ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΔΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ Ο Δ. ΒΙΤΣΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΟ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ (ΦΩΤΟ)

Αποκλείοντας κάθε περίπτωση δημιουργίας νέας δομής στην περιοχή και παρουσία του πρέσβη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και εκπροσώπων της Ερυθράς Ημισελήνου, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αλλά και τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας εγκαινίασε σήμερα την ανακατασκευασμένη δομή

OLYMPUS DIGITAL CAMERAφιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο Λάρισας.

«Τα σχετικά δημοσιεύματα αποτελούν προϊόν ανώφελης και κουτής αντιπολίτευσης, ενώ δεν πρόκειται να επιτρέψουμε παιχνίδια σκοπιμότητας και κερδοφορίας ιδιωτών στις πλάτες των προσφύγων», ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής ΥΠΕΘΑ, ο οποίος σε σύντομη ομιλία του υπογράμμισε πως το προσφυγικό περνά πλέον σε μια διαφορετική φάση «πάντα όμως έχοντας ως επίκεντρο τον άνθρωπο».

«Δώσαμε μαθήματα ως λαός και ως κυβέρνηση απομονώνοντας ρατσιστικές ιδέες και φωνές και πλέον όλοι καλούνται να ενισχύσουν την προσπάθειά μας ώστε η Ευρώπη να ανταποκριθεί στα συμφωνηθέντα, διότι σε καμία περίπτωση δεν θα μετατρέψουμε τη χώρα σε αποθήκη ψυχών», κατέληξε ο κ. Βίτσας.

Στην αμέριστη συμπαράστασή τους προς τους πρόσφυγες και τη χώρα μας αλλά και στην προσήλωσή τους στις αρχές του εθελοντισμού και του ανθρωπισμού αναφέρθηκαν σε σύντομους χαιρετισμούς ο πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού καθώς και ο γενικός γραμματέας της Ερυθράς Ημισελήνου, ενώ την τελετή των εγκαινίων αλλά και την ξενάγηση που ακολούθησε στις εγκαταστάσεις της δομής κάλυψαν εκτενώς  δεκάδες αραβόφωνοι συνάδελφοι και τηλεοπτικά συνεργεία.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣημειώνεται ότι στη δομή μεταφέρθηκαν ήδη οι πρώτοι 200 περίπου Σύριοι πρόσφυγες, ενώ έχει δυνατότητα φιλοξενίας 1.500 ατόμων, που θα καλύπτονται σε θέματα στέγασης, σίτισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΩΝ 8ΜΗΝΙΤΩΝ

Εμφανώς καθησυχασμένος και ανακουφισμένος από τις δηλώσεις Βίτσα όσον αφορά στα «σενάρια» περί νέων δομών στην περιοχή εμφανίστηκε σε δηλώσεις του και ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης.

«Εκφράσαμε από την πρώτη στιγμή την αλληλεγγύη μας και το ίδιο θα πράξουμε και τώρα, θεωρώντας πως έγιναν σημαντικά βήματα στη δομή, ωστόσο υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης», κατέληξε ο δήμαρχος Λαρισαίων.

Σημειώνεται πως στο περιθώριο της τελετής των εγκαινίων σοβαρότατες ανησυχίες αλλά και παράπονα εκφράστηκαν και από την πλευρά των 90 8μηνιτών που θα απασχοληθούν στη δομή, καθώς τουλάχιστο προς το παρόν δεν έχει μεριμνήσει η στρατιωτική διοίκηση του καταυλισμού για εγκαταστάσεις που θα στεγάσουν τους ίδιους, ενώ πρόβλημα παραμένει και η μετακίνησή τους στο Κουτσόχερο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA«Μας παραχωρήθηκε μια άδεια αίθουσα-οικίσκος η οποία θα διαμορφωθεί σε αίθουσα διδασκαλίας, όπου δεν υπάρχουν τα στοιχειώδη, όχι γραφείο για να γράψουμε αλλά ούτε χώρος για να ακουμπήσουμε ρούχα και προσωπικά μας είδη, την ώρα που δεν υπάρχει σε ολόκληρο τον καταυλισμό ούτε ένα μηχάνημα-αυτόματος πωλητής για να πιούμε ένα μπουκάλι νερό!», τόνισαν στους δημοσιογράφους, μεταφέροντας τα παράπονά τους και στις τοπικές αρχές.

Σημειώνεται πως η μεταφορά των εργαζομένων στον καταυλισμό έγινε σήμερα με 2 οχήματα που παραχωρήθηκαν από το δήμο Λαρισαίων, λύση ωστόσο προσωρινή που δεν θα έχει συνέχεια.

Τέλος αίσθηση προκάλεσε η συγκέντρωση ολιγομελούς ομάδας στην είσοδο του καταυλισμού, με τους ίδιους να δηλώνουν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι και διαμαρτύρονταν καθώς «κανείς δεν επιλέχθηκε για να δουλέψει στη δομή».

Θυμίζουμε πως το κέντρο προσφύγων του Κουτσόχερου κατασκευάστηκε με την κοινή προσπάθεια και τη συμβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, της Ερυθράς Ημισελήνου, της πρεσβείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ειρήνη Παπουτσή

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ