ΌΧΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ ΓΚΕΤΟ!

Με αφορμή τα εγκαίνια της δομής στο Κουτσόχερο Λάρισας από τον αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας Δ. Βίτσα, η Λαϊκή Ενότητα Λάρισας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση κρύβει το πρόβλημα των προσφύγων κάτω από το χαλί. Εγκαινιάζει νέα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, μετατοπίζοντας την πολιτική της ολοένα και πιο δεξιά. Μετά την αποδοχή της απάνθρωπης συμφωνίας ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας, την προκλητική επίσκεψη Ομπάμα στη χώρας μας, υπεύθυνου για την αποσταθεροποίηση στο χώρο της Μέσης Ανατολής και το ξερίζωμα των ανθρώπων από τον τόπο τους προκαλώντας κύμα προσφύγων, την κάλυψη των ακροδεξιών στα επεισόδια σε Χίο και σε Μυτιλήνη, την εξίσωση των φασιστών με τους αλληλέγγυους, έρχεται σήμερα με επικοινωνιακές φιέστες να εγκαινιάσει χώρους στέγασης προσφύγων που θυμίζουν φυλακές.

Η πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμβαδίζει πλήρως με τις ακροδεξιές ρατσιστικές πολιτικές των χωρών της ΕΕ, ρίχνοντας νερό στο μύλο των φασιστών. Οδηγεί στον πολύμηνο εγκλεισμό χιλιάδων προσφύγων, σε άθλιες συνθήκες, σε δομές έξω από τον κοινωνικό ιστό, χωρίς μέριμνα, με την παρουσία των ΜΚΟ και τη βιομηχανία εκμετάλλευσης, παίζοντας παιχνίδια σε βάρος των ανθρώπινων ψυχών, οι οποίες σε μια χώρα καθημαγμένη, με το λαό της βίαια φτωχοποιημένο προσδίδουν εικόνα “γκέτο”.

Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι στην τοπική κοινωνία μας, είχαν και θα έχουν την πλήρη αλληλεγγύη και στήριξή μας, ωστόσο η δομή στο Κουτσόχερο είναι μακριά από τον οικιστικό ιστό, αποκλείοντας έτσι την ισότιμη κοινωνική ένταξη των προσφύγων και την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών τους. Παράλληλα έχει στρατιωτική διοίκηση, πράγμα που το υποδηλώνει και η παρουσία του αν. Υπουργού κ. Βίτσα, εμποδίζοντας ουσιαστικά και ελέγχοντας την πρόσβαση σε αλληλέγγυους.

Μοναδική απάντηση είναι η ρήξη με τις νεοφιλελεύθερες ρατσιστικές πολιτικές της ΕΕ, η διασφάλιση νόμιμων διόδων μετακίνησης των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους, η ταχεία αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας των θυμάτων του πολέμου, η ανθρώπινη διαμονή των προσφύγων σε μικρές ανοιχτές δομές φιλοξενίας στις πόλεις με πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, παιδείας και κοινωνικής μέριμνας που θα καλύπτουν τις ανάγκες των προσφύγων για όσο διάστημα χρειαστεί να παραμείνουν στην Ελλάδα, και η κατάργηση των μνημονίων ώστε να μπορούν να επιτευχθούν τα παραπάνω.

Μόνη οριστική λύση αποτελεί ο τερματισμός των πολέμων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε χώρες όπως η -κατεστραμμένη πλέον- Συρία.

Θα συνεχίζουμε να παλεύουμε για την ισότιμη ένταξη στον κοινωνικό ιστό.

Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Θα συνεχίζουμε να παλεύουμε κατά των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που μας οδηγούν σε αδιέξοδο», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ