ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΙ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΤΑ ΝΕΚΡΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΛΑΣ

Δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το Φορέα Διαχείρισης Οικοανάπτυξης Κάρλας τα αποτελέσματα της εργαστηριακής εξέτασης που αφορούσε στο θάνατο δεκάδων πουλιών στον ταμιευτήρα κατά το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2016, θέμα που είχε απασχολήσει τα τοπικά μέσα ενημέρωσης,

προκαλώντας θυελλώδεις αντιδράσεις και κατά τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Όπως ανακοινώθηκε και σύμφωνα με τα αποτελέσματα γενικών τοξικολογικών εξετάσεων δειγμάτων άγριας ορνιθοπανίδας που διενήργησε το Τμήμα Τοξικολογίας, Καταλοίπων και Περιβαλλοντικών Ρυπαντών του Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πεπτικό σύστημα διαφορετικών ειδών πτηνών ανιχνεύθηκαν υπολείμματα καρβαμιδικών εστέρων,  ουσίες που σχετίζονται με την παρουσία παρασιτοκτόνων φυτοφαρμάκων, ενώ δεν ανιχνεύθηκε κανενός είδους άλλη τοξική ουσία.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης «είναι χαρακτηριστικό ότι οι εν λόγω ουσίες βρέθηκαν σε συγκεκριμένα είδη πτεροπανίδας, που χρησιμοποιούν  το ευρύτερο αγρο-οικοσύστημα της περιοχής,  για τη  διατροφή τους».

Σημειώνεται πως ο ΦΔ έχει επανειλημμένα συστήσει τόσο αρμοδίως όσο και στα πλαίσια ενημερωτικών δράσεων για τους κινδύνους που εγκυμονούν  η ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων στην γεωργική περιοχή καθώς η απόθεση σχετικών συσκευασιών. Για τον λόγο αυτό έχει πραγματοποιήσει επίσης συμβολικούς καθαρισμούς για την απομάκρυνση άδειων συσκευασιών.

« Ελπίζουμε οι αρμόδιες αρχές να εντείνουν  τους περιβαλλοντικούς ελέγχους, οι αγρότες να σκεφτούν τις ανεπανόρθωτες βλάβες από την χρήση χημικών σκευασμάτων και οι πολίτες να ευαισθητοποιηθούν περαιτέρω», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Ε.Π.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ