ΛΑΒΑΡΟ ΜΑΣ ΤΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΥΠΟ ΜΑΣ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Η ομιλία του δ.σ. δήμου Τυρνάβου Γ. Γκαμπέτα στην εκδήλωση για το Πολυτεχνείο

Πέρασαν ήδη 43χρόνια από την ημέρα που η ξενοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών έπνιξε στο αίμα την εξέγερση του λαού και των φοιτητών στο Πολυτεχνείο οι οποίοι γνωρίζοντας τι τους περίμενε στην ΕΑΤ-ΕΣΑ από τους βασανιστές του λαού, έκαναν ασπίδα τα στήθη τους απέναντι στα τανκ και τα πολυβόλα που έστειλε εναντίον τους το σιδερόφρακτο αμερικανοκίνητο καθεστώς.

Η χούντα των συνταγματαρχών σε μια απέλπιδα προσπάθεια να παραμείνει στην εξουσία και να διατηρήσει τη χώρα στο γύψο, έχοντας και τις ευλογίες των ΗΠΑ, δεν δίστασε να στρέψει το στρατό εναντίον των εξεγερμένων, εισβάλλοντας με τανκ στο Πολυτεχνείο που ήταν το επίκεντρο της αντίστασης του λαού και ο φάρος του αγώνα του για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια.

Η ηρωική εξέγερση και η θυσία των παιδιών του λαού που με τον αγώνα και το αίμα τους, απαίτησαν δικαιώματα που τότε φάνταζαν αδύνατα : «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», σηματοδότησαν την αρχή του τέλους για τους δικτάτορες και τη χούντα που έπεσε όμως λίγους μήνες μετά και αφού συντελέστηκε η προδοσία στην Κύπρο.

Τα συνθήματά τους για ΕΞΩ το ΝΑΤΟ, ΕΞΩ οι ΗΠΑ, όχι μόνο είναι επίκαιρα σήμερα, αλλά και περισσότερο από ποτέ αναγκαία.

Βλέπουμε και ζούμε καθημερινά τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ε.Ε., Ρωσίας, στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, Αφγανιστάν.

Ποτάμια δολαρίων και ευρώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους τους από την μια, και ποτάμια αίματος, ερείπια, εκατομμύρια πρόσφυγες από την άλλη.

Σήμερα που η χώρα φαίνεται να έχει χάσει την κυριαρχία της εξαιτίας της αδιανόητης πολυεπίπεδης οικονομικής κρίσης που είναι κρίση του συστήματος και απόρροια των επιλογών του κεφαλαίου, της διαφθοράς, της διαπλοκής και της ανεξέλεγκτης δράσης του τραπεζικού συστήματος, αλλά και των αστοχιών των μνημονίων που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις από το 2009 μέχρι σήμερα, φαντάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ τα αιτήματα του ηρωικού ξεσηκωμού του Νοέμβρη του 1973.

Σε μια χώρα που οι αποφάσεις παίρνονται από το διευθυντήριο των Βρυξελλών, που δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων έχουν εξανεμιστεί, που η δημόσια παιδεία και υγεία θυσιάζονται και διαλύονται στο βωμό των περικοπών των δαπανών και της ευημερίας των αριθμών, που η ανεργία και η φτώχεια έχουν διαλύσει τον κοινωνικό ιστό της χώρας, που όλα κινούνται βάσει των εντολών των δανειστών, οι οποίοι απαιτούν να ματώσει ακόμη περισσότερο ο φτωχός λαός χάνοντας ακόμη και τα σπίτια του, είναι χρέος όλων μας να αντισταθούμε έχοντας ως λάβαρο τα συνθήματα του ηρωικού Νοέμβρη για ψωμί – παιδεία – ελευθερία – εθνική ανεξαρτησία και ως πρότυπό μας την εξέγερση του Νοέμβρη.

Σήμερα 43 χρόνια μετά, όσο και αν κάποιοι επιθυμούν να ξεχάσουμε τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, υποδεχόμενοι ως σωτήρα τον πρόεδρο των ΗΠΑ, εμείς έχουμε χρέος προς όλους εκείνους που πάλεψαν και γκρέμισαν την αμερικανοκίνητη χούντα, να εκφράζουμε την αντίθεσή μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στις ΝΑΤΟϊκές επιλογές και στο ρόλο των ΗΠΑ στον κόσμο, παλεύοντας για ένα ενωμένο λαϊκό κίνημα που θα δώσει ελπίδα στο λαό, θα μπορεί να εμπνεύσει και να δημιουργήσει συνθήκες απεμπλοκής από τα μνημόνια, θα απαιτήσει τη διαγραφή του επονείδιστου χρέους και θα διεκδικήσει εθνική ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια, δουλειά και ζωή για όλους, θα εκφράζει αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που ζουν το δικό τους δράμα ψάχνοντας σε αφιλόξενες χώρες την επιβίωση, απαιτώντας ταυτόχρονα να σταματήσουν όλοι οι καταστροφικοί πόλεμοι.

Σήμερα όλοι εμείς που γαλουχηθήκαμε με τα μηνύματα του ηρωικού αγώνα του Νοέμβρη, τιμάμε τους νεκρούς που θυσιάστηκαν για να απαλλαγεί ο λαός από την φασιστική χούντα και δίνουμε μια υπόσχεση ότι ήλθε η ώρα για τα δικά μας Πολυτεχνεία, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες, εξαρτήσεις και ηγεμονισμούς.

 

Ζήτω το πολυτεχνείο, ζήτω ο ηρωικός αγώνας του λαού και των φοιτητών. Πάμε για της γενιάς μας τα πολυτεχνεία, γιατί μόνο με αγώνες μπορούμε να διεκδικήσουμε το μέλλον που μας αξίζει και να τιμήσουμε την ηρωική λαϊκή εξέγερση του Νοέμβρη.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ