ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΣΥΝΗΘΩΣ ΜΕΣΟΛΑΒΟΥΝ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ «ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟ-ΔΟΛΟΦΟΝΟ» ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗ…

Ο πλανήτης Γη είναι ουσιαστικά ανυπεράσπιστος μπροστά σε ένα “δεινόσαυρο-δολοφόνο” αστεροειδή, επιστήμονας της NASA προειδοποιεί.

Και έχει περάσει μεγαλύτερο διάστημα από όσο συνήθως μεσολαβεί ανάμεσα σε συμβάντα σε επίπεδο εξαφάνισης, όπως η σύγκρουση με ένα τεράστιο αντικείμενο από το διάστημα – έναν αστεροειδή ή κομήτη – αν και έχει υπάρξει μια σειρά από στενές επαφές κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, είπε ο Δρ Joseph Nuth.

Μεγάλα αντικείμενα από το διάστημα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μαζικές εξαφανίσεις έχουν την τάση να χτυπούν τη Γη περίπου κάθε 50 έως 60 εκατομμύρια χρόνια. Οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν 66.000.000 χρόνια πριν από έναν αστεροειδή που έπληξε την περιοχή που είναι σήμερα ο κόλπος του Mexico.

Ο Dr Nuth, μιλώντας στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι αν ένα δυνητικά επικίνδυνο αντικείμενο ήταν σε τροχιά σύγκρουσης με τον πλανήτη μας «δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή”, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian.

Η Γη είχε μια «στενή επαφή» με έναν κομήτη το 1996 και ξανά το 2014, όταν πέρασε ένας “σε κοσμική απόσταση αναπνοής από τον Άρη”, είπε.

Οι επιστήμονες γνώριζαν για το δεύτερο πέρασμα μόλις 22 μήνες πριν αυτό συμβεί, ενώ ο χρόνος που απαιτείται σήμερα για για εκτραπεί ένα τέτοιο αντικείμενο στο διάστημα είναι τουλάχιστον διπλάσιος, είπε ο Δρ Nuth.

Ο Δρ Nuth είπε ότι είχε συστήσει στη Nasa να κατασκευάσει ένα σκάφος αναχαίτισης προκειμένου να περικόψει τον χρόνο που χρειάζεται για να οργανώσει μια τέτοια αποστολή.

Ο Δρ Cathy Plesko, του Los Alamos National Laboratory, είπε στην Guardian ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να εκτρέψουν έναν αστεροειδή ή έναν κομήτη είτε με μια πυρηνική κεφαλή ή ένα “κινητικό κρουστικό εκκρεμές”, το οποίο είναι ουσιαστικά μια τεράστια οβίδα”.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ