1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ ΣΕ ΜΑΘΗΤΗ ΤΟΥ 5ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ!

Μαθητές του 5ου Γυμνασίου Λάρισας συμμετείχαν στην 1η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με τίτλο «Μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη», η οποία διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη από 16 ως 18 Δεκεμβρίου 2016.

Το εγχείρημα υλοποιείται  από την Κοιν.Σ.Επ. ΡΟΗ, μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, αστικού χαρακτήρα, με σκοπό αποκλειστικά κοινωνικό και φιλανθρωπικό. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα των: α) Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη, β) Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, γ) Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Μακεδονίας και Θράκης), δ) Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και δ) Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στόχος του προγράμματος ήταν η επιμόρφωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε ζητήματα που άπτονται γενικών και επίκαιρων θεμάτων που απασχολούν το σύγχρονο κόσμο, αναφορικά με την προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, αλλά και η  γνωριμία και εξοικείωση τους  με ζητήματα εφαρμογής των σχετικών διεθνών Συμβάσεων του Ο.Η.Ε. δίνοντάς τους την ευκαιρία να δράσουν εντός ενός πλαισίου που διέπεται από τις αρχές της διεθνούς διπλωματίας, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα και τις ρητορικές τους ικανότητες.

Παράλληλα οι μαθητές εξοικειώθηκαν στα ζητήματα εφαρμογής των διεθνών πράξεων από τα κράτη μέρη, έμαθαν να υπερασπίζονται τα δικαιώματα του ανθρώπου, να δέχονται τα επιχειρήματα των άλλων, να σέβονται τις απόψεις των άλλων κρατών και να αναπτύσσουν την κατάλληλη επιχειρηματολογία, προκειμένου να πείσουν για τις θέσεις τους. Γνώρισαν τη διαδικασία των Επιτροπών, τη διαδικασία ενός διεθνούς forum, τη διπλωματία όπως αυτή εφαρμόζεται στο πλαίσιο ενός διεθνούς οργανισμού, βασισμένη σε κανόνες διεξαγωγής γόνιμου διαλόγου και στην καλλιέργεια του σεβασμού σε επίπεδο αντιλογίας.

Η προσομοίωση επικεντρώθηκε σε μερικές από τις σημαντικότερες συμβάσεις του ΟΗΕ, οι οποίες έχουν κυρωθεί με τυπικούς νόμους από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου, σύμφωνα με το άρθρο 28 (παράγραφος 1) του Συντάγματος. Ο τρόπος συζήτησης βασίστηκε στους κανόνες των Model United Nations, σε απλοποιημένη όμως μορφή και πραγματοποιήθηκε συζήτηση επί συγκεκριμένου ζητήματος. Οι μαθητές κλήθηκαν να μεταφέρουν την άποψη της χώρας που εκπροσωπούσαν  προσδίδοντας και το προσωπικό τους στίγμα.

Στην 1η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με τίτλο «Μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη», συμμετείχαν δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της χώρας και της Κύπρου.

Από το 5ο Γυμνάσιο Λάρισας συμμετείχαν οι μαθητές της Γ΄ τάξης: Αθαναηλίδη Μαριάννα, Αργύρης Παναγιώτης, Γιαννακός Παναγιώτης, Καλινίδη – Γαϊταντζή Κωνσταντίνα – Δομινίκη, Ντανίκα Πηνελόπη, Ράπτης Δημοσθένης, Ντόμπρη Δήμητρα, Ντούντα Ντανιέλα, Μπέζα Ελευθερία, Μπακοδήμου Μαρίνα, Φύλλου Ευθαλία, Τσιρωνά Καλλιόπη, Τριανταφύλλου Αγλαϊα, Ταμβάκη Θεοδώρα και από τη Β΄ τάξη, η Κοσμάνου Ιωάννα σε ρόλο εθελοντή.

Ο μαθητής Αργύρης Παναγιώτης απέσπασε το ανώτατο Βραβείο ως ο «Καλύτερος Διπλωμάτης»  στην Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και συγκεκριμένα το δικαίωμα των Ατόμων με Αναπηρία στην Εργασία και Απασχόληση. Την προετοιμασία και τη στήριξη των μαθητών είχαν η κ. Δεληζώνα Ζωή – Δ/ντρια του σχολείου και οι καθηγητές Κατσαβός Ιωάννης – Αγγλικής Φιλολογίας και Παπαδοπούλου Κωνσταντίνα – Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας.

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος καθηγητών συγχαίρει τους μαθητές για τη συμμετοχή τους και τη διάκριση και προτρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και άλλοι συμμαθητές τους.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ