ΚΟΛΑΦΟΣ: ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ “ΒΑΓΟΝΕΤΟΥ” ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΚΑΡΑΣΣΟΥ ΖΗΤΑ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Το έγγραφο της υπηρεσίας νεωτέρων μνημείων του Βόλου με το οποίο καλεί το δήμο Τυρνάβου να απομακρύνει άμεσα την ξύλινη κατασκευή δίπλα από το αρχοντικό Καράσσου, το γνωστό βαγονέτο, για το οποίο έγιναν συζητήσεις στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και εκφράστηκαν απορίες από το paidis.com, κοινοποίησε σήμερα στη σελίδα, ο επικεφαλής της Δράσης Πολιτών,

Στ. Ροντούλης, εκφράζοντας την οργή του για τη στάση της δημοτικής αρχής που όπως υποστήριξε έκανε ρεζίλι το δήμο και τους κατοίκους του.

Στο έγγραφο με αριθμό 2675/5-10-2016 το οποίο υπογράφει η αναπληρώτρια προϊσταμένη της υπηρεσίας κ. Αικατερίνη Πλασταρά και το οποίο πρωτοκολλήθηκε στο δήμο Τυρνάβου στις 10/10/2016 αναφέρονται τα εξής:

“Κατόπιν προφορικών καταγγελιών, καθώς και αυτοψίας της Υπηρεσίας μας στην Οικία Καράσσου, φερομένης ιδιοκτησίας του Δήμου Τυρνάβου, στην Δ.Ε. Τυρνάβου, Π.Ε. Λάρισας διαπιστώθηκε ότι εντός του οικοπέδου της ανωτέρω οικίας έχει τοποθετηθεί επιμήκης ξύλινη κατασκευή με υαλοπετάσματα και εξοπλισμό εστίασης.

Σας γνωρίζουμε ότι η Οικία Καράσσου, η οποία σήμερα λειτουργεί ως μουσείο Αμπέλου – Οίνου – Οίκου Ανθρώπου, έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/3470/3227/10-1-2000 – ΦΕΚ 123/Β/9-2-2000. Επομένως, τόσο το ίδιο το κτήριο όσο και ο περιβάλλων χώρος του προστατεύονται από τις διατάξεις του Ν. 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Καθώς η ανωτέρω κατασκευή τοποθετήθηκε χωρίς την προβλεπόμενη από το άρθρο 10 του ανωτέρω Νόμου έγκριση της Υπηρεσίας μας, και επομένως κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, παρακαλούμε να απομακρυνθεί άμεσα από το χώρο του μνημείου και σας επισημαίνουμε ότι για οποιαδήποτε εργασία ή επέμβαση σε ακίνητο μνημείο ή στον περιβάλλοντα χώρο αυτού απαιτείται η υποβολή σχετικής αίτησης στην Υπηρεσία μας”.

Με αφορμή αυτή την εξέλιξη ο κ. Ροντούλης σε δηλωσή του αναφέρει:

“Ντροπή και αίσχος για τη δημοτική αρχή που καθημερινά αποδεικνύεται όχι μόνο κατώτερη των περιστάσεων αλλά και επικίνδυνη για το δήμο, την πολιτιστική του κληρονομιά και την περιουσία του.

Η απόφαση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων αποτελεί κόλαφο για τον κ. Σαρχώση αλλά και για τον αρμόδιο αντιδήμαρχο που απέδειξαν ότι είναι ανίκανοι να πράξουν τα αυτονόητα, να υπερασπιστούν δηλαδή την πολιτιστική κληρονομιά του δήμου μας, επιδεικνύοντας τον προσήκοντα σεβασμό σε μνημεία που προστατεύονται από νόμους της πολιτείας.

Παράλληλα γεννά απορίες η μέχρι σήμερα στάση τους, αφού αντί να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της υπηρεσίας, προτίμησαν να καλύψουν το θέμα, παραβλέποντας ότι μπορεί να βρεθούν ακόμη και υπόλογοι στη δικαιοσύνη, όπως μας προανήγγειλαν σήμερα στελέχη της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας  που είχαμε μαζί τους.

Οτι και να πούμε είναι λίγο για το κατάντημα της δημοτικής αρχής του κ. Σαρχώση, που παρά το γεγονός ότι έχει χάσει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, παραμένει αγκιστρωμένη στις καρέκλες προκαλώντας τεράστια ζημιά στο κύρος του δήμου.

Αιδώς”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ