρονα θέτει τα δικά του επίκαιρα αιτήματα. Ο δημοσιογραφικός κόσμος πάντα στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων συμμετέχει στον εορτασμό του Πολυτεχνείου και στις εκδηλώσεις μνήμης που οργανώνονται. Ταυτόχρονα διεκδικεί άμεση λύση στα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Καλούμε τους κυβερνώντες:

Να δώσουν άμεσα λύση στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν στον κλάδο μας

Να λάβουν μέτρα για μείωση της ανεργίας η οποία κινείται σε πρωτοφανή επίπεδα στο χώρο τον ΜΜΕ

Να στηρίξουν τη θεσμική ανεξαρτησία των ΜΜΕ και να θωρακίσουν τους δημοσιογράφους απέναντι στις κάθε είδους πιέσεις που δέχονται, ώστε να μπορούν να επιτελούν το λειτούργημα τους με μοναδικό γνώμονα την αντικειμενική ενημέρωση.
Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν στους κατά τόπους εορτασμούς του Πολυτεχνείου δίνοντας τη μάχη μαζί με τους πολίτες και τους εργαζόμενους για μια Ελλάδα πραγματικά ανεξάρτητη, που θα δημιουργεί προς όφελος του λαού της.

Ειρήνη Παπουτσή

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com