ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Διευκρινίσεις σχετικά με την παράλληλη ασφάλιση, την ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών και το υπολογισμό της ασφάλισης για τα «μπλοκάκια» έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

Ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε ότι η εγκύκλιος με τα επιμέρους θέματα σε ότι αφορά στα λεγόμενα μπλοκάκια θα δοθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως εξήγησε αυτοαπασχολούμενος που εργάζεται ακόμα και σε πάνω από δύο εργοδότες (επιχειρήσεις), εφόσον αυτές συνδέονται μεταξύ τους ως όμιλος θα αντιμετωπίζεται ως μισθωτός.

Με το νέο νόμο και την εφαρμοστική εγκύκλιο που ετοιμάζεται οι εργαζόμενοι που έχουν και μπλοκάκι για συμπληρωματικό εισόδημα, πέραν της μισθωτής απασχόλησης, θα επιβαρυνθούν με διπλές κρατήσεις.

Ως μισθωτοί έχουν 16% ασφαλιστικές εισφορές επί των αποδοχών, ενώ με το μπλοκάκι θα πληρώνουν και 26,95% επί της αμοιβής τους. Μόνο εάν το μπλοκάκι είναι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε έναν εργοδότη θα γλιτώνουν τη διπλή εισφορά και το κόστος θα μοιράζεται μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη.

Αν υπάρχουν δύο εργοδότες ο επιμερισμός του κόστους καθίσταται πρακτικά αδύνατος γιατί θα πρέπει ο μισθωτός να αποδείξει ότι έχει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με δύο εργοδότες ταυτόχρονα. Μάλιστα, για τους χαμηλόμισθους και για όσους απασχολούνται με καθεστώς μερικής απασχόλησης οι κρατήσεις εκτινάσσονται ως και 165%!

cnn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ