ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ Φ.Α. ΕΠΙΜΟΡΦΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016 στην Λάρισα, η επιμορφωτική ημερίδα, που διοργάνωσε ο Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής κ. Λαπούσης Γεώργιος, με θέμα: «Υλοποίηση του μαθήματος της κολύμβησης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Διδακτική προσέγγιση και προτάσεις διδασκαλίας».

Με την συμμετοχή των καθηγητών Φυσικής Αγωγής, την εκπροσώπηση της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης κ. Αναστασοπούλου Ελένης, την παρουσία των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σωτήρη Βούλγαρη και κ. Ιωάννη Καψάλη και του συντονιστή του προγράμματος κολύμβησης κ. Φώτη Γεωργίου, αναλύθηκαν θέματα που αφορούσαν το νεοεισαχθέν αντικείμενο της κολύμβησης στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το πρακτικό πρώτο μέρος του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Κολυμβητήριο της Λάρισας, ενώ ακολούθησαν οι εισηγήσεις στην αίθουσα τύπου του ΕΑΚΛ.

Ο κ. Μάρκος Μανταλούφας μέλος Ε.Ε.ΔΙ.Π. του ΤΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ και  ομοσπονδιακός τεχνικός κολύμβησης, στην εισήγησή του αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν έως σήμερα, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση από την φετινή χρονιά σε πανελλήνιο επίπεδο το μάθημα της κολύμβησης στα δημοτικά σχολεία. Αναφέρθηκε διεξοδικά στην αναγκαιότητα και την σημασία της κολύμβησης σε αυτήν την ηλικία καθώς και τον κομβικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής ως καταλυτικός παράγοντας για την επιτυχία του προγράμματος, σε συνεργασία βέβαια με το σχολείο και τους γονείς.

SAMSUNG CAMERA PICTURESΟ κ. Θωμάς Νικοδέλης, διδάκτωρ και έμπειρος προπονητής κολύμβησης  ανέλυσε στην πράξη με τάξη μαθητών στην μικρή πισίνα του Κλειστού Κολυμβητηρίου ένα τυπικό μάθημα κολύμβησης που περιελάμβανε την εξοικείωση των μαθητών με το νερό, ασκήσεις για την αναπνοή, επίπλευση, ανοιχτά μάτια στο νερό, ασκήσεις προώθησης σε πρηνή και ύπτια θέση και συνδυασμούς αυτών, καθώς και οργανωμένα παιχνίδια στο νερό.

Στο δεύτερο μέρος στην αίθουσα τύπου του γηπέδου Αλκαζάρ, αναλύθηκαν θέματα που αφορούσαν τον τρόπο διδασκαλίας της κολύμβησης για την απόκτηση κολυμβητικής παιδείας και επάρκειας. Ειδικότερα παρουσιάστηκε ο τρόπος απόκτησης βιωματικής γνώσης για τους βασικούς κανόνες ασφάλειας και υγιεινής, ο χειρισμός έκτακτων καταστάσεων γύρω και μέσα στο υδάτινο περιβάλλον, η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης μέσα στο νερό, η εξάσκηση των βασικών κολυμβητικών δεξιοτήτων, η εξοικείωση των παιδιών με το υδάτινο στοιχείο μέσα από το παιχνίδι και η ψυχαγωγία, η ανάπτυξη της συνεργασίας και της κοινωνικότητας που συμβάλει στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας του μαθητή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ