ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΝΠΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Άμεση ενίσχυση της στελέχωσης των Υπηρεσιών Ασύλου ώστε να ανταποκριθούν στο μεγάλο όγκο των συσσωρευμένων αιτήσεων, ζητούν οι Περιφέρειες της χώρας με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Στη σημερινή του συνεδρίαση το ΔΣ της ΕΝΠΕ, αναδεικνύοντας το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα ως πρωτόγνωρο με ανθρωπιστική  διάσταση και σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την υπερσυγκέντρωση στις περιφέρειες πρώτης υποδοχής (Βορείου και Νοτίου Αιγαίου) και ακολούθως στις υπόλοιπες περιφέρειες που επωμίζονται το βάρος της φιλοξενίας, αποφάσισε:

-Να ζητήσει άμεση συνάντηση για να παρουσιάσει τις θέσεις των Περιφερειών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς και τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.

-Να αναδείξει τις θέσεις των Περιφερειών στους ευρωπαϊκούς αυτοδιοικητικούς θεσμούς, όπως η Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ και η Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR), και μέσω αυτών να αναλάβει πρωτοβουλία για τη διοργάνωση Συνεδρίου Ευρωμεσογειακών Κρατών και Περιφερειών με στόχο να γίνει αποτίμηση των εφαρμοσμένων δράσεων και πολιτικών στο προσφυγικό – μεταναστευτικό και να διατυπωθούν επεξεργασμένες προτάσεις για το ρόλο που μπορεί και πρέπει να αναλάβει η Αυτοδιοίκηση.

Εισηγήτρια ήταν η Ταμίας της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία, αφού παρουσίασε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και την οποία χαρακτήρισε επιβαρυμένη και επικίνδυνη, επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι το προσφυγικό- μεταναστευτικό είναι ένα πρωτόγνωρο ζήτημα.

Η κα Καλογήρου είπε ότι οι αποφάσεις πλέον είναι πιεστικές και επείγουσες και δεν νοείται καμία καθυστέρηση και καμία αδράνεια. «Πρέπει επειγόντως να ζητήσουμε να στελεχωθούν οι Υπηρεσίες Ασύλου για να ανταποκριθούν στον μεγάλο όγκο των συσσωρευμένων αιτήσεων και αυτό να το κάνουμε με παρέμβασή μας στους αρμόδιους ευρωπαϊκούς φορείς και ιδίως σε αυτούς που έχουμε θεσμική εκπροσώπηση».

Μετά τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός δήλωσε: «Μέχρι σήμερα η συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού είναι αδιαμφισβήτητη παρ’ όλο που δεν της έχει δοθεί από την Πολιτεία ρόλος. Ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας έγκαιρα πήραμε πρωτοβουλίες, καταθέσαμε προτάσεις, χτυπήσαμε τον κώδωνα του κινδύνου. Καθώς πλέον το προσφυγικό – μεταναστευτικό εισέρχεται σε νέα φάση και απέναντι στα ωραία λόγια υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα, χρειάζεται εγρήγορση και αποτελεσματικότητα με επαναπροσδιορισμό ρόλων και αρμοδιοτήτων».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ