Ο ΣΟΙΜΠΛΕ ΚΑΙ ΤΟ EUROGROUP ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ…

Ανακοίνωση της οργάνωσης Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ   

Η παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας (του Σόιμπλε δηλαδή), σχετικά με την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να ενισχύσει τους χαμηλοσυνταξιούχους και να αναστείλει την αύξηση του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά αποτελεί υπέρβαση κανόνων λειτουργίας της Ευρωζώνης.

Χρησιμοποιείται με τον τρόπο αυτό το Eurogroup, που αποτελεί άτυπο όργανο, συσκεπτόμενο για οικονομικά ζητήματα σε σύνοδο των 27 υπουργών οικονομικών για να επισημοποιήσει επιλογές της Ευρωζώνης, ως όργανο εποπτείας για κάθε απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης με οικονομικές συνέπειες. Η αρμοδιότητα αυτή δεν δίνεται από τις συνθήκες. Ως εκ τούτου η αποτίμηση της απόφασης της Ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν συνάδει με την απόφαση του Eurogroup είναι αυθαίρετη. Συνάμα δεν νομιμοποιείται και ο ESM  να αναστείλει προσωρινά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος της Ελλάδος. Δεν θα αρνούμασταν τον διάλογο, αν η απόφαση του πρωθυπουργού της Ελλάδας συνάδει με το πρόγραμμα, αλλά με επιχειρήματα αντί των μονομερών μέτρων, τα οποία εξ αντικειμένου καταργούν την λειτουργία της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι εξελίξεις αυτές αναιρούν τον ρόλο της Κομισιόν και συνιστούν τιμωρητική πράξη σε βάρος της χώρας μας, επειδή η ελληνική κυβέρνηση «παρέλειψε» να ζητήσει την άδεια για αποφάσεις, οι οποίες αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητά της.

Επί της ουσίας η ελληνική κυβέρνηση δεν παραβίασε τους όρους της συμφωνίας. Μοίρασε μέρος του πλεονάζοντος του στόχου της συμφωνίας για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, πράγμα το οποίο μπορούσε να κάνει μόνο τον Δεκέμβριο του 2016.

Με βάση  αυτήν την ανάλυση, η εθνική γραμμή είναι μόνο μία καταδίκη των άστοχων παρεμβάσεων που τορπιλίζουν το οικοδόμημα της Ε.Ε. Καλούνται τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συνταχθούν με την εθνική γραμμή αφήνοντας κατά μέρος τις μικροκομματικές σκοπιμότητες. Θα μπορούσε αυτήν η ενωτική εθνική παρέμβαση να αποτελέσει ταυτόχρονα μία πράξη ουσιαστικής περιφρούρησης των κανόνων λειτουργίας της ΕΕ που προσβάλλονται βάναυσα από την στάση του Σόιμπλε που αυτοανακηρύσσεται ως υπέρτατη Αρχή της Ευρωζώνης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ