ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΡΑΤΙΕΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ

Δείτε τις προτάσεις που κατέθεσε η Π.Φ.Π.Ο. στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εισήγηση για το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων και της ριζικής αντιμετώπισης του προβλήματος έκανε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη η εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας κ. Σοφία Λεοντιάδου,

εστιάζοντας στο θέμα της παρεμπόδισης δημιουργίας νέας γενιάς αδέσποτων με την ευαισθητοποίηση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς και την κατά γράμμα εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας.

Σύμφωνα με την κ. Λεοντιάδου οι μέχρι και τώρα προτεινόμενες διαχρονικά απο το κράτος ” λύσεις” όχι μόνο δεν έλυσαν το ζήτημα των εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων αδέσποτων σκύλων και γατών , σε όλη τη χώρα αλλά  το επιδείνωσαν με την έννοια , οτι τα αδέσποτα καθημερινά αυξάνονται με  ιλιγγιώδεις ρυθμούς ,επομένως οι λυσεις αυτες απέτυχαν παταγωδώς  οχι μόνο να το εξαλείψουν αλλά ούτε καν να το μειώσουν.

Μίλησε για αποτυχία του μέτρου της στείρωσης  , που γίνεται ευκαιριακά και μη στοχευμένα και χωρίς άλλα παράλληλα και συστηματικά  μέτρα πρόληψης  και του εγκλεισμού των ζώων  σε κυνοκομεία, υποστηρίζοντας ότι όσες στειρώσεις αδέσποτων και να γίνουν , όσα ζώα κι αν εγκλωβιστούν στα  κυνοκομεία , τα αδέσποτα παρέμεναν , παραμένουν και θα παραμένουν εσαεί και συνεχώς αυξανόμενα.

«Γιατί ενώ στειρώνεται ένα αδέσποτο , δίπλα γεννά το ιδιόκτητο σκυλί  του γείτονα 8, 10,12 νέα κουτάβια , τα οποία σε συντριπτικό ποσοστό και ιδίως στην επαρχία θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα αδέσποτα.

Και ο φαύλος κύκλος δεν σπάει ποτέ.

Αρα  η μέχρι τώρα  λύση  , δηλαδή η στείρωση του αδέσποτου χωρίς άλλα μέτρα παράλληλα  και το δημοτικό κυνοκομείο διαιωνίζουν και κακοφορμίζουν το πρόβλημα».

Σύμφωνα με την κ. Λεοντιάδου για να σπάσει ο φαύλος κύκλος θα πρέπει να βρεθεί ο γενεσιουργός μίτος , που τον προκαλεί και

λέγεται ανεύθυνος, εγκληματικά ανεύθυνος , ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς.

Που το εγκαταλείπει όποτε θέλει , που το αφήνει να γεννά ανεξέλεγκτα  για όσο ζεί , χωρις κανείς να τον ενοχλεί.

«Η κουλτούρα της στείρωσης ή της προφύλαξης του ζώου δυο φορές το χρόνο που βρίσκεται σε οίστρο δεν ενυπάρχει στον Έλληνα ιδιοκτητη , του ειναι δυστυχώς πιο εύκολο να τα παρατήσει.

Και μετά με περισσό θράσος να αρχίσει να διαμαρτύρεται για τις αγέλες, για τα δαγκώματα, για τις επιθέσεις στα αιγοπρόβατα κλπ.

Να καταθέτει καταγγελίες στους Δήμους και αυτοί να τα αιχμαλωτιζουν , να τα μπουντρουμιάζουν , να τα καταδικάζουν για όλη τους τη ζωή μολονότι δεν φταινε αυτά ή ακόμη χειρότερα να τους αφαιρούν , έτσι ανέξοδα , την ίδια τους τη ζωή».

Η κ. Λεοντιάδου ζήτησε από την ΚΕΔΕ να υιοθετήσει τις παρακάτω προτάσεις της Ομποσπονδίας:

  1. Να γίνει υποχρεωτική η στείρωση των ιδιόκτητων ζώων συντροφιάς για μια 5ετία – υπάρχουν αντιστοιχα παραδειγματα άλλων ευρωπαικων χωρών πχ Βέλγιο- , οι ευπαθείς οικονομικά ομάδες να στειρωνουν τα ζωα τους δωρεάν στα δημοτικά κτηνιατρεία ή με τους εθελοντές έλληνες και άλλους ευρωπαίους κτηνίατρους και οι λιγότερο ευπαθείς με κρατικό κουπόνι στους ιδιώτες κτηνιάτρους.

Για να πιάσουν επιτέλους τόπο τα κρατικά κονδύλια και να μην  πετιούνται άσκοπα σε δράσεις αναποτελεσματικές

2.Να σταματήσουν τα pet-shops  να πωλούν ζώα, όπως συμβαίνει σε μια πλειάδα άλλων χωρών της Ε.Ε.

3.Να μειωθούν δραστικά οι εισαγωγές νέων ζώων συντροφιάς αλλά και οι εκτροφές από τους έλληνες νόμιμους εκτροφείς.

4.Να παταχθεί το παράνομο εμποριο χιλιάδων νέων ζώων , που ανθεί προκλητικά και ανενόχλητα στη χώρα μας με εκατοντάδες εκατομμύρια μαύρα χρήμα σε ευρώ.

Κάθε χρόνο μέσω των εισαγωγών, των νόμιμων  και παράνομων εκτροφών διχετεύονται στη χώρα περίπου 70.000 νέα ζώα συντροφιάς.

5.Ν εισαχθεί μάθημα υποχρεωτικό στα σχολεία για τον σεβασμό στη φύση και στα πλασματά της.

Ωστε να σταματήσει η ζωοφοβία του έλληνα , οι δεισιδαιμονίες του σχετικά με τα ζώα , οι μύθοι που του έχουν δημιουργηθεί γυρω απο αυτά , οι περισσότεροι των οποίων καμία σχέση έχουν με την επιστήμη .

6.Να ξεκινήσει συστηματική κρατική ενημέρωση απο τα ΜΜΕ της χώρας.

Και μέχρι να υλοποιηθούν αυτά και να αρχίσουν να αποδίδουν , όπως απέδωσαν στα κράτη που πλέον δεν έχουν αδέσποτα όχι μέσω της φυσικής τους εξόντωσης αλλά με τα  παραπάνω ακριβώς προτεινόμενα , είναι αδήριτη ανάγκη οι Δήμοι να στρέψουν τις δυνάμεις τους και την συστηματική τους δράση στην τήρηση των διατάξεων εκείνων του νόμου, που πραγματικά θα φέρουν ,και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερους πόρους,  αποτέλεσμα .

Να κλείσουν δηλαδή την στρόφιγγα δημιουργίας νέων αδέσποτων.

Δηλαδή

α.Συνεχής συνεργασία των Δημοτικών Αρχών με την Ελληνική Αστυνομία και τα άλλα ελεγκτικά όργανα  για  συστηματικούς και στοχευμένους ελέγχους των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς για  την τοποθέτηση τσιπ και την καταγραφή αυτού στη βάση δεδομένων του υπουργείου.

Έχει αποδειχτεί οτι ιδιοκτήτης που το κατοικίδιό του έχει ηλεκτρονική σήμανση  και αυτή έχει καταγραφεί δύσκολα  θα το εγκαταλείψει γιατί θα βρεθεί και θα υποστεί τις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται

β.Συνεχής , συστηματικός και στοχευμένος έλεγχος απο τα ίδια ελεγκτικά όργανα των ιδιοκτητών , που το κατοικίδιό τους έχει γεννήσει , για το που βρίσκονται τα νεογνά τους , όπως ορίζει η νομοθεσία.

γ.  λειτουργία της βάσης δεδομένων σε κάθε δήμο των ιδιόκτητων ζώων συντροφιάς και η συνεχής ενημέρωση των δημοτών  για την υποχρέωσή τους να δηλώνουν το κατοικίδιο και κάθε μεταβολή αυτού στον οικείο Δήμο.

Η εφαρμογή της νομοθεσίας στα 3 αυτά κομβικής σημασίας για την εξάλειψη  των αδέσποτων και η βεβαίωση και επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων είναι  μια πολύ σημαντική υποχρέωση των Δήμων , που κανείς δεν την έχει αντιληφθεί ή δεν την έχει σπουδαιολογήσει  ,ενώ θα έπρεπε , και ευχόμαστε  να γίνει η αρχή  απο αυτό εδώ το Συνέδριο.

Η βεβαίωση και η επιβολή των προστίμων  δρα και ως πρόληψη για την μη απόκτηση κατοικιδίου από εκείνους , οι οποίοι δεν είναι ικανοί για πολλούς λόγους  και κυρίως οικονομικούς ,να έχουν ζώο συντροφιάς.

Ας ζήσουν και χωρίς αυτό.  .

 

5ΜΕΛΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ

 

Για τις 5μελής επιτροπές των δήμων και τα κυνοκομεία ο λόγος της ήταν καταγγελτικός, επισημαίνοντας ότι πλείστοι όσοι Δήμοι δεν την έχουν συστήσει  και άλλοι τόσοι  την λειτουργούν στα μέτρα τους ΄ή και στα μέτρα των ψηφοφόρων τους και οχι , όπως οριζει ο νομος.

Αυθαιρετώντας προκλητικά περισυλλέγουν ο, τι κινείται,  στειρώνουν χωρίς να επανεντάσσουν τα ζώα  κρατώντας τα εφόρου ζωής μέσα στα ανήλιαγα κλουβιά φυλακές να σαπίζουν , ή επανεντάσσουν όπου αυτοί θέλουν  , σε ο, τι πιο ακατάλληλη περιοχή μπορεί κανείς να σκεφτεί, όπου τα ζώα δεν επιβιώνουν πολλές φορές.

Αποφασίζουν μόνοι τους για τα παραπάνω και όχι συλλογικά μέσω των 5μελών επιτροπών, απαγορεύουν την είσοδο στους εθελοντές των φιλοζωικών σωματείων.

Ο λόγος;

 

Γιατί δεν δέχονται την κριτική για τα κακώς κείμενα, οπότε επιλέγουν την λύση της απαγόρευσης.

Έχουν την ευθανασία σαν καραμέλα. Ζώα είναι δε βαριέσαι!

Η Λέξη Νταχάου , που εκτεταμένα  χρησιμοποιείται  για να περιγράψει κάποιος την κατάσταση των ζώων στα δημοτικά κυνοκομεία , θα πρέπει να σας προβληματίσει

Και ενώ τα αδέσποτα είναι τα θύματα τα δικά μας, των ανθρώπων , οι περισσότερες δημοτικές αρχές έχουν εξαπολύσει ένα ανηλεές κυνηγητό εναντίον τους , χρησιμοποιούν  συχνά  την έκφραση οτι θα καθαρισουν τη πολη απο τα αδεσποτα λες και ειναι σκουπιδια , Στοχοποιουν αυτα και οχι αυτους που τα εγκαταλειπουν  , τα στοιβάζουν  στα άθλια κυνοκομεία  τα εξορίζουν όπως παλιότερα τους λεπρούς ή τους αριστερούς, καλλιεργώντας έτσι , αντί να λειαίνουν ,  την ζωοφοβία των δημοτών  , τα χαρακτηρίζουν με συνοπτικές διαδικασίες επιθετικά και τα κλείνουν στα μπουντρούμια  επειδή η κάθε μια -επιτρέψτε μας την λέξη -κατινα τα φοβάται , προτείνουν την γενική ευθανασία όσων ζώων δεν υιοθετούνται – και μην νομίζετε οτι είναι μόνο ο Δήμαρχος Σερρών λάτρης της ευθανασίας – , νομίζοντας οτι έτσι θα λύσουν το πρόβλημα αλλά ακόμη και αν το κανουν , αφήνοντας όμως  ανοιχτή  τη στρόφιγγα – τον ιδιοκτήτη δηλαδή – που δημιουργεί συνεχώς νέα αδέσποτα , θα πλημμυρίσουν και πάλι οι πόλεις τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ