20ΧΡΟΝΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΑΓΟΡΑΖΕ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ ΑΠΟ ΧΑΚΕΡΣ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΑΓΟΡΕΣ

Συνελήφθη χθες (07-12-2016) το βράδυ στη Λάρισα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, 20χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της απάτης μέσω διαδικτύου και για παράβαση του νόμου για όπλα.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε έπειτα από καταγγελίες πολιτών σχετικά με χρεώσεις σε πιστωτικές κάρτες τους, που αφορούν αγορές μέσω διαδικτύου, τις οποίες οι ίδιοι δεν πραγματοποίησαν.

Από τη μεθοδική αστυνομική και ψηφιακή έρευνα των αστυνομικών της προαναφερόμενης Υπηρεσίας, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του 20χρονου στη συγκεκριμένη υπόθεση, ο οποίος εντοπίστηκε χθες το απόγευμα στη Λάρισα και συνελήφθη.

Ο 20χρονος που θεωρείται διάνοια στους υπολογιστές και σύμφωνα με εκτιμήσεις των αστυνομικών η ενασχόληση του με τους υπολογιστές ήταν ολοήμερη, αγόραζε μέσω Dark Web (σκοτεινό διαδίκτυο) κωδικούς πρόσβασης πιστωτικών καρτών και στη συνέχεια πραγματοποιούσε συναλλαγές εν αγνοία των κατόχων αυτών των καρτών. Τα άτομα που πουλούσαν μέσω «dark web» τους κωδικούς πρόσβασης μάλλον έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αρχεία Τραπεζών ενώ η τεχνογνωσία τους είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Μάλιστα για την εξέλιξη της υπόθεσης σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του paidis.com ενδιαφέρεται η υπηρεσία ηλεκτρονικού εγκλήματος που τη χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντική και άκρως ενδιαφέρουσα.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του 20χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • (14) εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών,
 • μεταλλική σιδερογροθιά,
 • έξι νάιλον συσκευασίες με συμπληρώματα διατροφής, συνολικού βάρους (8.831) γραμμαρίων,
 • δύο ζεύγη αθλητικών υποδημάτων,
 • τρεις προπληρωμένες κάρτες,
 • πιστωτική κάρτα, με τα στοιχεία του,
 • τρεις κάρτες sim κινητής τηλεφωνίας και
 • τρεις συσκευές αποθήκευσης δεδομένων (USB).

Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα εξακριβώθηκε ότι ο 20χρονος το χρονικό διάστημα από 29-11-2016 έως 06-12-2016 προέβη σε (19) ηλεκτρονικές συναλλαγές, με τη χρήση υποκλαπέντων στοιχείων πιστωτικής κάρτας 30χρονης ημεδαπής, καθώς και σε ηλεκτρονική συναλλαγή, με τη χρήση υποκλαπέντων στοιχείων πιστωτικής κάρτας 36χρονου ημεδαπού, τα οποία είχε προμηθευτεί μέσω διαδικτύου.

Το ύψος των συναλλαγών ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των (3.885,17) ευρώ.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν συμμετοχή του και σε άλλα παρόμοια αδικήματα. 

Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας συμβουλεύει τους πολίτες:

 • Σε περιπτώσεις συναλλαγών μέσω διαδικτύου και για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησής τους, κατά την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών, θα πρέπει να ελέγχουν αν η ιστοσελίδα που χρησιμοποιούν είναι έγκυρη και να επιλέγουν για τις συναλλαγές και αγορές τους, μόνο γνωστές και ασφαλείς ιστοσελίδες.
 • Συνίσταται να χρησιμοποιούν προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards) στις διαδικτυακές αγορές τους, ώστε να είναι διαθέσιμο αποκλειστικά και μόνο το ποσό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί άμεσα, ενώ παράλληλα με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα προσθήκης χρημάτων μόνο όταν υπάρξει ανάγκη, προκειμένου να διεκπεραιώνονται με ασφάλεια οι διαδικτυακές συναλλαγές.
 • Να μην υπάρχει εμπιστοσύνη στις πληροφορίες και υποσχέσεις παράξενων και αμφίβολων ιστοσελίδων.
 • Να ενημερώνονται σχετικά με την ταυτότητα και την αξιοπιστία των ηλεκτρονικών καταστημάτων για τα οποία θα πρέπει να προσδιορίζονται ξεκάθαρα τα στοιχεία της εταιρείας, δηλαδή το όνομα, η διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου και τα στοιχεία επικοινωνίας.
 • Τα χαρακτηριστικά του προϊόντος πρέπει να είναι σαφή. Ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στην τιμή του προϊόντος, τον τρόπο πληρωμής, το χρόνο παράδοσης και την πολιτική επιστροφών-ακυρώσεων.
 • Οι όροι χρήσης της συναλλαγής πρέπει να είναι προσβάσιμοι και διαφανείς.
 • Να αποφεύγουν τις οικονομικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου από Internet café, δημόσιες βιβλιοθήκες και άλλους χώρους στους οποίους πολλοί χρήστες έχουν πρόσβαση στους ίδιους υπολογιστές. Να προτιμούν τον προσωπικό τους υπολογιστή ή κάποιον για τον οποίο είναι βέβαιοι για το επίπεδο ασφάλειας.
 • Να φυλάσσουν τους κωδικούς σε ασφαλές μέρος. Να μην χρησιμοποιούν για κωδικό ονόματα οικείων, ημερομηνίες γέννησης, επετείων, κ.λπ., που εύκολα μπορεί να προβλεφθούν.

 

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com