ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε, η επίσκεψη των Φίλων του μουσείου πόλης της Καρδίτσας στα τρία σημαντικότερα μουσεία της Λάρισας.  

Οι «Φίλοι του Μουσείου πόλης», το σωματείο που από την ίδρυσή του, το 2005, στηρίζει ενεργά με την ουσιαστική δράση του το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο «Λ. & Ν. Σακελλαρίου» του Δήμου Καρδίτσας (ΔΟΠΑΚ), είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να γνωρίσουν από κοντά το ανεκτίμητο υλικό που εκτίθεται στο Λαογραφικό Μουσείο, τη Δημοτική Πινακοθήκη και το Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας.

Η πρώτη αυτή εξόρμηση, στην οποία συμμετείχαν άτομα κάθε ηλικίας, μέλη του σωματείου και μη, και την οποία πλαισίωσαν και μέλη του από άλλες θεσσαλικές πόλεις, έγινε με αφορμή το πρόσφατο άνοιγμα του Διαχρονικού Μουσείου αλλά με στόχευση να φέρει σε επαφή το κοινό του μουσείου πόλης με το ευρύτερο φάσμα του θεσσαλικού πολιτισμού από την αρχαιότητα ως το σήμερα.

Στο Λαογραφικό μουσείο, ένα σύγχρονο κτήριο, το οποίο στεγάζει την εξαιρετικά πλούσια συλλογή που δημιούργησαν από τη δεκαετία του 1970 μια ομάδα Λαρισαίων με πρωτεργάτες το ζεύγος Γιώργου και Λένας Γουργιώτη, οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν από την κ. Αριστέα Μπέσιου, μέλος του Συλλόγου Φίλων του ΛΙΜΛ.

Παραδοσιακές φορεσιές από ολόκληρη τη θεσσαλική περιφέρεια, εργαλεία γεωργών, κτηνοτρόφων και ψαράδων, προϊόντα αγγειοπλαστικής τέχνης αλλά και της φημισμένης τυποβαφικής που άνθησε στους πρόποδες του Κισσάβου  συνυπήρχαν με αντικείμενα αστικής αισθητικής, προερχόμενα από τα πλούσια νεοκλασικά της Λάρισας αλλά και το εντυπωσιακό άθικτο φαρμακείο του Αγαμ. Αστεριάδη, αδελφού του γνωστού Λαρισαίου ζωγράφου Αγήνορα Αστεριάδη.

Στη Δημοτική Πινακοθήκη, το χώρο που στεγάζει την πανελληνίως καταξιωμένη συλλογή ενός άλλου σημαντικού Λαρισαίου συλλέκτη, του γιατρού Ιω. Κατσίγρα,   οι «Φίλοι» είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τον επιμελητή της Πινακοθήκης, ιστορικό της τέχνης, κ . Γιάννη Χρηστάκη. Η μόνιμη έκθεσή της φιλοξενεί έργα των Λύτρα, Γουναρόπουλου, Μποκατσιάμη, Παρθένη, Γαλάνη, Προσαλέντη, Καντούνη, Ιακωβίδη, Γιολδάση, Μαλέα, Αστεριάδη, Λεμπέση κά. Μέσα από την περιοδική έκθεση της Γεωργίας Μπλιάτσιου «πρόσωπα της Λάρισας» βίωσαν  μια άλλου τύπου περιήγηση στην πόλη, γνωρίζοντας πρόσωπα που σφραγίζουν το σύγχρονο πρόσωπο του πολιτισμού της πόλης, ενώ επισκέφτηκαν και την έκθεση «190 χρόνια στρατιωτικής μουσικής» στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου της Πινακοθήκης.

foto-1Το τρίτο και πιο σύγχρονο κτηριακά και μουσειολογικά μουσείο που επισκέφτηκαν οι «Φίλοι» ήταν το Διαχρονικό, ένας χώρος ο οποίος ξεδιπλώνει την ιστορία της περιοχής από τα παλαιολιθικά ως τα ύστερα οθωμανικά χρόνια.  Διαδραστικά εκθέματα και προβολές πολυμέσων σε συνδυασμό με έξυπνες  προθήκες, φωτογραφίες και καλογραμμένα κείμενα με αμεσότητα βοηθούν τον επισκέπτη να επικοινωνήσει με έναν πολιτισμό που αναπτύχθηκε χιλιετίες πριν, «συμφιλιώνοντας» παράλληλα την αρχαιότητα με ιστορικές περιόδους πιο πρόσφατες και λιγότερο προβεβλημένες, όπως η βυζαντινή και η οθωμανική.

Την εξαιρετική ξενάγηση στο χώρο από την κ. Κωνσταντίνα Κόντσα ζωντάνεψαν με συζήτηση και περισσότερες βιωματικές πληροφορίες η διευθύντρια του μουσείου κ. Σταυρούλα Σδρόλια, ο τ. προϊστάμενος των ΓΑΚ Λάρισας, κ. Σταύρος Γουλούλης καθώς και ο πρόεδρος του συλλόγου των Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου, κ. Γιάννης Σιούλας. Μετά την επίσκεψη, τα διοικητικά συμβούλια των δύο σωματείων είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν προοπτικές κοινών δράσεων και συνεργασιών.

Το ραντεβού ανανεώθηκε με προορισμό την Θεόπετρα και τα μουσεία του νομού Τρικάλων, ενώ οι συμμετέχοντες έκαναν συγκεκριμένες προτάσεις και για άλλες επισκέψεις στο άμεσο μέλλον.

Φωτο 1: Αναμνηστική φωτογραφία στην είσοδο του μουσείου.

Φωτο 2: Η διευθύντρια του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, κ. Σδρόλια, ξεναγεί τους μικρότερους Καρδιτσιώτες επισκέπτες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ