ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ

Ελπιδοφόρο μήνυμα εξέπεμψε το βράδυ της Κυριακής η Αυστρία, αναδεικνύοντας καθαρό νικητή των προεδρικών εκλογών τον ανεξάρτητο υποψήφιο (πρώην πρόεδρο των Πράσινων), Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν, έναντι του υποψηφίου της ακροδεξιάς Νόρμπερτ Χόφερ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων και τις επίσημες εκτιμήσεις τελικού αποτελέσματος, που μεταδίδει η δημόσια αυστριακή τηλεόραση, ο 72χρονος καθηγητής Πανεπιστημίου Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν κερδίζει την επαναληπτική προεδρική αναμέτρηση με 53,3%, έναντι 46,7% του 45χρονου υπαρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων (FPÖ) Νόρμπερτ Χόφερ.

Τα ποσοστά αυτά είναι μη αναστρέψιμα, καθώς αντανακλούν το 70% των ψήφων, ενώ δεν έχουν καταμετρηθεί οι επιστολικές ψήφοι, που θεωρείται βέβαιο πως ευνοούν ακόμη περισσότερο τον Μπέλεν, όπως συνέβη και κατά τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου.

Στις πρώτες δηλώσεις του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση, ο νέος ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν σημείωσε ότι η νίκη του οφείλεται στο «ευρύτατο κίνημα για αλληλεγγύη, ελευθερία και ισότητα, αξίες που συνυπογράφει η πλειοψηφία των Αυστριακών».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη συνέχεια, ο Μπέλεν δήλωσε ότι θα είναι ένας Πρόεδρος «ανοιχτόμυαλος, φιλελεύθερος και πάνω από όλα ευρωπαϊστής», ενώ σχολιάζοντας τη νίκη του έναντι του ακροδεξιού αντιπάλου του, τόνισε ότι «στέλνει ένα μήνυμα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι μπορεί κάποιος να νικήσει εκλογές υποστηρίζοντας φιλο-ευρωπαϊκές θέσεις».

«Νιώθουμε όλοι μας μεγάλη ανακούφιση και είμαστε πολύ ευγνώμονες» είχε δηλώσει νωρίτερα ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Μπέλεν, Λόταρ Λοκλ.

Αυτήν τη φορά, ο ηττημένος των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών Νόρμπερτ Χόφερ αποδέχθηκε το αποτέλεσμα. «Είμαι πάρα πολύ λυπημένος που αυτό δεν προχώρησε. Συγχαίρω τον Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν για την επιτυχία και καλώ όλους τους Αυστριακούς να παραμείνουν αλληλέγγυοι και να εργαστούν από κοινού».

Παράλληλα, ο Χόφερ επέκρινε τον Νάιτζελ Φάρατζ για παρέμβαση στα εσωτερικά της Αυστρίας, επιρρίπτοντάς του ευθύνες για την ήττα. Την Παρασκευή ο πρώην ηγέτης του Ukip είχε δηλώσει στο Fox News ότι εφόσον ο Χόφερ νικήσει θα εξαγγείλει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Αυστρίας στην ΕΕ.

Ο Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων -το οποίο εδώ και έναν χρόνο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πολιτική δύναμη στην Αυστρία, με ποσοστό πάνω από 30%-, προσπάθησε να δικαιολογήσει την εκλογική ήττα του Νο2 του κόμματος, καταγγέλλοντας «καμπάνια φόβου» και «μαζικό οδοστρωτήρα του συστήματος εναντίον του Νόρμπερτ Χόφερ».

Ο ευρωπαϊστής Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν υπήρξε νικητής του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου, κερδίζοντας για λίγες ψήφους τον Χόφερ (με ποσοστό 50,3%). Στη συνέχεια όμως το FPÖ προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας παρατυπίες, και το Ανώτατο Δικαστήριο διαπίστωσε «προχειρότητα» στην καταμέτρηση, που δυνητικά δεν θα απέκλειε ενδεχόμενο παρατυπιών. Έτσι, εξέδωσε απόφαση για επανάληψη του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών. Μετά από αναβολές, η κάλπη στήθηκε σήμερα.

Η ανακοίνωση της νίκης προκάλεσε έκρηξη χαράς στους υποστηρικτές του ανεξάρτητου υποψηφίου, που συγκεντρώθηκαν στο Παλάτι Χόφμπουργκ στη Βιέννη.

Ο Μπέλεν δέχθηκε συγχαρητήρια τηλεφωνήματα από τον ομοσπονδιακό καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, καθώς και από τον αντικαγκελάριο και αρχηγό του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ, ο οποίος είχε υποστηρίξει ανοικτά την υποψηφιότητά του, σε αντίθεση με κορυφαία στελέχη του Λαϊκού Κόμματος τα οποία προωθούν μία μελλοντική συνεργασία με το FPÖ.

Με τον Μπέλεν, αναλαμβάνει ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία, ένας πολιτικός που δεν προέρχεται από κανένα εκ των δύο κομμάτων που εναλλάσσονται στην εξουσία, του Σοσιαλδημοκρατικού και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων θα διεξαχθεί το πρωί της Δευτέρας, οπότε και θα ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών της Αυστρίας. Ο νέος ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας θα ορκιστεί στις 26 Ιανουαρίου.

Ανακούφιση στην Ευρώπη

Η νίκη του Μπέλεν έναντι του Χόφερ προκαλεί ανακούφιση στην Ευρώπη, που κρατά την ανάσα της μπροστά στην άνοδο των ακροδεξιών και λαϊκιστών, εν όψει και κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, Κυριακή, διεξάγεται και το καθοριστικό δημοψήφισμα στην Ιταλία.

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε ικανοποίηση για τη νίκη του Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν έναντι του ακροδεξιού υποψηφίου, κρίνοντας ότι η νίκη αυτή θα συντείνει στη διατήρηση της ενότητας της Ευρώπης.

«Με ιδιαίτερη χαρά σας συγχαίρω ολόψυχα για την εκλογή σας. Στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και προσωπικά, σας εύχομαι κάθε επιτυχία» δήλωσε ο Τουσκ και υπογράμμισε τη «σημαντική συμβολή της Αυστρίας στην αναζήτηση κοινών λύσεων στην Ευρώπη και στη διατήρηση της ευρωπαϊκής ενότητας».

Την ικανοποίησή τους για το εκλογικό αποτέλεσμα της Αυστρίας εξέφρασαν επίσης ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

in.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ