ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΛΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ

Ακόμα ένας λόγος για να δείτε τον οδοντίατρό σας: το check-up μπορεί να σας προστατεύσει από τον καρκίνο του παγκρέατος. Έρευνα που παρουσιάστηκε στις 28 Ιουνίου, 2016, στο Journal of the American Medical Association διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα ενός συγκεκριμένου βακτηρίου στο στόμα, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αυτό το είδος του καρκίνου, που πλήττει πάνω από 50.000 άτομα ετησίως.

Οι ερευνητές συνέκριναν δείγματα σάλιου από 361 άτομα που αργότερα ανέπτυξαν καρκίνο του παγκρέατος με 371 δείγματα από υγιή άτομα. Διαπίστωσαν ότι εκείνοι με υψηλά επίπεδα Porphyromonas gingivalis είχαν 59% περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του παγκρέατος. Το P. gingivalis είναι ένα από τα πιο κοινά επιβλαβή βακτήρια του στόματος και είναι στενά συνδεδεμένο με την περιοδοντίτιδα – μόλυνση των ούλων που βλάπτει το μαλακό ιστό που υποστηρίζει τα δόντια.

Η μελέτη αυτή βασίζεται σε προηγούμενες έρευνες που συσχετίζουν την ασθένεια των ούλων με τον καρκίνο του παγκρέατος. Αυτά όμως τα ευρήματα είναι τα πρώτα που δείχνουν ότι τα αυξημένα επίπεδα βακτηρίων του στόματος προηγούνται του καρκίνου του παγκρέατος και δεν αυξάνονται μετά.

Δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για το τι προκαλεί τον καρκίνο του παγκρέατος, και είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν αυτό το συγκεκριμένο βακτήριο συνδέεται άμεσα με την ασθένεια.

Ωστόσο, ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Jiyoung Ahn του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, λέει ότι εφόσον η φλεγμονή συνδέεται με τον καρκίνο, τα βακτήρια θα μπορούσαν να προκαλέσουν φλεγμονή στο πάγκρεας. Μια άλλη πιθανότητα είναι οτι τα βακτήρια είναι απλά ένας δείκτης της φλεγμονής που προκαλεί καρκίνο.

Harvard Men’s Health Watch

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ