ΟΥΤΕ ΣΤΑ EVERESΤ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΜΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Ανακοίνωση των Ν.α.ρ.-ν.Κ.Α. οργανώσεων της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

Πόσοι άνθρωποι ακόμα πρέπει να πεθάνουν  ή να τραυματιστούν  στο βωμό του κέρδους των εργοδοτών?
Μία νεκρή εργαζόμενη, ένας βαριά τραυματισμένος άνδρας και ακόμη τέσσερις τραυματίες είναι το αποτέλεσμα της ισχυρής έκρηξης στις 9 το πρωί, σε ώρα αιχμής στο υπόγειο υποκαταστήματος της αλυσίδας EVEREST στην Αθήνα.

Ας απαριθμήσουμε τι θεωρείτε περιττό κόστος για τα κέρδη τους…

Στο  κατάστημα αυτό δεν υπήρχε έξοδος κινδύνου. Το λογιστήριο  λειτουργούσε  στο υπόγειο δίπλα απ’ τη κουζίνα. Η έκρηξη συνέβη όταν πραγματοποιούταν εργασίες από συνεργείο ψυκτικών με τη χρήση  φλόγας από φιάλες με αέριο. Και παρόλη την επικινδυνότητα των εργασιών αυτών, το κατάστημα παρέμενε ανοικτό.

Στο ερώτημα τι προέχει, η ασφάλεια των εργαζομένων ή το κέρδος, η απάντηση είναι το κέρδος με κάθε τίμημα. Πόσες ακόμα εταιρίες όπως αυτή των Everest θα αυξάνουν τα κέρδη τους ισχυριζόμενες  ότι η αύξηση αυτή  προέρχεται από στοχευμένες κινήσεις μείωσης του κόστους? Οι  κινήσεις μείωσης του κόστους για τους καπιταλιστές μεταφράζονται σε λιγότερες δαπάνες κάποιων  ευρώ  που τους εξασφαλίζουν  περισσότερα κέρδη. Οι κινήσεις μείωσης του κόστους για τους εργαζόμενους μεταφράζονται σε εξοντωτικά ωράρια, ελαστικές σχέσεις εργασίας, συνεχή πίεση ,απλήρωτη και υπερεντατικοποιημένη εργασία, μη καταβολή ενσήμων, καμία πρόληψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας.

Η αντιμετώπιση των εργατών ως αναλώσιμο φθηνό  υλικό για τη κερδοφορία του κεφαλαίου συμβαίνει από τον καιρό της εδραίωσης του. Στη σημερινή εποχή της δομικής κρίσης  του καπιταλισμού, η τάση αυτή αποκτά πιο άγρια χαρακτηριστικά που εντάσσονται στη προσπάθεια σταθεροποίησης μιας αναπτυξιακής κατεύθυνσης που επιχειρούν οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες και η Ε.Ε. Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων  για τον κατακερματισμό  των  εργασιακών σχέσεων, για τις στρατιές ανέργων που έχουν δημιουργήσει, για την δυσκολία πλέον μιας αξιοπρεπούς ζωής. Αυτές οι συνθήκες  κάνουν τους  εργαζόμενους να αποζητούν ακόμα και μεροκάματο  του τρόμου για να ανταπεξέλθουν. Οι ελεγκτικοί  μηχανισμοί δεν υπάρχουν. Μάλιστα πλέον, καταργούν και τους προληπτικούς ελέγχους μέτρων ασφαλείας και υγιεινής στις επιχειρήσεις στο όνομα καταπολέμησης της γραφειοκρατίας για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Δε πειράζει δηλαδή να μην έχει εξασφαλίσει η επιχείρηση την έξοδο κινδύνου, πυρασφάλεια κτλ.

Δε πρέπει να τους αφήσουμε άλλο να ρημάζουν τις ζωές μας. Η ανάγκη δημιουργίας ενός εργατικού κινήματος  πέραν του αστικοποιημένου συνδικαλισμού, είναι επιτακτική,για να αποτελέσει το αντίπαλο δέος αυτής της πολιτικής και να οργανώσει τη πάλη ενάντια στο κεφάλαιο για μια αξιοπρεπή ζωή.

Αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και μέτρα ασφαλείας και υγιεινής  σε όλους τους χώρους εργασίας

Η εργασία είναι δικαίωμα, δουλειά για όλους

Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας

Καμία άλλη εργατικά θυσία για τα κέρδη του κεφαλαίου

Να πληρώσει η εργοδοσία  για το έγκλημα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ