“ΓΡΟΥΝΟΧΑΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΚΑΜΗΛΕΣ” ΣΤΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ

 

Η Ε.Μ.Λ. Φιλιππούπολης στο πλαίσιο των εορτών των Χριστουγέννων, αναβιώνει στις 27/12/2016 και ώρα 12:00 μ.μ., στην πλατεία της Φιλιππούπολης (Ανατολικής Ρωμυλίας), το έθιμο της «Γρουνοχαράς»και της«Καμήλας».

Από νωρίς το πρωί, θα ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για το έθιμο. Το «καψάλισμα» και το τεμάχισμα του γουρουνιού, ενώ παράλληλα, παρασκευάζονται παραδοσιακά ανατολικορωμυλιώτικα φαγητά όπως ο «καβρουμάς» και η «τηγανιά», τα οποία θα μοιραστούν δωρεάν στον κόσμο.

Θα αναβιώσει το παλιό πρωτοχρονιάτικο εθιμικό δρώμενο της «καμήλας και του ντιβιτζή», που διαδραματίζονταν στα χωριά της περιοχής του Καβακλή της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Η «καμήλα» είναι μια ιδιότυπη ξύλινη κατασκευή, σκεπασμένη με λινάτσα όπου στις άκρες της είναι κρεμασμένα κουδούνια και στο εσωτερικό της μπαίνει ένας άνθρωπος, ο οποίος την μετακινεί σε διάφορα σημεία του χώρου. Ο «ντιβιτζής» είναι μεταμφιεσμένος με δέρματα, φορά μεγάλες μάσκες και μικρά κουδούνια και κρατά στο χέρι του το «τουπούζ», ένα ξύλινο φαλλόμορφο ρόπαλο, το οποίο χτυπά στη γη. Πολλές φορές κυλιέται χάμω με απώτερο σκοπό να την ξυπνήσει έτσι ώστε η νέα χρονιά να είναι προσοδοφόρα.

Θα ακολουθήσει στις 1:00 μ.μ. παρουσίαση τριών παιδικών τμημάτων της Λέσχης, όπου τα παιδιά ντυμένα με τις παραδοσιακές φορεσιές της Ανατολικής Ρωμυλίας θα χορέψουν θρακιώτικους χορούς.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με ζωναράδικα και μπαϊντούσκες, σε ένα κύκλο όπως έκαναν πάντα οι Καβακλιώτες στις διασκεδάσεις τους.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν οι μουσικοί, Νίκος Μούτσελος, Δημήτρης Μποκόρος και Μακρυγιάννης Γιάννης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ