“ΜΑΜΑ ΡΟΜΑ”  ΣΤΟ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ

Tο αριστούργημα του Πιερ Πάολο Παζολίνι “Μάμα Ρόμα”,  προβάλει την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου στις 19:00 και στις 21:30 στο Χατζηγιάννειο, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας.

Πρόκειται για τη δεύτερη συγκλονιστική ταινία του ποιητή των εικόνων που άφησε εποχή με τη μοναδική ερμηνεία της Άννα Μανιάνι.

Η Μάμα Ρόμα, μία πόρνη, επιθυμεί να αρχίσει μία νέα ζωή, όταν ο μαστροπός – φίλος της παντρεύεται και την αφήνει. Παίρνει το γιό της Εττόρε, που δεν γνωρίζει τίποτα για το επάγγελμά της και μετακομίζει σε μία μικροαστική συνοικία, όπου γίνεται πλανόδιος έμπορος. Μοναδικός σκοπός της ζωής της είναι το πολυαγαπημένο της αγόρι, στο οποίο θέλει να εξασφαλίσει ένα λαμπρό μέλλον, κατά τα συνηθισμένα μικροαστικά πρότυπα.

Μία μέρα εμφανίζεται ο πρώην «προστάτης» της, και την απειλεί ότι θα φανερώσει την αλήθεια στο γιό της, αν δεν ξαναδουλέψει για αυτόν. Η Μάμα Ρόμα λυγίζει, αλλά τελικά ο Εττόρε μαθαίνει το πραγματικό της επάγγελμα. Από αντίδραση γίνεται κλέφτης κι αφήνεται να παρασυρθεί στην καταστροφή.

Ο Παζολίνι αποφεύγει τον οίκτο για τους ήρωες του, συνοδεύοντας τις εικόνες του με μία κριτική ανάλυση.  Φτιάχνει εικόνες συναρπαστικές, εμπνευσμένες από αναγεννησιακούς πίνακες, εικόνες που επενδύει με μία το ίδιο εκπληκτική μουσική – εκείνη του Βιβάλντι.

Η Μάμα Ρόμα, η “έντιμη”πόρνη με τα μεγάλα όνειρα, θα παραμείνει το σύμβολο του ανθρώπου που αγωνίζεται να ξεπεράσει τη μοίρα του.

«Ο θάνατος καθορίζει τη ζωή

Η ζωή αποκτά κάποιο νόημα μόλις τελειώσει.»

ΠΙΕΡ ΠΑΟΛΟ ΠΑΖΟΛΙΝΙ

Η ταινία (διάρκειας 110′) έλαβε σειρά τιμητικών διακρίσεων στο Φεστιβάλ Βενετίας 1962.

Ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι έλαβε το Βραβείο Κινηματογράφου Ιταλικών Συλλόγων.

Η Άννα Μανιάνι το Νέο βραβείο Κινηματογράφου καλύτερης ηθοποιού.

ΣκηνοθέτηςΠιερ Πάολο Παζολίνι

Mουσική: Αντόνιο Βιβάλντι

Σενάριο: Πιερ Πάολο Παζολίνι

Ηθοποιοί: Άννα Μανιάνι, Φράνκο Τσίτι

Γενική είσοδος 4 ευρώ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ