ΡΗΞΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΠΑΜ ΚΑΙ ΛΑΕ

Mε αφορμή πληροφορίες και εκτιμήσεις που θέτουν ζήτημα ρήξης στις σχέσεις επικοινωνίας του ΕΠΑΜ με τη ΛΑΕ, εξ αιτίας της άρνησης της τελευταίας να συμμετέχει στην ημερίδα που οργανώθηκε από το ΕΠΑΜ με θέμα το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα στην Ελλάδα και τις προεκτάσεις του, η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ επισημαίνει τα παρακάτω:

  1. Τόσο ο χρόνος κοινοποίησης (μεσάνυκτα της παραμονής της ημερίδας), όσο και το περιεχόμενο της επιστολής της ΛΑΕ, με την οποία γνωστοποίησε την άρνηση της συμμετοχής της, παραπέμπει σε προσχηματική διαχείριση και πρακτική, αλλά και ανακόλουθη στάση, αφού είχε… αποδεχτεί τη συμμετοχή της, έχοντας βεβαίως πλήρη γνώση, τόσο του προγράμματος όσο και των συντελεστών.
  2. Η πραγματική αιτία αυτής της άρνησης, ενδεχομένως σχετίζεται με τη διαχείριση εσωτερικών διεργασιών και εσωκομματικών ισορροπιών, που ωστόσο αφήνουν αδιάφορους, τόσο την Ελληνική κοινωνία, όσο και το ΕΠΑΜ.
  3. Η επίκληση «ξενοφοβικών αντιλήψεων ορισμένων εκ των ομιλητών» ως αιτία της άρνησης συμμετοχής της, πέραν του γεγονότος ότι είναι αυθαίρετη, συνιστά επιπροσθέτως φυγομαχία, αλλά και στάση προσβλητική απέναντι σε απόψεις που έτσι κι αλλιώς συζητούνται ευρύτατα μέσα στην Ελληνική κοινωνία.

Για το ΕΠΑΜ…

  1. Η ανάληψη της πρωτοβουλίας για τη διοργάνωση της συγκεκριμένης ημερίδας, υπήρξε κορυφαία πολιτική πράξη, αναφορικά με την ανάδειξη των παραμέτρων ενός σοβαρότατου προβλήματος, που απασχολεί όλο το λαό και γεννά έντονες αντιπαραθέσεις και προβληματισμούς που δεν είναι δυνατόν ούτε να αποκρύπτονται ούτε και να αποσιωπούνται.
  2. Το ΕΠΑΜ ως διοργανωτής δεν απέφυγε, ούτε να ακούσει, ούτε βεβαίως να αναμετρηθεί με απόψεις που ενδεχομένως δεν συμφωνεί, αλλά που ωστόσο υπάρχουν και διχάζουν -ίσως- τμήματα της Ελληνικής κοινωνίας.

Για την ΛΑΕ…

Η επιλογή της συγκεκριμένης στάσης, δεν υπήρξε κεραυνός εν αιθρία. Υπήρξε απότοκος μιας συνολικότερης ερμαφρόδιτης τακτικής που σέρνεται από τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, όταν με ανάλογα προσχήματα και πολιτικούς καιροσκοπισμούς, αρνείται συστηματικά κάθε πολιτικό διάλογο με το ΕΠΑΜ επί συγκεκριμένης βάσεως.

Στη συνέχεια και μέχρι σήμερα -και παρά τη συνεύρεση σε κοινούς αγώνες- αποφεύγει επίσης συστηματικά την κοινή παρουσία σε εκδηλώσεις που θα επέτρεπαν την αμοιβαία έκθεση των απόψεων μπροστά στο λαό.

Παρά ταύτα, το ΕΠΑΜ θεώρησε υποχρέωσή του να προσκαλέσει τη ΛΑΕ σε αυτή την κορυφαία πολιτική πρωτοβουλία, θεωρώντας ότι οι απόψεις της όπως και οι απόψεις όλων των άλλων προσκεκλημένων, χωρίς υποβολείς και χωρίς προληπτική ή κάθε είδους λογοκρισία, έχουν να προσφέρουν στο συνολικό προβληματισμό.

Και αυτό γιατί για το ΕΠΑΜ, η συνύπαρξη σε συζήτηση για τα κορυφαία πολιτικά προβλήματα, δεν μπορεί να έχει ως προαπαιτούμενο οποιουδήποτε είδους πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, αφού αυτά όχι μόνο δεν προάγουν το διάλογο, αλλά δολοφονούν τη Δημοκρατία.

Η επίκληση ωστόσο από την ηγεσία της ΛΑΕ της άποψης για τη «…συγκρότηση ενός πλατιού μετώπου ριζοσπαστικών, αριστερών, προοδευτικών, πατριωτικών δυνάμεων…» καταδεικνύει πως το πραγματικό ζητούμενο, δεν είναι η ενότητα του λαού για Δημοκρατία και Εθνική αυτοδιάθεση, αλλά η απόπειρα περιχαράκωσης αποκλειστικά και μόνο επιλεγμένων τμημάτων του, για εκλογική και μικροπολιτική εκμετάλλευση.

Το ΕΠΑΜ σε αντιδιαστολή με ανάλογες μικροκομματικές και υστερόβουλες προσεγγίσεις, προτάσσει την ενότητα του λαού πέρα και πάνω από ιδεολογικές περιχαρακώσεις και πολιτικές καταβολές.

Υπερβαίνοντας τη μιζέρια ανάλογων μικροκομματικών προσεγγίσεων, το ΕΠΑΜ επιμένει ενωτικά, επιμένει πατριωτικά, επιμένει δημοκρατικά και αταλάντευτα να ανοίγει δρόμους για τη μαχητική συνάντηση όλου του λαού, προκειμένου να καταστεί επιτέλους νοικοκύρης στον τόπο του.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ