ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Ανοιγμα στην αγορά του Τυρνάβου αναμένεται να κάνει εντός του 2017 η ΕΠΑ Θεσσαλίας – Θεσσαλονίκης με την κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης μήκους 6 χλμ. περίπου δίνοντας τη δυνατότητα κυρίως στο δήμο να συνδέσει δημοτικά κτίρια και σχολεία με το δίκτυο και φυσικά τους τυχερούς δημότες που τα σπίτια τους ή τα καταστήματά τους βρίσκονται στους δρόμους

από τους οποίους θα περάσει το μικρό αυτό δίκτυο.

Η καινοτομία για την πόλη του Τυρνάβου σε σχέση με τις άλλες περιοχές που έχουν συνδεθεί με το φυσικό αέριο, είναι ότι δεν θα υπάρξει επέκταση του υπάρχοντος δικτύου μεταφοράς αερίου της ΕΠΑ που τροφοδοτεί τη Λάρισα, τα Φάρσαλα αλλά και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας και ολόκληρης της χώρας. Στον Τύρναβο το φυσικό αέριο θα φτάνει σε υγροποιημένη μορφή με βυτιοφόρα και θα αποθηκεύεται σε ειδικές δεξαμενές από τις οποίες θα διοχετεύεται μέσω του δικτύου χαμηλής πίεσης 6 χλμ. στην κατανάλωση.

Ενας πρώτος υπολογισμός καταδεικνύει ότι το δίκτυο των 6 χλμ. είναι πολύ μικρό για να καλύψει τις ανάγκες του Τυρνάβου και μάλιστα ίσα που φτάνει για να καλύψει τα σχολεία που βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της πόλης.

Προς το παρόν και βάσει του σχεδιασμού για το 2017 και το 2018 δεν αναμένεται να υπάρξει άλλη επένδυση από την πλευρά της ΕΠΑ στον Τύρναβο και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι κάτι τέτοιο θα γίνει και μέχρι το 2021 στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος που έχει αποφασίσει η εταιρεία.

Κατά συνέπεια για να υπάρξει επέκταση του δικτύου θα πρέπει να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη τους οι καταναλωτές αποφασίζοντας ανά γειτονιά για το αν θα φτάσει το αέριο στην περιοχή τους. Παράλληλα θα πρέπει να επισημανθεί ότι για να απολαύσει κάποιος καταναλωτής τα οφέλη του φυσικού αερίου θα πρέπει ανάλογα με την πολιτική που εφαρμόζει η εταιρεία να πληρώσει κάποιο ποσό για τη σύνδεση της οικοδομής με το δίκτυο χαμηλής πίεσης, να τοποθετήσει καινούργιο καυστήρα κ.λπ. που σημαίνει ένα επιπλέον κόστος.

Πάντως με δεδομένο ότι πρόσφατα συνδέθηκαν τα Φάρσαλα με το δίκτυο φυσικού αερίου πρέπει να επισημάνουμε ότι στην πόλη η ΕΠΑ κατασκεύασε δίκτυο χαμηλής πίεσης μήκους 9,17 χλμ, και δίκτυο μέσης πίεσης 2,64 χλμ και σε αυτό συνδέθηκαν τα 23 δημοτικά κτίρια με όφελος 90.000 ευρώ ετησίως για το δήμο, έγιναν 320 συμβάσεις και έχουν ενεργοποιηθεί μέχρι στιγμής 20 πελάτες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ