ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΦΚ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ ΖΗΤΑ Ο ΣΘΕΒ

Επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο απέστειλε η Διοίκηση του ΣΘΕΒ, με την οποία επανέρχεται στο θέμα  της αναστολής εφαρμογής του μέτρου του ειδικού φόρου κατανάλωσης ύστερα από έντονες ανησυχίες των οινοποιητικών επιχειρήσεων της Θεσσαλίας.

Στην επιστολή του ο ΣΘΕΒ τονίζει πώς ενώ η Κυβέρνηση με την επιβολή του φόρου 0,20 λεπτά το λίτρο στο κρασί, αποσκοπούσε να μαζέψει περίπου 55 εκατ. ευρώ, από την αρχή της εφαρμογής του μέτρου ελάχιστα είναι τα ποσά που κατάφερε να συγκεντρώσει καθώς μόνο το 15% των παραγωγών είχαν φορολογική αποθήκη και μπορούσαν πρακτικά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νόμου.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Οικονομικών έλεγχοι είτε για την διακίνηση οίνων, είτε για τα αποθέματά τους δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, με αποτέλεσμα η επιβολή του φόρου να αφορά μόνο ένα τμήμα των οινοπαραγωγών, των οποίων μάλιστα οι πωλήσεις στο εσωτερικό της χώρας έχουν μειωθεί και εξαιτίας της επιβολής του ΕΦΚ στο κρασί.

Η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί τονίζεται στην επιστολή διαμαρτυρίας του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, επέφερε και θα επιφέρει ακόμα περισσότερο ισχυρό πλήγμα στις επιχειρήσεις οίνου, στις συνεταιριστικές αλλά και ιδιωτικές που τα τελευταία χρόνια κινούνται σε οριακά επίπεδα βιωσιμότητας. Αποτέλεσμα των επιπτώσεων αυτών είναι η μείωση των εξαγωγών, η απώλεια δημοσίων εσόδων καθώς και η έξαρση της παραοικονομίας. Η γενικότερη ζημιά στον δυναμικό αμπελοοινικό κλάδο είναι τεράστια  τονίζει ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης και μοιάζει με «τιμωρία» γιατί αυτός ο τομέας παραγωγής στα τελευταία χρόνια σημειώνει μεγάλες επιτυχίες τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού λόγω της εξαιρετικής του ποιότητας.

Ο ΣΘΕΒ ζητά άμεσα την επανεξέταση της επιβολής φορολογίας στο κρασί και εν τέλει την κατάργησή της αφού η επιβολή της θίγει ένα εθνικώς παραγόμενο προϊόν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ