ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΣΤΑΧΤΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ & ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΧΡΗΣΗ ΤΖΑΚΙΩΝ 

Με αφορμή την πρόσφατη καταστροφή πέντε κάδων απορριμμάτων από φωτιά και εν όψει των επερχόμενων χαμηλών θερμοκρασιών του φετινού χειμώνα, η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος του Δήμου Λαρισαίων παρέχει ορισμένες χρήσιμες οδηγίες σε μεγάλη μερίδα πολιτών που κάνουν χρήση παραδοσιακών μεθόδων θέρμανσης, όπως τζάκια, ξυλόσομπες κ.ά.

Καταρχήν παρακαλούνται οι συμπολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν απορρίπτουν στάχτες στους κάδους απορριμμάτων. Παρατηρείται συχνά το φαινόμενο πρόκλησης πυρκαγιάς με αποτέλεσμα την ολική ή μερική καταστροφή τους. Με τις δεδομένες οικονομικές δυσχέρειες καθίσταται δύσκολη έως αδύνατη η αντικατάστασή τους, η οποία τελικά βαρύνει τους Δημότες, ενώ η έλλειψή τους έχει ως συνέπεια την εναπόθεση απορριμμάτων χύμα σε κοινόχρηστους χώρους και τη ρύπανση που αυτό συνεπάγεται.

kadoi2Η Υπηρεσία Καθαριότητας & Ανακύκλωσης προτείνει οι στάχτες να συγκεντρώνονται σε μεταλλικά δοχεία, να παραμένουν εκεί για 1-2 ημέρες και αφού έχουν σβήσει να τοποθετούνται οπωσδήποτε σε πλαστικές σακούλες καλά κλεισμένες πριν πεταχτούν στους κάδους απορριμμάτων.

Όσον αφορά στην ασφάλεια των πολιτών και τη διαφύλαξη των περιουσιών τους, κρίνεται σκόπιμο να υπενθυμίσουμε κάποιες από τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας:

  • Να γίνεται τακτικός καθαρισμός -τουλάχιστον κατ’ έτος- της καπνοδόχου προκειμένου να απομακρύνεται η καπνιά και η πίσσα που συγκεντρώνονται στα τοιχώματα. Να γίνεται έλεγχος της καπνοδόχου για τυχόν ρωγμές ή άλλες φθορές.
  • Να χρησιμοποιείται ξυλεία κατάλληλη για οικιακή καύση και με όσο το δυνατό λιγότερη υγρασία.
  • Να αποφεύγονται οι μεγάλες – ψηλές φλόγες, η καύση σκουπιδιών και χαρτόκουτων καθώς και το ψήσιμο φαγητών εντός της εστίας του τζακιού.

Η μη τήρηση των παραπάνω έχει προκαλέσει πολλές φορές φωτιά στην καμινάδα του τζακιού, η οποία μπορεί να εξαπλωθεί θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και καταστρέφοντας περιουσίες.

Τέλος, συστήνει στους πολίτες να αποφεύγουν την αλόγιστη χρήση τζακιών, ιδιαίτερα των παραδοσιακών, αφού αυτά συνεισφέρουν στη θέρμανση του σπιτιού μόνο κατά 15%. Αντίθετα, συνεισφέρουν στην κατακόρυφη αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων, αφού σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων): «ένα τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ότι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας 25 διαμερισμάτων».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ