Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ της ΕΛΜΕ Λάρισας γίνονται σε μια κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε πλήρη συμφωνία με Ε.Ε-ΔΝΤ-ΕΚΤ προχωρούν στο κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης με νέα δυσβάσταχτα αντιλαϊκά μέτρα. Στο όνομα της ελάφρυνσης του χρέους (ποιός δε θυμάται, τι έφερε το PSI από την κυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ το 2012;)
και με εργαλείο το 3ο μνημόνιο, αλλά και τα προηγούμενα, συνεχίζουν την κοινωνική καταστροφή από εκεί που την άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η κατάργηση στην ουσία των τελευταίων συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, οι νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, οι ομαδικές απολύσεις, η επέκταση της ελαστικής απασχόλησης, οι πλειστηριασμοί, η νέα επίθεση στο δημόσιο με απαίτηση για απολύσεις, η συγχώνευση και κατάργηση φορέων, το πέρασμα του ελέγχου της μισθοδοσίας στους “θεσμούς”, κλπ, είναι κάποια από τα προαπαιτούμενα που βιάζονται να κλείσουν, παζαρεύοντας με τους “εταίρους” πίσω από τις πλάτες του λαού.
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΦΟΥΛΑΡΕΙ ΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΓΙΑ ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
Οι μάσκες έπεσαν. Οι δηλώσεις του νέου Υπ. Παιδείας και μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ιδρύματος Λάτση, κ. Γαβρόγλου «..ας μη φοβόμαστε να πούμε τη λέξη αξιολόγηση. Μη φοβόμαστε να πούμε τη λέξη συντεχνία…» είναι δηλωτική των προθέσεών εφαρμογής των νεοσυντηρητικών αντιδραστικών πορισμάτων του «εθνικού διαλόγου» Λιάκου – Γαβρόγλου. Ο Υπ. Παιδείας λοιπόν συνεχίζει το έργο των προκατόχων του. Με το 3ετές στρατηγικό σχέδιο για την εκπαίδευση, συμφώνησε με τους θεσμούς την χωρίς καθυστέρηση υλοποίηση του 3ου μνημονίου και της έκθεσης του ΟΟΣΑ. Μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουν τα μέτρα. Σε μία από τις πρώτες αποφάσεις του υπουργείου μετά τον ανασχηματισμό, ανατέθηκε στον ΟΟΣΑ η σύνταξη νέας έκθεσης για την ελληνική εκπαίδευση έναντι 90.000 ευρώ(!) της οποίας η ολοκλήρωση, που αναμένεται άμεσα έως τις 15 Δεκεμβρίου, θα σημάνει την ανακοίνωση νέων αντιεκπαιδευτικών μέτρων.
Η « Έκθεση παρακολούθησης της εκπαίδευσης και της κατάρτισης του 2016» για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας και βάζει τους στόχους ξεκάθαρα και επιτακτικά:
«Στο Μνημόνιο Συνεννόησης που συνήφθη τον Αύγουστο του 2015, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, η εκπαίδευση αποτελεί μέρος της μελλοντικής εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής.» Στο κείμενο αναφέρεται ότι «…ο ΟΟΣΑ θα κληθεί να προβεί σε επανεξέταση στου ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος…που πρέπει να καλύψει όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, μεταξύ άλλων… τα περιθώρια για περαιτέρω εξορθολογισμό τάξεων και σχολείων, την αποδοτικότητα και την αυτονομία των δημόσιων εκπαιδευτικών μονάδων, την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, την αξιολόγηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών…».
…Λέξεις – κλειδιά: η αυτονομία, η αποδοτικότητα, η αξιολόγηση, ο εξορθολογισμός, περιγράφουν το σχολείο που έχει ανάγκη η Ε.Ε και το κεφάλαιο. Το δημόσιο σχολείο πρέπει να λειτουργεί με το μοντέλο της αγοράς και για τις ανάγκες της αγοράς:
- Με «αυτονομία» για να αναζητά πόρους για τη λειτουργία του, αφού πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο οι κρατικές δαπάνες για τη δημόσια εκπαίδευση.
- Με «αποδοτικότητα», αφού ό,τι απομείνει από τις δημόσιες δαπάνες είναι «επένδυση» και υποτάσσεται στη λογική του κέρδους και της ζημιάς.
- Με «εξορθολογισμό» και στα σχολεία, αφού εκτιμούν ότι δεν ήταν αρκετές οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις των σχολείων που έγιναν την εποχή της Διαμαντοπούλου. Εξορθολογισμό βέβαια και στο εκπαιδευτικό προσωπικό, αφού σύμφωνα με τα παραδοτέα του 3ου μνημ. πρέπει να υπάρξει αντιστοίχιση εκπ. προσωπικού – μαθητών, και ο ΟΟΣΑ κρίνει ακόμα μεγάλο τον αριθμό των εκπαιδευτικών… Έτσι το καθεστώς των μηδενικών διορισμών συνεχίστηκε για 7η συνεχή χρονιά και μειώθηκαν δραματικά οι προσλήψεις των αναπληρωτών , με τη μείωση ωρών διδασκαλίας, κόψιμο εργαστηριακής υποστήριξης, διεύρυνση αναθέσεων, κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων κλπ. Ο ήδη τραγικά μειωμένος αριθμός των εκπαιδευτικών πρέπει στα πλαίσια του εξορθολογισμού να γίνει ακόμη πιο “ευέλικτος”, δηλ. να μετακινείται σε ακόμη περισσότερα σχολεία(!), να “διδάσκει” ακόμη περισσότερα αντικείμενα.
- Και τέλος με «αξιολόγηση», για να υπάρχει η απόλυτη πειθάρχηση, για να μετατίθεται σε εμάς η ευθύνη της διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης. Για να μπορούν να μετρούν «αποτελέσματα» και «επιδόσεις», με κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών και να παίρνουν ανάλογα μέτρα. Η ηγεσία του Υπ. Παιδείας εξαίρει την πιλοτική αυτοαξιολόγηση του 2010 ως πρότυπο για την αυτοαξιολόγηση του σχολείου. Οι ανοησίες για «μη τιμωρητική αξιολόγηση», διαψεύδονται από τους δανειστές, όταν απαιτούν να υπάρχει αυστηρή και εξαντλητική αξιολόγηση του υπάρχοντος εκπαιδευτικού δυναμικού, ώστε να απομακρυνθούν οι «ακατάλληλοι», και να μειωθεί το μισθολογικό κόστος. Είναι βέβαιο ότι η αξιολόγηση θα είναι το νέο εργαλείο απολύσεων, μισθολογικής καθήλωσης και αλλαγής των εργασιακών σχέσεων.
Με το πόρισμα Λιάκου προωθείται το τέλος του μαζικού δημόσιου σχολείου για τους μαθητές . Γενικό Λύκειο για “λίγους και εκλεκτούς” που θα φτάνουν και θα έχουν πρόσβαση στην Ανώτατη εκπαίδευση μέσα από σκληρά εξεταστικά πλέγματα και ΤΕΕ συρρικνωμένη , υποταγμένη στις ανάγκες της αγοράς, της μαθητείας–σκλαβιάς στους εργοδότες..Η κατάρτιση από τα 16 χρόνια θα είναι το μέλλον που ετοιμάζουν για μεγάλο κομμάτι των 16αρηδων..
Το νέο τοπίο που ετοιμάζουν θα στηριχτεί στην ελαστική απασχόληση .
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ , ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;
Οι ηγεσίες του κυβερνητικού και του κομματικού συνδικαλισμού σε γραμμή
ήττας « βλέπουν τα τρένα να περνούν»! Να τις ξεπεράσουμε!
Κάτω από αυτό το φόντο της ανελέητης επίθεσης κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ είναι τεράστιες οι ευθύνες των ηγεσιών παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ), αλλά και του ΠΑΜΕ για τη γραμμή της αναμονής και της αδράνειας που ακολουθούν και οδηγούν τους αγώνες του κινήματος στην ήττα. Αποκορύφωμα αυτής της τακτικής ήταν η 48ωρη αποτυχημένη απεργία φάντασμα για το ασφαλιστικό που αποφάσισαν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΟΛΜΕ, η οποία τελικά έγινε τρεις μήνες μετά την μαζική απεργία στις 4/2/2016. Την ίδια τακτική της αναμονής, οι ίδιες δυνάμεις, συνεχίζουν να ακολουθούν και τώρα. Η πλειοψηφία του Δ.Σ της ΟΛΜΕ από την αρχή της χρονιάς έχει ευθυγραμμιστεί με την κυβερνητική πολιτική και αρνήθηκε κάθε πρωτοβουλία συντονισμού με άλλες ομοσπονδίες και σωματεία. ΣΥΝΕΚ και ΔΑΚΕ για να νομιμοποιούν τις μνημονιακές πολιτικές των κομμάτων τους αγνοούν τις αποφάσεις του 17ου Συνεδρίου και αφήνουν τον κλάδο ακάλυπτο στις αντιεκπαιδευτικές επιθέσεις που δέχεται. Το ΠΑΜΕ πίσω από τις «ταξικές κορώνες» κρύβει τη μετατροπή του για μια ακόμα φορά σε ουραγό της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας της ΓΣΕΕ, υποσκάπτοντας ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα ανάπτυξης ενιαίου πανεργατικού αγώνα.
Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό!
Το παρόν όμως της ανελέητης επίθεσης μας καλεί να ξεπεράσουμε τις ηγεσίες του κυβερνητικού και κομματικού συνδικαλισμού με την μαζική συμμετοχή στους αγώνες, με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων τώρα, για αποφασιστική κλιμάκωση του αγώνα.
ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΜΕ ΛΑΡΙΣΑΣ... Ελπίδα και δύναμη στη συλλογικότητα, στην αλληλεγγύη, στους αγώνες
Η επιστροφή στις Γενικές Συνελεύσεις, η ενίσχυση και μαζικοποίηση των αυθεντικών διαδικασιών βάσης, ο Συντονισμός των ΕΛΜΕ και των πρωτοβάθμιων σωματείων , η κοινή δράση των αγωνιστικών δυνάμεων είναι η απάντηση στην αγωνιστική απραξία που έχει επιβληθεί στην ΟΛΜΕ από τις δυνάμεις του κυβερνητικού και κομματικού συνδικαλισμού, ενώ το ίδιο επιδιώκεται από τις ίδιες δυνάμεις και στην ΕΛΜΕ.
Ειδικότερα στην ΕΛΜΕ μας, αυτό που σφράγισε τη δράση του σωματείου ήταν η κυριαρχία του νυν και πρώην κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΣΥΝΕΚ – ΔΑΚΕ – ΠΕΚ) που αποτελούσαν το προεδρείο και την πλειοψηφία στο Δ.Σ. Σε κάθε απόφαση του Υπουργείου για περικοπές αποτελούσαν τον στυλοβάτη της κυβερνητικής πολιτικής μέσα στο σωματείο. Η παράταξη των ΣΥΝΕΚ (νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός) είναι αυτή που ξεδιάντροπα μέσω των εκπροσώπων της στο ΔΣ δήλωνε -μπροστά σε δεκάδες συναδέλφους οικιακής οικονομίας κ.α. – πως συμφωνεί με τις περικοπές στα μαθήματα του γυμνασίου και των εργαστηριακών ωρών ως κοινωνικά αναγκαίες για να έρθει μετά τον Σεπτέμβρη να βγάζει αγωνιστικές κορώνες στις διαμαρτυρίες στην Περιφερειακή Διεύθυνση. Η ΔΑΚΕ από την άλλη με την ΠΕΚ πιστές στο κυβερνητικό μνημονιακό τους παρελθόν και με μόνο άγχος πως θα ξαναγυρίσουν «στα πράγματα» ως πολιτική εξουσία στην ουσία αντιστρατεύονταν κάθε αγωνιστική προσπάθεια του κλάδου.Δεν είναι τυχαία πλέον η ταύτισή τους (ΔΑΚΕ ,ΣΥΝΕΚ , ΠΕΚ ) στο θέμα της αξιολόγησης αλλά και των μνημονίων ως την μόνη επιλογή του λαού μας.
Τώρα είναι η ώρα να ζωντανέψουμε το σωματείο μας!
Να μπει η ΕΛΜΕ Λάρισας μπροστά σε κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα: Για την υπεράσπιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, των εργασιακών και των μαθησιακών δικαιωμάτων. Για να μπει τέλος στην αδιοριστία. Για την προστασία των συναδέλφων από κάθε αυθαιρεσία της διοίκησης, για διαφάνεια στις τοποθετήσεις και στις υπόλοιπες υπηρεσιακές μεταβολές.
Να αναβαθμίσουμε την επικοινωνιακή παρουσία του σωματείου μας. Οι συνάδελφοι να ενημερώνονται έγκαιρα για τις τακτικές, ανοικτές προς τον κλάδο, συνεδριάσεις του ΔΣ.
Η παιδεία χρειάζεται ριζικές αλλαγές! Διεκδικούμε το πλαίσιο αιτημάτων, των πολιτικών στοχεύσεων του 16ου και 17ου Συνεδρίου που παραμένουν σε ισχύ και αποτελούν θέσεις του κλάδου, αλλά έχουν εγκαταλειφθεί από την ΟΛΜΕ
- Αγωνιζόμαστε για ένα άλλο σχολείο, ενιαίο 12χρονο, που θα χωράει όλη τη γνώση, όλα τα παιδιά, όλους τους εκπαιδευτικούς.
- Όχι στη νέα αξιολόγηση, στην κινητικότητα, στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις.
- Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών. Στήριξη της ειδικής αγωγής.
- Μαζικές προσλήψεις τώρα αναπληρωτών για να καλυφτούν όλα τα κενά, να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα ειδικής αγωγής , η πρόσθετη και ενισχυτική διδασκαλία.
- Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων υποβάθμισης της τεχνικής εκπαίδευσης, όχι στην μαθητεία.
- Όχι στα πορίσματα Λιάκου – Γαβρόγλου, βαθύτατα ταξικών επιλογών.
- Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια.
- Γνήσιες κλαδικές και Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας εφ’ όλης της ύλης.
- Επαναφορά ωραρίου. 20 μαΘητές/τμήμα, 15/ομάδες προσανατολισμού, 10/εργαστήρια.
- Όχι στους πλειστηριασμούς και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.
- Ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ, ΔΝΤ και όλων των μνημονίων.
- Διαγραφή του ληστρικού χρέους, εθνικοποίηση τραπεζών και επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, έξοδο από ευρώ, ΕΕ και ΝΑΤΟ.
- Μάχη ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό, τον πόλεμο.
- Υπερασπίζουμε το δικαίωμα στα δημόσια κοινωνικά αγαθά: παιδεία-υγεία-ασφάλιση-ρεύμα και νερό.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ- ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΣ…
Η επιδίωξη για μια ανεξάρτητη φυσιογνωμία, αγωνιστικότητα της ΕΛΜΕ και η επιμονή στην υπεράσπιση του δίκιου των συναδέλφων και των θέσεων του κλάδου αποτελούν την καλύτερη παρακαταθήκη για να αναζωογονήσουμε το εκπαιδευτικό κίνημα, να αντλήσουμε φρεσκάδα, να προωθήσουμε αρχές που πρέπει να καθορίζουν το ρόλο ενός προοδευτικού καθηγητή στο σχολείο, στη ζωή και στην κοινωνία. κράτος .
Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ αποτελεί κομμάτι του ανυπότακτου ρεύματος της αριστεράς. Δεν καθοδηγείται από κανένα πολιτικό φορέα. Τα μέλη και το δυναμικό που τη στηρίζει ανήκουν σε όλο το φάσμα της Αριστεράς και σε ανένταχτους συναδέλφους. Αυτό αποτελεί πηγή δύναμης, γιατί λειτουργεί με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας. Συνεχίζουμε να αντλούμε αυτοπεποίθηση από τους μεγάλους αγώνες τους κλάδου με τελευταίο τον δίχρονο αγώνα κατά της διαθεσιμότητας – κινητικότητας – απόλυσης για να υπερασπίσουμε την αξιοπρέπεια και τα εργασιακά μας δικαιώματα, να ανοίξουμε δρόμους για το σχολείο των αναγκών και των οραμάτων μας.
ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ:
Η ΕΛΜΕ ΣΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ Ή ΣΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ;
Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ
ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ- ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Επώνυμο | Όνομα | Ειδικότητα | Σχολείο |
Aποστόλου | Αντώνης | ΠΕ 02 | 8ο ΓΕΛ Λάρισας |
Διβράμης | Ανδρέας | ΠΕ 11 | Γυμνάσιο & ΛΤ Κρανέας |
Καζαντζής | Κωνσταντίνος | ΠΕ 17.06 | ΕΠΑΛ Ελασσόνας |
Καλαιτζίδου | Σοφία | ΠΕ 02 | Γυμνάσιο & ΛΤ Καλλιθέας |
Καλογήρου | Βάσω | ΠΕ 02 | 2o Γυμνάσιο Φαρσάλων |
Καράνης | Γιώργος | ΠΕ 04 | 7 o ΕΠΑΛ Λάρισας |
Κοντελές | Δημήτρης | ΠΕ 17.06 | 7 o ΕΠΑΛ Λάρισας |
Κριτσινιώτης | Θανάσης | ΠΕ 02 | 7o ΕΠΑΛ Λάρισας |
Λαζαριδης | Κωνσταντίνος | ΔΕ 01.01 | 2o ΕΠΑΛ Λάρισας |
Μήτσιου | Αγγελική | ΠΕ 02 | 14o Γυμνάσιο Λάρισας |
Μιχαλάκης | Κωνσταντίνος | ΠΕ 17.02 | 1ο ΕΠΑΛ Ελασσόνας |
Μουστάκας | Χρήστος | ΠΕ 03 | Γυμνάσιο Νίκαιας |
Μπαντής | Νικόλαος | ΠΕ 04.04 | 3ο ΓΕΛ Λάρισας |
Νίκου | Βασίλης | ΠΕ 16 | Μουσικό Σχολείο Λάρισας |
Ντάκος | Ιωάννης | ΠΕ 08 | Γυμνάσιο Νίκαιας |
Ντριγκόγιας | Χρήστος | ΔΕ 01.02 | 6o ΕΠΑΛ Λάρισας |
Παπαδόπουλος | Δημήτρης | ΠΕ 09 | ΓΕΛ Γόννων/ΓΕΛ Πυργετού |
Πολυμερίδου | Μαρια | ΠΕ 18.33 | 7o ΕΠΑΛ Λάρισας |
Ρεμπάπης | Παναγιώτης | ΠΕ 03 | 6o Γυμνάσιο Λάρισας |
Ρεπανάς | Δημήτρης | ΠΕ 02 | Γυμνάσιο Νίκαιας |
Σιάμος | Παναγιώτης | ΠΕ 18.13 | 1o ΕΠΑΛ Τυρνάβου |
Σπυροπούλου | Ευαγγελία | ΠΕ 02 | Μουσικό Σχολείο Λάρισας |
Ταζέ | Βάσω | ΠΕ 18.27 | Γυμνάσιο Κρανέας/ ΕΕΠΑΓ Ελασσόνας |
Τσιμπόλη | Κική | ΠΕ 01 | 1o Γυμνάσιο Ελασσόνας |
Τσιφλικιώτου | Μάγδα | ΠΕ 02 | 15 o Γυμνάσιο & Λ.Τ. Λάρισας |
Ψαρρού | Ευαγγελία | ΠΕ 06 | 2ο ΕΠΑΛ Λάρισας |
Για Εξελεκτική Επιτροπή |
|||
Μπίκα | Δήμητρα | ΠΕ 11 | Γυμνάσιο Γιάννουλης |