ΠΩΣ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ

Ο Σύλλογος Γυναικών Τυρνάβου την Κυριακή 13- 11 πραγματοποίησε επετειακή εκδήλωση  για την εξέγερση του  Πολυτεχνείου στο θέατρο Μαξίμ,με μια σπονδυλωτή παράσταση βασισμένη στο θεατρικό έργο του Ι. Καμπανέλλη, «Το Μεγάλο μας τσίρκο».

Παρουσιάστηκαν αφηγηματικά μέρη ενημερωτικά για το έργο, δραματοποίηση συγκεκριμένων σκηνών, χορευτικές παρεμβάσεις, ηχητικά και φωτογραφικά ντοκουμέντα.

Το θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη το «Μεγάλο μας τσίρκο», ανέβηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 1973,με πρωταγωνιστές, την Τζένη Καρέζη και τον Κώστα Καζάκο. Συνδέθηκε με την εξέγερση του Πολυτεχνείου  και θεωρήθηκε καλλιτεχνικό δρώμενο, σταθμός στην νεότερη ιστορία μας καθώς απέδειξε πως το θέατρο, πολέμησε τη χούντα των συνταγματαρχών, απέβαλε το φόβο,  καλλιέργησε την ελπίδα και συνέβαλλε στην αφύπνιση του λαού.

«Το Μεγάλο μας Τσίρκο,  έδινε την ευκαιρία στο κοινό που συγκεντρωνόταν στο θέατρο να εκδηλωθεί με σαφή στόχο. Πρόσφερε στο θεατή τη δυνατότητα να κάνει άμεσες συναρτήσεις με την πολιτική κατάσταση. Είχαμε δικτατορία. Ήταν ανάγκη να μαζεύουμε και να στρέφουμε εναντίον της όλες τις αρνήσεις. Ακόμα κι αυτές που μπορούσε να κινητοποιήσει κανείς με τα γέλια και τα χειροκροτήματα σε μια θεατρική παράσταση», Ιάκωβος Καμπανέλλης.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ