ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΣΤΟ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ ΖΗΤΑ Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη Λαϊκή Συσπείρωση, απέστειλαν αίτημα προς την Γραμματεία και τον πρόεδρο του Δ.Σ. Λαρισαίων, τον Δήμαρχο, ζητώντας να κοινοποιηθεί στους δημοτικούς συμβούλους, για να ενταχθεί και να συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση το θέμα της επαναλειτουργίας του προσφυγικού καταυλισμού

στο πρώην στρ/δο «Ευθυμιόπουλου» στο Κουτσόχερο Λάρισας. Ακολουθεί εκτενές απόσπασμα της αίτησης:

«Κ. Πρόεδρε,

Σε λίγες μέρες πρόκειται να εγκατασταθούν και πάλι χιλιάδες πρόσφυγες κυρίως Συριακής καταγωγής στο στρατόπεδο στο Κουτσόχερο. Όπως σας είναι ήδη γνωστό το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ερυθρά Ημισέληνο σε συνεργασία με το Ερυθρό Σταυρό για να φιλοξενήσει οικογένειες προσφύγων. Την Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2016 και σύμφωνα με τα ως τώρα δημοσιευθέντα, πρόκειται να γίνει το επίσημο άνοιγμα του καταυλισμού, μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν.

Για μια ακόμη φορά τονίζουμε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα των προσφύγων είναι ο εγκλωβισμός τους στην Ελλάδα, δέσμιοι των απαράδεκτων συμφωνιών του Δουβλίνου, της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ΕΕ, είναι συνυπεύθυνες τόσο για τον εγκλωβισμό των προσφύγων όσο και για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στη Συρία και αλλού που δημιουργούν το πρόβλημα. Στο βωμό του κέρδους και των αδυσώπητων μονοπωλιακών ανταγωνισμών, εκατομμύρια πρόσφυγες παγκόσμια, δεκάδες χιλιάδες στην Ελλάδα καταδικάζονται αυτή τη στιγμή να ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες μέσα στην αβεβαιότητα για το αν και πότε σε κάποιους θα τους δοθεί άσυλο και δυνατότητα μετακίνησης στη χώρα που θέλουν, ζουν με το φόβο της επαναπροώθησής τους στις χώρες τους που μαίνεται ο πόλεμος.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση και εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι Λαρισαίων έχουμε επανειλημμένος επισκεφθεί τους κατά καιρούς χώρους φιλοξενίας των προσφύγων, όπως και τον συγκεκριμένο στο Κουτσόχερο και επισημάναμε και σε παλιότερες συνεδριάσεις που έγιναν με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα μια σειρά ενστάσεις. Ο χώρος είναι ακατάλληλος, δεν πρέπει να υπάρχει εκεί δομή φιλοξενίας. Είναι κρανίου τόπος, χιλιόμετρα μακριά απ’ την πόλη, γεμάτος φίδια και σκορπιούς, δίπλα σε ενεργό λατομείο με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες που διαμένουν στους χώρους φιλοξενίας εξακολουθούν να είναι από κακές έως απαράδεκτες παρά τις όποιες βελτιώσεις, την αλληλεγγύη και τον αφιλοκερδή λαϊκό εθελοντισμό.  Από το φαγητό που είναι απαράδεκτο, μέχρι την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που επαφίεται κατά κύριο λόγο στις ΜΚΟ, στον εθελοντισμό, τον Ερυθρό Σταυρό και το στρατό, όπου αυτός έχει τη δυνατότητα να συνδράμει.  Η σχολική εκπαίδευση των παιδιών δεν έχει ακόμη αρχίσει, εκπαιδευτικοί δεν έχουν προσληφθεί, ενώ μέσα στις δομές απουσιάζουν χώροι για παιχνίδι, άθληση, πολιτισμό. Πέρα απ’ τις όποιες προσπάθειες και επιμέρους βελτιώσεις γίνονται, όλα δείχνουν ότι η ζωή των προσφύγων θα αντιμετωπισθεί στα πρότυπα των σχεδίων διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, όπως άλλωστε συμβαίνει και με χιλιάδες ελληνικές λαϊκές οικογένειες.

Κατά συνέπεια θεωρούμε  πολύ σημαντικό να έρθει για συζήτηση στο αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο το θέμα και να προταχθεί σε σχέση με την υπόλοιπη ημερήσια διάταξη.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ