Η Δ.Α. ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ

Επίθεση των συμβούλων της Νέας Λάρισας που ζητούν να επανατοποθετηθεί και το ρολόι

Επίθεση στη δημοτική αρχή για τη στάση που τηρεί μέχρι σήμερα στο θέμα της αξιοποίησης του δημοτικού καταστήματος στο λόφο του Φρουρίου, εξαπέλυσαν σήμερα οι δημοτικοί σύμβουλοι της Νέας Λάρισας ΝΟτ. Διαμάντος, Μ. Ξηρομερίτης και Κ. Ζιαζιά – Σουφλιά, ζητώντας την άμεση αξιοποίηση του χώρου.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανέφεραν:

“Λόφος του Φρουρίου είναι ένα χαρακτηριστικό και αναγνωρίσιμο τοπόσημο της πόλης μας. Προφανώς αποτελεί τον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαίου μας Θεάτρου. Και μαζί με την κεντρική ιστορική Εμπορική περιοχή αποτελεί για μας το πιο δυναμικό σημείο της πόλης. Σημείο Τουριστικής προσέλκυσης, κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Δύο (2) σημαντικά Ιστορικά χαρακτηριστικά του λόφου του Φρουρίου θέλουμε σήμερα να αναδείξουμε με την παρουσία μας εδώ. Στην πλατεία Λαμπρούλη.

Το ιστορικό κέντρο «ΦΡΟΥΡΙΟ». Ένα ακίνητο που αποτέλεσε διαχρονικά σημείο αναφοράς. Γεμάτο μνήμες για γενιές Λαρισαίων αλλά, και επισκεπτών.

Ένα περιουσιακό στοιχείο του Δήμου που εδώ και δύο χρόνια είναι εγκαταλελειμμένο στην τύχη του από τη Δημοτική αρχή. Η ΔΑ χωρίς σεβασμό στην ιστορία της πόλης με απάθεια βλέπει να καταρρέει από τις αλλεπάλληλες λεηλασίες και εμπρησμούς μη λαμβάνοντας ούτε καν τα απαραίτητα μέτρα απλής συντήρησης και ασφάλειας. Η ΔΑ αδιαφορεί και για τα έσοδα που χάνει δύο χρόνια ο Δήμος. Αφού ακύρωσε με δικαιολογίες- προφάσεις που «ακροβατούν στη νομιμότητα» το διαγωνισμό πέρυσι, συνεχίζει να μην κάνει τίποτα παρά να απαξιώνει το ακίνητο. Αναρωτιέται κανείς, μήπως ακολουθεί τη διαδικασία αυτή για να οδηγηθεί σε ανάθεση.

Ποιος θα πληρώσει τα χαμένα έσοδα; Οι Λαρισαίοι που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από αυτά.

Ποιος θα πληρώσει τις λεηλασίες και την αποκατάσταση των ζημιών; Οι Λαρισαίοι.

ΤΩΡΑ!

Μόλις χθες ανακοίνωσε η ΔΑ ότι η πόλη θα υποδεχτεί το νέο χρόνο στην πλατεία Λαμπρούλη. Λίγο δίπλα από το «πτώμα του ΦΡΟΥΡΙΟΥ».

Αναρωτιόμαστε αλήθεια, μέχρι να παραχωρηθεί σε ιδιώτη γιατί η ΔΑ δεν προχωρά άμεσα σε αποκατάσταση των ζημιών, περιποίηση της αυλής και εκεί, να δημιουργήσει ένα ακόμα όμορφο γιορτινό σημείο για το κέντρο της πόλης;

Θα έδινε ζωντάνια στην περιοχή, θα έδινε δυνατότητα σε συμπολίτες να βγάλουν ένα μεροκάματο, όλα τα καταστήματα στην πλατεία Λαμπρούλη θα αποκτούσαν επιπλέον  επισκεψιμότητα και το εμπορικό κέντρο θα είχε ένα ακόμα δυναμικό λόγο ν προσελκύσει Λαρισαίους και τουρίστες.

Το «ΡΟΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ».Από τα μέσα του 17ου αιώνα διαπιστώνεται από μαρτυρίες η ύπαρξη δημόσιου ρολογιού στο λόφο της Ακρόπολης της Λάρισας. Το πρώτο στα 1668, το δεύτερο στα 1887, το τρίτο στα 1930 (που καταστράφηκε από το σεισμό του 1941), το τέταρτο είναι αυτό που γνώρισαν οι γενιές από το 1950 μέχρι και το Σεπτέμβριο του 1992 όταν και κατεδαφίστηκε κατ’ ανάγκη των ανασκαφών του Αρχαίου Θεάτρου.

Το 1998 ο Δήμαρχος Καφφέ ζήτησε από το ΤΕΕ/ΤΚΔΘ και έγινε μία Επιστημονική Ομάδα Εργασίας για την αναβίωση και υλοποίηση του 5ου σύγχρονου ρολογιού της Λάρισας. Και έτσι έγινε. Με τους καλούς συναδέλφους Καλογιάννη Χριστίνα, Μιχαήλ Εύη, Σαμαρά Νίκο, Τσιρούκη Θάνο, Διαμάντο Κων/νο, Θώδα Αικατερίνη και  Χατζημαυρουδή Δημήτρη.

Επαναφέρουμε την πρόταση αναβίωσης και υλοποίησης του 5ου σύγχρονου ρολογιού της πόλης. Όπως τεκμηριώνεται από την πρόταση του ΤΕΕ που ο Δήμος την έχει στα συρτάρια του.

Το νέο 5ο Ρολόι προτείνεται να γίνει στην πλατεία Λαμπρούλη στο βόρειο άκρο του άξονα της πλατείας, στο χώρο του σημερινού παρκινγκ. Ένα ρολόι που δεν θα έχει μονοσήμαντα το ρόλο αυτό αλλά, θα ως δεύτερη χρήση θα είναι και παρατηρητήριο. Και στη βάση του θα μπορεί να υπάρχει ένα μικρό «μουσείο» ρολογιού με μακέτες των παλιών 4 ρολογιών της πόλης και «μαρτυρίες» αυτών”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ