«ΚΑΜΠΑΝΕΣ» ΣΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΑ ΜΑΛΓΑΡΑ

Μνήμες της σφοδρής σύγκρουσης λεωφορείου του ΚΤΕΛ με σταθμευμένη νταλίκα, η οποία είχε συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους δύο φοιτήτριες που επέβαιναν στο λεωφορείο και άλλοι 25 να τραυματιστούν, αναβίωσαν στο τριμελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον οδηγό του λεωφορείου σε φυλάκιση 12 ετών και 3 μηνών, μετατρέψιμη προς 5 ευρώ την ημέρα, και τον τούρκο οδηγό της νταλίκας σε φυλάκιση 7 ετών και 9 μηνών, επίσης μετατρέψιμη.

Το τροχαίο είχε σημειωθεί νωρίς το απόγευμα της 7ης Ιανουαρίου 2014, όταν λεωφορείο του ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας, το οποίο κινούταν με κατεύθυνση προς τη Θεσσαλονίκη, έπεσε πάνω σε νταλίκα, που ήταν σταθμευμένη στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης της εθνικής οδού. Από τη σύγκρουση των δύο μεγάλων οχημάτων έχασαν τη ζωή τους δύο φοιτήτριες, 20 και 23 χρόνων, ενώ 25 επιβάτες, μεταξύ των οποίων και ο οδηγός του λεωφορείου, διακομίστηκαν τραυματισμένοι σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Η σύγκρουση έγινε 3 χιλιόμετρα πριν από τα διόδια Μαλγάρων και κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας δεν διευκρινίστηκαν οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος και ειδικά για ποιον λόγο ο οδηγός του λεωφορείου δεν απέφυγε τη σταθμευμένη νταλίκα. Και οι δύο κατηγορούμενοι δεν ήταν στο δικαστήριο και δικάστηκαν διά πληρεξουσίων δικηγόρων τους. «Υπήρχε νευρικότητα στο λεωφορείο, μάλλον μία ανησυχία στους επιβάτες, επειδή σε ορισμένα σημεία ο οδηγός έτρεχε», κατέθεσε φοιτητής που επέβαινε στο όχημα και τραυματίστηκε ελαφρά. «Σε κάποια στιγμή νωρίτερα, στις στροφές στα Γιάννενα, κινδύνεψε να βγει από το δρόμο», τόνισε άλλος επιβάτης.

Ακόμη παρά την επιμονή της πλευράς του τούρκου οδηγού της νταλίκας δεν αποδείχτηκε εάν πράγματι είχε τοποθετήσει σήμανση πριν από το όχημά του, για να προειδοποιήσει τους οδηγούς που πλησίαζαν.

Χωρίς ελαφρυντικά

Το δικαστήριο έκρινε ενόχους και τους δύο κατηγορούμενους για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, που αφορά τους θανάτους των δύο άτυχων φοιτητριών, και της πρόκλησης σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή, που αφορά τους τραυματισμούς. Ωστόσο το τριμελές πλημμελειοδικείο έκρινε πως ο οδηγός του λεωφορείου είχε μεγαλύτερη ευθύνη από τον οδηγό της σταθμευμένης νταλίκας και γι’ αυτό επιβλήθηκαν διαφορετικές ποινές.

Το δικαστήριο δεν δέχτηκε τα αιτήματα για χορήγηση ελαφρυντικών. Οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς οι εφέσεις τους έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα. Ο οδηγός του λεωφορείου μέσω του συνηγόρου του ισχυρίστηκε πως δεν μπορούσε να αποφύγει την νταλίκα, επειδή δεν υπήρχε σήμανση για τη στάθμευση, και ότι ήταν εκτός λωρίδας έκτακτης ανάγκης σε μεγάλο τμήμα της. Από την άλλη ο οδηγός της νταλίκας μέσω του συνηγόρου του ανέφερε πως είχε υποψία για πρόβλημα στα ελαστικά, γι’ αυτό και ακινητοποίησε το όχημά του.

εφημερίδα «Μακεδονία»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ