ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ!  ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!!

Ανακοίνωση των ΣΥΝΕΚ νομού Λάρισας

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Εν όψει των διπλών εκλογών της 14/12/2016  για Δ.Σ. ΕΛΜΕ και για το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ έχουμε χρέος να σας ενημερώσουμε για τα τεκταινόμενα στα δύο τελευταία ΔΣ της ΕΛΜΕ Λάρισας, επειδή θεωρούμε ότι, εξαιτίας της επικίνδυνης, πολιτικά απαράδεκτης,

τυχοδιωκτικής και ιδιοτελούς στάσης των παρατάξεων  ΔΑΚΕ –   ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ/ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ – ΠΕΚ, διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξη της ΕΛΜΕ Λάρισας.

Ενώ καλούμαστε να ψηφίσουμε για να εκλέξουμε αντιπροσώπους για δύο ξεχωριστά συνδικαλιστικά όργανα, οι παρατάξεις ΔΑΚΕ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ/ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ – ΠΕΚ  κατέθεσαν πρόταση, η οποία και υπερψηφίστηκε με πλειοψηφία 7/9, η εκλογική διαδικασία να γίνει με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κοινή κάλπη.

Η πρόταση των ΣΥΝΕΚ(πήρε 2/9), με την οποία συμφωνεί και το ΠΑΜΕ, είναι για δύο ξεχωριστές κάλπες και δύο ξεχωριστά ψηφοδέλτια, επειδή οι εκλογές με μία κάλπη και ένα ψηφοδέλτιο επισύρουν σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και δημοκρατίας. Αναφέρουμε τα εξής:

Δεν εκφράζεται ελεύθερα η βούληση των σ/φων, αφού τους υποχρεώνουν να ψηφίσουν, ανεξάρτητα από τη θέλησή τους, την ίδια παράταξη και για Δ.Σ. ΕΛΜΕ και για το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ. Δεσμεύουν δηλαδή τη ψήφο τους με προφανή παράνομο τρόπο,

Δε δίνουν το δικαίωμα σε κάποιον να επιλέξει να είναι υποψήφιος μόνο σε ένα από τα δύο,

Τελικά, δε θα ψηφίσουμε ελεύθερα ποιοι θα είναι οι αντιπρόσωποί μας στο Ν.Τ. αλλά θα αποφασίσουν οι παρατάξεις και όχι οι εκλογείς,  αφού είναι αδύνατο να διαχωριστεί η σταυροδοσία,

Δε θα γίνουν δεκτοί οι αντιπρόσωποί μας στο Ν.Τ. και έτσι για άλλη μια 3ετία το μεγαλύτερο σωματείο του νομού δε θα έχει εκπροσώπηση.

Καθιστούμε ενώπιον της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας υπεύθυνους τόσο τον πρόεδρο Νίκο Παναγιώτου,  που ενημέρωσε με sms τα μέλη του ΔΣ ότι:

«Από το Πρωτοδικείο Λάρισας ενημερώθηκα ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τη μια κάλπη και το κοινό ψηφοδέλτιο», όσο και τις παρατάξεις ΔΑΚΕ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ/ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ – ΠΕΚ, για τη συναίνεσή τους σε απόφαση που εν δυνάμει είναι ακυρωτέα.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ ή δε ρώτησε αυτά που έπρεπε στο Πρωτοδικείο, ή δεν κατάλαβε ή μας λέει ψέματα. Στην ενδεχόμενη ακύρωση των εκλογών, καταρρίπτεται  και το μοναδικό τους επιχείρημα που ήταν η εξοικονόμηση χρημάτων μιας που σε μια τέτοια περίπτωση το κόστος θα είναι διπλό. Εξάλλου και πέρσι, με μία κάλπη για Δ.Σ., επειδή η εκλογική διαδικασία υπερέβη το οκτάωρο, χρεώθηκε εις διπλούν.

Ενημερώνουμε τους πάντες ότι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι δεν αποφαίνονται εκ των προτέρων και ότι θα γνωματεύσουν νομικά, μόλις προκύψει το πρόβλημα, δηλαδή τη μέρα των εκλογών. Τότε όμως θα είναι πολύ αργά για να προστατέψουμε το κύρος του σωματείου και τη νομιμότητα των εκλογών.

Κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να έχουμε πάρει συνδικαλιστική άδεια για εκλογές που δε θα διεξαχθούν, επειδή η «αγία τριάδα» της ΕΛΜΕ ΔΑΚΕ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ/ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ – ΠΕΚ σκόπιμα κωφεύει και δε λαμβάνει υπόψη της ότι ούτε καν ο πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ δε δεσμεύτηκε ότι οι αντιπρόσωποι της ΕΛΜΕ θα γίνουν αποδεκτοί, με τη διαδικασία της μιας κάλπης και του ενός ψηφοδελτίου, διευκρινίζοντας μάλιστα ξεκάθαρα πως το σωστό είναι να υπάρχουν ξεχωριστά ψηφοδέλτια και κάλπες και πως στο σωματείο των δασκάλων, στο οποίο ανήκει, ακολουθούν τη διαδικασία με ξεχωριστά ψηφοδέλτια και κάλπες.

Ζητήσαμε να αποστείλει η ΕΛΜΕ εγγράφως ερώτημα, και να ζητήσει έγγραφη απάντηση, θεσμικά,  από  το Ν.Τ.  ΑΔΕΔΥ, αν θα κάνουν αποδεκτούς τους αντιπροσώπους της ΕΛΜΕ, αλλά αποφεύγουν να απαντήσουν μέχρι τώρα στο αίτημά μας.

Αν δε προλάβουμε, οι εκλογές ή δε θα γίνουν ή θα ακυρωθούν, και στη δεύτερη περίπτωση η διοίκηση στο συνδικάτο θα διοριστεί από το Πρωτοδικείο κι αυτό θα σημάνει διάλυσή του στην ουσία και defacto απαξίωσή του.

Το παράλογο αυτό σκηνικό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στις διαδρομές της μικροπαραταξιακής λογικής ενός συνδικαλιστικού κινήματος που κουβαλά τις παθογένειες χρόνων μπορούν τελικά να συναντιούνται χωρίς αιδώ η επιθυμία των Παρεμβάσεων/Συνεργαζόμενων να υποκαθιστούν το σωματείο από τις περίφημες «επιτροπές αγώνα», απόλυτα ελεγχόμενες από τους «εργολάβους» και «ιδιοκτήτες» του κινήματος, καθώς και η ανάγκη της ΔΑΚΕ να επιβάλει κουτοπόνηρα το δικό της έλεγχο στους συσχετισμούς της ΑΔΕΔΥ και η φοβικού τύπου αδυναμία της ΠΕΚ να απαγκιστρωθεί από το άρμα των εξαρτήσεων της μακρόχρονης πολιτικής συμπόρευσης με το κατεστημένο που αυτή και η ΔΑΚΕ εκφράζουν.

Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ άλλωστε το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εκφράσει την αδιαφορία τους για τις ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ και την πίστη τους μόνο σε επιτροπές αγώνα. Αποδεικνύουν όλοι τους για άλλη μια φορά την αγαστή συνεργασία τους, όσο κι αν θέλουν να την αποκρύπτουν από τους συναδέλφους και την κοινωνία. Είναι επικίνδυνοι!!

Καλούμε τους συναδέλφους  να είναι σε επαγρύπνηση! Να περιφρουρήσουμε την ύπαρξη και την αξιοπρέπεια του συνδικάτου. Να αγωνιστούμε για την εξυγίανση του σ.κ. από τις χρόνιες παθογένειες που διώχνουν τους εργαζόμενους μακριά. Να αναβαθμίσουμε το ρόλο του συνδικάτου. Είναι αναγκαίο μπροστά στα μεγάλα προβλήματα και διακυβεύματα της Παιδείας.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ