Ο ΑΠΑΤΕΣ ΤΗΣ “BLACK FRIDAY” ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

Ατελείωτες ουρές στα καταστήματα από το προηγούμενο βράδυ και στρίμωγμα στην είσοδο είναι οι εικόνες που έχουν ταυτιστεί στη συνείδηση του κόσμου με τη Black Friday. Αυτά κυρίως στον δυτικό κόσμο γιατί στην Ελλάδα είναι φρέσκια και όπως κάθε πράγμα που έρχεται στη χώρα μας, μαζί με τα θετικά, συνοδεύεται και από τις κλασικές απατεωνιές.

Μεγάλα καταστήματα κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθιέρωσαν τη συγκεκριμένη ημέρα έτσι ώστε με «όπλο» τις μεγάλες εκπτώσεις που φτάνουν  ακόμα και το 60-70% να προσελκύσουν πελάτες.

Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι ακριβώς. Λόγω της ελληνικής… κατεργαριάς αρκετοί είναι οι καταστηματάρχες που σκαρφίζονται διάφορα τρικ για να αποκομίσουν τα μέγιστα οφέλη, πάντα με τις μικρότερες απώλειες.

Το σύνηθες φαινόμενο είναι να μην ακολουθούνται οι μεγάλες εκπτώσεις που γίνονται στις ΗΠΑ. Αυτό ναι μεν δεν είναι επιλήψιμο, αλλά κρύβει  μία μεγάλη πονηριά. Ένα ποσοστό της τάξης του 10% ή του 20%  ναι μεν είναι έκπτωση αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί Black Friday. Οπότε εκμεταλλεύονται την ημέρα που έχει ταυτιστεί με μεγάλες εκπτώσεις για να κάνουν μία απλή έκπτωση, συχνά από «τσιμπημένες» αρχικές τιμές.

Μία από τις πλέον κλασικές «τρίπλες» που κάνουν είναι ο γνωστός κράχτης. Βάζουν δηλαδή ένα προϊόν σε μεγάλη έκπτωση και μάλιστα σε πολύ περιορισμένα κομμάτια. Αποτέλεσμα; Αυτά εξαντλούνται εν ριπή οφθαλμού, ο κόσμος δεν ενημερώνεται και τελικά μπαίνει στο κατάστημα νομίζοντας ότι υπάρχουν μεγάλες εκπτώσεις, κάτι που φυσικά δεν ισχύει.

Όσοι χοντραίνουν το παιχνίδι, βρίσκουν κακά κομμάτια από τις αποθήκες τους, φυσικά κάνουν μία τιμολόγηση αρκετά υψηλή και στη συνέχεια εμφανίζουν μία «γενναία» έκπτωση. Τελικά ο πελάτης παίρνει κάτι παλιό σε τιμή ψηλότερη από εκείνη που θα έπρεπε με τον μανδύα της έκπτωσης.

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ

Στοχευμένους έλεγχους σε πολυκαταστήματα της Αττικής τα οποία συμμετείχαν στην «Black Friday», πραγματοποίησε την Παρασκευή το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Συνολικά διενεργήθηκαν 65 έλεγχοι και σε 21 επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν παραβάσεις που αφορούσαν υπερωριακή απασχόληση και ζητήματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Οι επιχειρήσεις αυτές κλήθηκαν σε γραπτή παροχή εξηγήσεων, όπως προβλέπεται, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε. να προχωρήσουν τις διαδικασίες επιβολής προστίμων.

«Καμία ημέρα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, υπό οποιαδήποτε πρόσχημα», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας και προσθέτει: «Το Σ.ΕΠ.Ε θα ανταποκριθεί στο εξαιρετικά κρίσιμο, στις σημερινές συνθήκες, καθήκον του έλεγχου της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, καταπολεμώντας αποφασιστικά κάθε εκδήλωση εργοδοτικής αυθαιρεσίας και προασπίζοντας τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ