ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΟ ΟΥΗΛ

Εδώ και αρκετά χρόνια, το τμήμα Δημοτικής και Παραδοσιακής Μουσικής του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αβέρωφ «ο Θετταλός» έχει έντονη παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της συνοικίας και της πόλης μας, αλλά και σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

Πριν μόλις τρεις μήνες, δημιουργήθηκε η Χορωδία του Πολιτιστικού Κέντρου της Δ.Ε.Η. Λάρισας, η οποία φιλοδοξεί να εισβάλει δυναμικά και να αφήσει το δικό της πολιτιστικό ίχνος στην πόλη μας.

Καθώς πλησιάζουμε στη μεγάλη εορτή της Γέννησης του Θεανθρώπου, οι δύο αυτές Χορωδίες θα συμπράξουν, ώστε να παρουσιάσουν στο φιλόμουσο κοινό της Λάρισας, κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Έτσι λοιπόν, την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου και ώρα 8.00΄ μ.μ., στη φιλόξενη αίθουσα συναυλιών του θεάτρου ΟΥΗΛ, καθένας που αγαπά τη δημοτική μας μουσική και την πλούσια παράδοση αυτού του τόπου, προσκαλείται για να ταξιδέψει, μέσα από τα μελωδικά ακούσματα, σε μία άλλη, όχι και τόσο μακρινή μας εποχή, στην οποία το τραγούδι «κουβαλούσε» ολόκληρη τη θρησκευτική και εθνική μας μνήμη, τους πόνους και τους πόθους του ελληνισμού, τα ευγενή συναισθήματα και την ελπίδα του γένους.

Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα της Ανατολικής Ρωμυλίας και των άλλων περιοχών της χώρας μας, θα ξυπνήσουν στους μεγαλύτερους σε ηλικία, ακροατές, όμορφες, νοσταλγικές αναμνήσεις και θα προσφέρουν στους μικρότερους την ευκαιρία να γνωρίσουν, μέσω της παραδοσιακής μας μουσικής, μία άλλη εποχή, η οποία αρνείται να περάσει στη λήθη της ιστορίας και επιμένει να παραμένει ζωντανή στην ψυχή των κατοίκων αυτού του τόπου.

Η διδασκαλία των παραδοσιακών καλάντων και στις δύο Χορωδίες έγινε από το γνωστό μουσικοδιδάσκαλο κ. Γεώργιο Τερζούδη, ο οποίος διδάσκει στα μέλη των Χορωδιών τις λεπτομέρειες της απόδοσης και της έκφρασης της παραδοσιακής μας μουσικής.

Τις δύο Χορωδίες θα συνοδέψει μικρό μουσικό σχήμα παραδοσιακών οργάνων, το οποίο αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς, όπως ο Βασίλης Μπαλογιάννης στο κλαρίνο και ο Χρήστος Καλαμπούκας στο λαούτο.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και η εκδήλωση στηρίζεται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, στο πλαίσιο των φετινών Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στην πόλη μας.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ