ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΕΚ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΑΝ ΤΟ ΠΥΣΔΕ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Δημήτρης Κοντελές, τακτικό αιρετό μέλος ΠΥΣΔΕ Λάρισας

Τα βασικά θέματα που απασχόλησαν το υπηρεσιακό συμβούλιο το τελευταίο διάστημα ήταν οι διαθέσεις στα ΔΙΕΚ και οι τοποθετήσεις για γραμματειακή υποστήριξη σε σχολικές μονάδες.

Έτσι την Πέμπτη 3/11/216 το Υ.Σ σε συνεδρίασή του ασχολήθηκε με την τοποθέτηση 87 εκπαιδευτικών για Γραμματειακή Υποστήριξη σε σχολικές μονάδες σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, μετά από πρόσκληση της Διεύθυνσης. Η τοποθέτηση στα συγκεκριμένα σχολεία έγινε με βάση την διαδικασία που ακολουθήσαμε και κατά τις τοποθετήσεις στα λειτουργικά κενά ( υπεράριθμοι, στη διάθεση, από απόσπαση, συστεγαζόμενα , ομάδα, όμορη κλπ με βάση την αρχαιότητα, τα μόρια και την σειρά προτίμησης).

Οι εισηγήσεις- προτάσεις του Υ.Σ  για την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες  αποτυπώθηκαν στη με αρ. 68 / 03-11-2016 πράξη του.  Οι ενστάσεις( οχτώ μέχρι σήμερα, οι οποίες δεν αμφισβητούν την διαδικασία τοποθέτησης ή τυχόν λάθη αλλά κυρίως  οι συνάδελφοι εκφράζουν την επιθυμία να εργαστούν σε σχολεία που και την προηγούμενη χρονιά είχαν τοποθετηθεί) θα μας απασχολήσουν στο επόμενο Υ.Σ μαζί με τις επιπλέον αιτήσεις για Γραμματειακή Υποστήριξη κυρίως από συναδέλφους που έχουν έρθει με ενδοπεριφερειακή απόσπαση.

Σε ότι αφορά τις διαθέσεις στα ΔΙΕΚ υπήρξαν πολλές ενστάσεις, δικαιολογημένες κατά την γνώμη μας, καθώς η πλειοψηφία του ΠΥΣΔΕ διέθεσε τους περισσότερους εκπαιδευτικούς  χωρίς δήλωση προτίμησης. Επιπλέον διατέθηκαν χωρίς να ξέρουν ποια μαθήματα θα διδάξουν και αν τα έχουν ανάθεση( έγινε ανάκληση σε εκπαιδευτικούς ΠΕ04.02 χημικούς επειδή κλήθηκαν να καλύψουν μαθήματα που δεν τα είχαν ανάθεση!!!).

Τα προγράμματα των σχολείων έγιναν άνω κάτω, και πολλοί συνάδελφοι  κλήθηκαν να καλύψουν την ίδια μέρα διαφορετικά ωράρια ( πρωί σχολείο-απόγευμα ΔΙΕΚ),  κάτι που δεν επιτρέπεται από την νομοθεσία. Η προσπάθεια της Περιφερειακής Διευθύντριας να ερμηνεύσει τις εγκυκλίους προτείνοντας στους διευθυντές των σχολείων και των ΔΙΕΚ το «συνεχές» ή «διαδοχικό» ωράριο των εμπλεκομένων εκπαιδευτικών, περιέπλεξε περισσότερο την κατάσταση στα προγράμματα.

Επιπλέον οι εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στα ΔΙΕΚ ( κυρίως ωρομισθία),είναι διαφορετικές από αυτές που ισχύουν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση με αποτέλεσμα τα προβλήματα να συσσωρεύονται.

Μπροστά  σε αυτή την κατάσταση καταθέσαμε υπόμνημα στο Δ.Σ του σωματείου με σκοπό να παρέμβει -όπως και έκανε- για την περιφρούρηση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων ( αναπλήρωση, άδειες, εκλογές, απεργίες, αργίες κλπ).

Με την δεύτερη ΄΄αξιολόγηση΄΄ σε εξέλιξη και τον αρχιμάστορα του εθνικού διαλόγου στο τιμόνι του Υπουργείου Παιδείας, δεν μας επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Άλλωστε οι πρώτες δηλώσεις του αφορούσαν την αξιολόγηση και τις συντεχνίες!!!. Κουβέντα για  προσλήψεις, κάλυψη κενών  και αύξηση  των πενιχρών μισθών.

√ Τα πράγματα  όμως μπορούν  να πάνε αλλιώς!!!

√ Με μαζικό ενωτικό παρατεταμένο και ανυποχώρητο αγώνα!!!

 

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ