ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ

 ΓΡΑΦΕΙ Ο Νικόλαος Δ. Πουτσιάκας, Περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής της «Οικολογική Θεσσαλία»

Πέρασαν κάποιοι μήνες από την εποχή που προέκυψε το θέμα  με τον άνευ προηγουμένου αποδεκατισμό της ορνιθοπανίδας στην λίμνη Κάρλα.

Εκείνο το διάστημα, ως «Οικολογική Θεσσαλία» δημοσιοποιήσαμε το ζήτημα με ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή , καλώντας την Περιφερειακή Αρχή να πράξει τα δέοντα, μεριμνώντας τόσο για τον εντοπισμό των αιτιών που προκάλεσαν αυτή την καταστροφή, όσο και για την αναζήτηση και εξεύρεση μόνιμων και σταθερών λύσεων για το πρόβλημα και σταθήκαμε με ιδιαίτερη υπευθυνότητα στο όλο ζήτημα, χωρίς να εξαπολύσουμε ανέξοδες επιθέσεις, αναμένοντας επίσημες απαντήσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες διάγνωσης των εν λόγω θεμάτων.

Δυστυχώς, όμως, από την πλευρά μερίδας της Περιφερειακής Αρχής, αν και απόλυτα μειοψηφούσας, επιδείχθηκε αλαζονική στάση και διατυπώθηκαν, μάλιστα, υβριστικοί και απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί προς διακεκριμένους επιστήμονες, αφήνοντας, ακόμη, και υπαινιγμούς για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, ατυχείς δε εικασίες, στα όρια της υπέρβασης αρμοδιοτήτων, υπήρξαν και από την διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης. Οι συγκεκριμένες στάσεις, σε εκείνη την περίσταση, μας λύπησαν ιδιαίτερα και μας προβλημάτισαν ως προς τα κίνητρα, θέλουμε όμως να πιστεύουμε ότι επρόκειτο, απλά, για στιγμιαία ατοπήματα.

Πριν από λίγες ημέρες, η αρμόδια Υπηρεσία γνωστοποίησε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δειγμάτων σχετικά με το θάνατο ειδών άγριας ορνιθοπανίδας στον ταμιευτήρα Κάρλας και απεφάνθη ότι για τον θάνατο των πτηνών ευθύνονται τα φυτοφάρμακα, αφού «ανιχνεύθηκαν υπολείμματα καρβαμιδικών εστέρων, ουσίες που σχετίζονται με την παρουσία παρασιτοκτόνων φυτοφαρμάκων ενώ δεν ανιχνεύθηκε κανενός είδους άλλη τοξική ουσία», εκκρεμούν δε και άλλα δείγματα.

Όπως αναφέρει ο Φορέας Διαχείρισης Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου Φ.Δ. (Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε.): «Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εν λόγω ουσίες βρέθηκαν σε συγκεκριμένα είδη πτεροπανίδας, που χρησιμοποιούν το ευρύτερο αγρο-οικοσύστημα της περιοχής, για τη διατροφή τους. Ο Φ.Δ έχει επανειλημμένα συστήσει τόσο αρμοδίως όσο και στα πλαίσια ενημερωτικών δράσεων για τους κινδύνους που εγκυμονούν η ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων στην γεωργική περιοχή καθώς η απόθεση σχετικών συσκευασιών».

Από το έργο «έλεγχος της χημικής ποιότητας επιφανειακών και υπόγειων αρδευτικών νερών Μακεδονίας – Θράκης και Θεσσαλίας» (2010 – 2012) του Υπ. Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων είχε διαπιστωθεί και το 2010 -2012 ύπαρξη 63 διαφορετικών γεωργικών φάρμακων στα υδατοσυστήματα της λεκάνης Κάρλας.

Το δε ουσιώδες ερώτημα που τίθεται είναι: πώς τροφοδοτείται ο ταμιευτήρας της Κάρλας με νερό αφού δεν έχει ολοκληρωθεί ο τεχνητός υγρότοπος εκτός του ταμιευτήρα, ο οποίος θα απορρυπαίνει τα νερά που ξεπλένουν τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα από τον κάμπο. Κάποιοι παλαιότερα ήθελαν να γεμίσει γρήγορα ο ταμιευτήρας άσχετα αν το νερό που θα συγκεντρωνόταν σ’ αυτόν είναι ρυπασμένο.

Στο νερό που θα έρχεται δια βαρύτητας από τον Πηνειό και σ’ αυτό που έρχεται σήμερα με άντληση θα γίνεται ή γίνεται έλεγχος για υπολείμματα φυτοφαρμάκων; Το νερό αυτό δεν προβλέπεται να περνάει από τον υγρότοπο.

Από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής και των διάφορων εκπροσώπων της, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε αντίστοιχα ζητήματα και σε συνεργασία με τους υπόλοιπους κρατικούς και λοιπούς φορείς να προβεί στην διεξαγωγή όλων των απαιτούμενων ελέγχων και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων που διασφαλίζουν, πλήρως, όλα τα ζητήματα της δημόσιας υγείας στην περιοχή μακριά από εριστικές και ανούσιες αντιπαραθέσεις.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να στηριχθεί και να ενισχυθεί η λειτουργία και το έργο του Φορέα Διαχείρισης και να υπάρξει συνεργασία με πανεπιστημιακούς και άλλους φορείς ώστε να υλοποιηθεί, επιτέλους, στην περιοχή της Κάρλας ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό περιβαλλοντικό έργο, το οποίο θα μας δώσει τη δυνατότητα άσκησης εδαφικοποιημένων, ήπιων, πολιτικών ανάπτυξης, ανάδειξης και ιδιοτυποποίησης πόρων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και εν γένει της Θεσσαλίας.

 

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ