ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΧΕΡΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2014-2020

Επίθεση του Χρ. Κέλλα στην κυβέρνηση με αφορμή απάντηση του Β. Αποστόλου σε ερώτηση βουλευτών της ΝΔ

«Ένα χρόνο μετά την καθυστερημένη έγκριση του ελληνικού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έρχεται η παραδοχή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι το «ριζικά ανασκευασμένο» ΠΑΑ δεν είναι τίποτα διαφορετικό, από το αρχικά υποβληθέν, τον Ιούλιο του 2014, από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Με τα ίδια μέτρα, τις ίδιες δράσεις, τον ίδιο προϋπολογισμό των 6 δις».

Με αυτά τα λόγια, ο βουλευτής της Ν.Δ. Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, σχολίασε την απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Ευάγγελου Αποστόλου, στην ερώτηση που είχαν καταθέσει 46 βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την «Πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020».

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται, ακόμη:

«Από την απάντηση του Υπουργού προκύπτει πως δεν έχει ολοκληρωθεί και οριστικοποιηθεί η διαδικασία αξιολόγησης σε κανένα από τα ελάχιστα προγράμματα, που προκηρύχθηκαν στη διάρκεια του τρέχοντος έτους και κανείς δε γνωρίζει πότε θα πιστωθούν τα σχετικά κονδύλια στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Είναι, μάλιστα, τέτοια η αδιαφορία της Κυβέρνησης για τις ανάγκες της ελληνικής γεωργίας και την αγωνία των νέων αγροτών, που θέλουν να ασχοληθούν με αυτή, καθώς προ ολίγων ημερών παρατάθηκε ξανά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα ενίσχυσης της εγκατάστασης νέων γεωργών μέχρι τις 9-1-2017, ενώ είχε ανακοινωθεί ότι οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν – μαζί με την αξιολόγηση των αιτήσεων – έως το τέλος του έτους, ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση των ενισχύσεων.

Το δε, νέο πρόγραμμα για τη «Στήριξη των επενδύσεων στη μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων», για το οποίο έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση εδώ και είκοσι ημέρες, ακόμη δεν έχει προκηρυχθεί, στερώντας πολύτιμους πόρους από υποψήφιους επενδυτές».

Σχετικά με την απάντηση του Υπουργού για το Πρόγραμμα διαχείρισης κινδύνων (Μέτρο 17), προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, που είχε υποβάλει προς έγκριση η προηγούμενη Κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2014, ο κ. Κέλλας δήλωσε:

«Ένα μέτρο για την ενίσχυση της ασφάλισης φυτικού και ζωικού κεφαλαίου και την αντιστάθμιση του αγροτικού εισοδήματος από δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες, που προκαλούν μεταξύ άλλων και την ακαρπία, δεν έτυχε υποστήριξης και απαξιώθηκε πλήρως από την ηγεσία του Υπουργείου.

Ο κ. Αποστόλου, αδυνατώντας να αξιοποιήσει την ευαισθησία και τις προτροπές για το Μέτρο αυτό του Επιτρόπου Γεωργίας Φιλ Χόγκαν, απάντησε σχετικά πως «Δεν υπάρχει η ωριμότητα  για να υποστηριχθεί η εκ νέου υποβολή και έγκρισή του»».

«Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, εγκρίθηκε με πολύμηνη καθυστέρηση – χωρίς να μεσολαβήσει καμία διαπραγμάτευση και χωρίς να προστεθεί κανένα κονδύλι, πέρα των πετσοκομμένων αρχικών -, εξαιτίας της αδράνειας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η χώρα βρίσκεται τη λάθος στιγμή σε λάθος χέρια» ανέφερε χαρακτηριστικά, κλείνοντας το σχολιασμό του, ο Λαρισαίος πολιτικός.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ