Tο όραμα μια ανοιχτής δημιουργικής πόλης παρουσίασε ο Πάνος Σάπκας στο διεθνές συμπόσιο “Παραστατικές Τέχνες χωρίς Ετικέτες” στο ΜΜΘ
Το διεθνές πολιτιστικό έργο Un-Label, από το 2015 έως το 2017, εμπλέκει περισσότερους από 100 καλλιτέχνες με ή χωρίς αναπηρίες, από όλη την Ευρώπη, για να αντιμετωπίσει με καινοτόμους τρόπους, φαινόμενα αποκλεισμού στις παραστατικές τέχνες.
Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου ήταν η σειρά της Ελλάδας να φιλοξενήσει δράσεις αυτού του έργου και συγκεκριμένα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης όπου πραγματοποιήθηκαν ένα διεθνές συμπόσιο με τίτλο “Παραστατικές Τέχνες χωρίς Ετικέτες” και μια παράσταση με τίτλο “L: Do I Need Labels To Love?” σε σύλληψη και σκηνοθεσία του Λαρισαίου σκηνοθέτη του ΣΜουΘ Κώστα Λαμπρούλη. Εξάλλου, το Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου είναι ιδρυτικό μέλος της διεθνούς ομάδας Un-Label.
Για την οργάνωση του συμποσίου συνέδραμε ο Δήμος Λαρισαίων, καθώς είναι συνεργαζόμενος φορέας του ευρωπαϊκού έργου Un-Label και παρακολουθεί στενά τις δράσεις και τα αποτελέσματα του έργου.
Στις εργασίες του συμποσίου συμμετείχε από την πλευρά του Δήμου Λαρισαίων, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών κ. Πάνος Σάπκας, ο οποίος μίλησε με θέμα: Λάρισα, το όραμα μια ανοιχτής δημιουργικής πόλης.
Μίλησαν επίσης, ο Σίμος Δανιηλίδης, δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, ο Παναγιώτης Κουντούρης, υπεύθυνος καλλιτεχνικού προγραμματισμού του ΟΜΜΘ, η Άννα Μίχου/Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας & Φροντίδας και Προσχολικής Αγωγής Δήμου Θέρμης, ο Ανδρέας Κουζέλης/ Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, ο Ben Evans/ Disability Arts International-Βρετανικό Συμβούλιο, η Lisette Reuter/Un-Label, η Μυρτώ Λάβδα/Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, η Αγγελική Μητροπούλου/ Έξις Ομάδα Χορού.
Στόχος διοργανωτών και ομιλητών ήταν να αναπτυχθεί γόνιμος προβληματισμός μεταξύ εκπροσώπων οργανισμών, φορέων και πολιτών με αντικείμενο την παραγωγή τέχνης από ομάδες καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία, την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στον πολιτισμό, τα όρια της κοινωνικής ένταξης και τις προοπτικές των παραστατικών τεχνών ως φορέων κοινωνικής αλλαγής.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας τόνισε μεταξύ άλλων πως “κάθε σύγχρονη και πολιτισμένη κοινωνία οφείλει να οραματίζεται κι εντέλει να παρέχει σε όλους τους πολίτες της, ίσες ευκαιρίες στην παιδεία, την εργασία, να εξασφαλίζει την πλήρη συμμετοχή τους σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.
Δυστυχώς η χώρα μας, βρίσκεται πολύ μακριά από τη λογική του κράτους Δικαίου, της Ισότητας και του Σεβασμού στην ανθρώπινη ποικιλομορφία.
Αντίθετα, η λογική του κράτους «φιλανθρωπίας» είναι αυτή που ενισχύεται.
Το δικαίωμα όμως στη ζωή, αποτελεί αξίωμα που δεν έχει και ούτε επιδέχεται εξαιρέσεις.
Η ένταξη των ΑΜΕΑ σε μια δίκαιη και ισότιμη κοινωνία παραμένει ένα σημαντικότατο ζητούμενο, μία μεγάλη ανάγκη. Απαιτεί πράξεις και όχι λόγια και υποσχέσεις. Αυτό συμβαίνει με την ομάδα UnLabel. Μια ομάδα νέων καλλιτεχνών, από διάφορα μέρη του κόσμου, μικτών ικανοτήτων.
Μια ομάδα με ανάπηρους και μη καλλιτέχνες, που αλληλοσυμπηρώνονται, αλληλοεμπνέονται, συνεργάζονται, συνεννοούνται, συνδημιουργούν. Αντιλαμβάνονται την πολυμορφία τους ως ευκαιρία έκφρασης, πλουραλισμού και καινοτομίας.
Οι εμπειρίες τους έχουν μετατραπεί σε συνεκτικό έργο τέχνης, το οποίο επί σκηνής αντανακλά το όραμά τους για κοινωνία δίχως ετικέτες.
Συμμετέχουν και προτείνουν εκείνη την κοινωνία την οποία όλοι θα έπρεπε να ονειρευόμαστε, όλοι θα έπρεπε να διεκδικούμε ανάπηροι και μη, γιατί ξέρετε, ο καθένας μας μπορεί να γίνει ανάπηρος κατά τη διάρκεια της ζωής του, μια κοινωνία για την οποία όλοι θα έπρεπε να εργαζόμαστε.
Είμαστε ευτυχείς που στηρίζουμε αυτό το πρόγραμμα, γιατί εκφράζει απολύτως το όραμά μας για μια ανοιχτή δημιουργική κοινωνία, για μια ανοιχτή δημιουργική πόλη.
Δεν είναι τυχαίο που το Στρατηγικό Σχέδιο Μάρκετινγκ Λάρισας το οποίο εκπονήθηκε το διάστημα 2013-2015 από το Εργαστήριο Τουριστικού Σχεδιασμού, Έρευνας και Πολιτικής (ΕΤΟΥΣΕΠ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρουσιάζει τη Λάρισα ως «ανοιχτή πόλη» (open city).
Σε αυτή την πόλη δεν περισσεύει τίποτα και κανείς. Και ειδικότερα στον πολιτισμό όπου δίνουμε ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο στα θέματα προσβασιμότητας σε κτιριακό επίπεδο αλλά και στο σχεδιασμό προγραμμάτων και επικοινωνίας.
Μια ανοιχτή κοινωνία, μια ανοιχτή πόλη, δεν βάζει τους μεν από δω και τους άλλους από κει.
Είμαστε τυχεροί διότι η Λάρισα διαθέτει μια τεράστια κληρονομιά παλιά και πιο σύγχρονη που καλούμαστε να αξιοποιήσουμε.
Με αυτές τις αρχές και πρακτικές πορευόμαστε στο Δήμο Λαρισαίων και ειδικότερα στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού.
Η “πόρτα” της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού & Επιστημών είναι ανοιχτή σε κάθε δημιουργό, φορέα, σύλλογο, συλλογικότητα, ομάδα, κίνηση κλπ που έχει να προτείνει κάτι συμβατό με τις αρχές μας.
Δεν αφήνουμε καμιά ιδέα να πάει χαμένη. Προσπαθούμε, η δημιουργία να βρίσκει πρόσφορο έδαφος, για να μπορέσει να ανθίσει και να ομορφύνει τη ζωή μας σε καθημερινή βάση, με στόχο να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, καλύτερους πολίτες.
Γιατί πιστεύουμε πως ο πολιτισμός είναι δικαίωμα αλλά και υποχρέωση του καθένα. Κι έτσι θα συνεχίσουμε, για μια Λάρισα, πόλη του Πολιτισμού, μια ανοιχτή δημιουργική πόλη! ”.