ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΛΑΡΙΣΑ

Η εισήγηση του Εκτ. Νασιώκα στη συζήτηση για προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα στη συνεδρίαση του δ.σ.

«Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό είναι η καλύτερη ευκαιρία να αναλογιστούμε το που  βρίσκεται η πόλη μας , τι προοπτικές δημιουργούνται για το αύριο και όλα αυτά , στο πλαίσιο της κατάστασης που βρίσκεται η χώρα μας σήμερα . Πως πορεύεται δηλαδή η χώρα  σε ένα τρικυμισμένο  και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον με απρόβλεπτους κινδύνους στη γειτονιά μας.

Η Ελλάδα βρίσκεται βουτηγμένη στο φαύλο κύκλο μιας πολύπλευρης  κρίσης, όχι μόνο, ή πιο σωστά,  όχι πρωτίστως οικονομικής.  Το  πολιτικό σύστημα και  μαζί ο λαός δειλιάζει να αποδεχτεί την πραγματικότητα, να αναλάβει  τις ευθύνες και να προσπαθήσει  να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Βρίσκει ως διέξοδο τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού και πλειοδοτεί σε οξύτητα αναζητώντας ευθύνες μόνο στους άλλους, όποιοι και αν είναι αυτοί.  Έτσι στροβιλίζεται η σημερινή  κυβέρνηση και μαζί της η χώρα στο πουθενά. Αφού  για παράδειγμα  με την άφρονα  πολιτική της,  επιβάρυνε τη χώρα πολλά δις euro  και φτώχυνε έτι περαιτέρω τους πολίτες, φιλοδοξεί αν πάνε όλα καλά, μέχρι τέλους του 2017 να πιάσει τους δείκτες της εθνικής  οικονομίας του 2014, ενώ παράλληλα  το εισόδημα των πολιτών έχει καταβαραθρωθεί  σε σχέση με τότε.

Αυτά τα αναφέρω λεπτομερειακά γιατί μας αφορούν , αφορούν τους πολίτες του Δήμου μας διπλά.  Οι πολίτες υφίστανται εκ των πραγμάτων,  τις συνέπειες αυτής της γενικής στη χώρα  πολιτικής αφ’ ενός και αφ’ ετέρου  στο τιμόνι του Δήμου βρίσκεται μια παράταξη που συγκροτήθηκε και εν πολλοίς λειτουργεί στην ίδια λογική.

Η παράταξη της πλειοψηφίας ταυτίστηκε από τη δημιουργία της με το λαϊκισμό. Καβάλησε προεκλογικά το άρμα του ρεύματος που δημιούργησε  ένας ακραίος αντιμνημονιακός λόγος. Συνάθροισε στις τάξεις της  λογικές και πρακτικές του τύπου … δεν πληρώνω…  Μηδένισε το έργο  και πολλές φορές ποινικοποίησε φραστικά  την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Με αυτά ως  κανόνα και λογική δυστυχώς  πορεύτηκε και μετεκλογικά ,από την πρώτη μέρα που ανέλαβε  την τύχη της Λάρισας .

Ήταν φυσικό να χαθείτε τα δύο πρώτα χρόνια  της  θητεία σας, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο , στα μπερδεμένα μονοπάτια μιας σύγχυσης μεταξύ της σκληρής πραγματικότητας και της ουτοπίας που σκόπιμα επαγγελθήκατε προεκλογικά . Μεταξύ της λογικής του δεν πληρώνω και του ξεπουλιέμαι  για να πληρώσω . Μεταξύ του καταγγέλλω τον ΕΝΦΙΑ και του στηρίζω πολιτικές που αυξάνουν το φόρο και τον καθιστούν μόνιμο.

Φροντιστήριο προσγείωσης στην πραγματικότητα κατέστη η μέχρι σήμερα θητεία σας. Φροντιστήριο βέβαια στις πλάτες των πολιτών και σε βάρος των πιο αδυνάτων από αυτούς.

Ανώμαλη προσγείωση  και για την κυβέρνηση και για τη δημοτική αρχή.

Ο μεγάλος χαμένος η χώρα μας

Χαμένη και η πόλη μας.

Δεν παραβλέπουμε ότι υπάρχουν καλές προθέσεις και προσπάθεια ανθρώπων. Όλα όμως κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Θα σας συνοδεύει σαν παράδειγμα  η μεγάλη αποτυχία στην διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας. Η Λάρισα η μεγαλύτερη πόλη στη διαδικασία δεν κατάφερε να φθάσει ούτε στα προκριματικά. Η πόλη στα χέρια σας δεν άντεξε σε καμία αξιολόγηση.

Τίποτε σήμερα δεν είναι καλύτερο από το χθες που παραλάβατε και υποσχεθήκατε να αλλάξετε προς  το καλύτερο. Πάνω από δύο χρόνια με τη «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ» στην εξουσία η Λάρισα δεν είναι περισσότερο καθαρή, μάλλον το αντίθετο θα λέγαμε. Οι πολίτες διαμαρτύρονται καθημερινά για το κέντρο της πόλης, για την κατάσταση στην πλατεία Ταχυδρομείου, στην Τρίγωνη  και στην Κεντρική πλατεία για τις βρωμιές  και από τα πουλιά.  Υπάρχουν συνεχείς διαμαρτυρίες των συμπολιτών μας. Ημέρες βροχερές η δυσοσμία είναι ανυπόφορη.
Τα τραπεζοκαθίσματα μάλλον αυξάνονται, επεκτάθηκαν οι χώροι με τις πρόχειρες κατασκευές έξω από τα καταστήματα διευρύνοντας την υπάρχουσα αταξία.

Τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα αυξήθηκαν. Η κυκλοφορία στο κέντρο δεν βελτιώθηκε.

Οι ποδηλατόδρομοι παρέμειναν ως είχαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή, δεν κάνατε καμία επέκταση και καμία συντήρηση των υπαρχόντων, με αποτέλεσμα οι ποδηλάτες να ανεβούν και να καταλάβουν τα πεζοδρόμια, καταγράφοντας με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την ανάγκη των Λαρισαίων δημοτών να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης.
Το δημοτικό αναψυκτήριο στο Φρούριο, που αποτελούσε μια όαση δροσιάς και ανάπαυλας των Λαρισαίων και των μικρής κυρίως ηλικίας παιδιών τους, παραμένει κλειστό και εγκαταλειμμένο, έχει υποστεί σημαντικές φθορές από δύο πυρκαγιές, ο εξοπλισμός που υπήρχε έχει λεηλατηθεί.
Οι κοινόχρηστοι χώροι των συνοικιών της πόλης δεν αναβαθμίστηκαν και τα χωριά του Δήμου μας δεν γνώρισαν κάποια ουσιαστική βελτίωση.

Καθυστερήσατε σημαντικά και συνεχίζετε να καθυστερείτε την αποκατάσταση των οδοστρωμάτων των δρόμων της πόλης, τη συντήρηση των δρόμων και των πεζοδρομίων, το 90% των οποίων βρίσκεται στην ίδια κατάσταση ή και χειρότερα από το 2014, με τις λακκούβες κλπ.
Τι γίνεται με τα ακίνητα που ανήκουν και χειρίζεται ο Δήμος; Αλήθεια, ο Δήμος μας γνωρίζει σήμερα,  τα λεπτομερή στοιχεία των ακινήτων τα οποία του ανήκουν; Έχει συγκεκριμένα σχέδια για την αξιοποίησή τους;
Δεν βελτιώσατε τον προγραμματισμό του Δήμου αφού  κάνετε συνεχείς αναμορφώσεις του προϋπολογισμού και του προγράμματος τεχνικών έργων κατά τη διάρκεια του έτους. Αλλάζετε οι ίδιοι όσα προγραμματίζετε μία και δύο φορές κάθε μήνα και συνεχίζετε την πρακτική των απευθείας αναθέσεων των έργων, κάνοντας ακριβώς το αντίθετο από αυτό που δεσμευτήκατε προεκλογικά.
Υλοποιείτε μόνο  το πρόγραμμα των έργων  που βρήκατε και που ξεκίνησαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή, πολλά από τα οποία τα αποδεχτήκατε με αξιοσημείωτη καθυστέρηση. Έτσι, χάθηκε χρήσιμος και κρίσιμος χρόνος για την πόλη.

Φυσικά το αρχαίο θέατρο στην καρδιά της πόλης μας ακόμη περιμένει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για να προχωρήσουν οι εργασίες ολοκλήρωσης του.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε ότι οι συμπολίτες μας με την απαράδεκτα υψηλή ανεργία που βιώνουν, την καθημερινή υποβάθμιση των νοσοκομείων μας και την ακρίβεια  γίνεται σε όλους απολύτως καθαρό ότι το σήμερα στη Λάρισα είναι χειρότερο από το χθες και το αύριο φαντάζει αρκετά αβέβαιο.

Είναι φανερό ότι απορρίπτοντας αυτή την πολιτική, καταψηφίζουμε λοιπόν τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του 2017.»

 

 

 

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ