ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ανακοίνωση της Αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας Λάρισας

Τελείωσε ήδη το πρώτο τετράμηνο  της σχολικής χρονιάς και χιλιάδες παιδιά μένουν έξω από τα σχολεία και το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Πρόκειται για τα χιλιάδες προσφυγόπουλα που βρίσκονται στη χώρα μας. Ανάμεσά τους δεκάδες στην πόλη μας, αποκλεισμένα σε στρατόπεδο στο Κουτσόχερο που η κυβέρνηση παραπλανητικά ονομάζει “κέντρο φιλοξενίας”.

Η εκπαίδευση αποτελεί βασικό δικαίωμα όλων και επομένως πρέπει να παρέχεται δωρεάν και δημόσια σε όλα τα παιδιά, που ζουν στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών. Η εκπαίδευση αυτών των παιδιών  χρειάζεται να πραγματοποιηθεί μέσα στα δημόσια σχολεία και νηπιαγωγεία, μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά, με συνθήκες συνεκπαίδευσης. Η γκετοποίηση οδηγεί στον αποκλεισμό, στον χωρικό διαχωρισμό, στην αορατότητα, επιτείνει την ξενοφοβία, γίνεται εμπόδιο για τη μόρφωση, την ένταξη  και την κοινωνικοποίησή τους.

Το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε ότι τα προσφυγόπουλα δε θα ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης που γνωρίζουμε, μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά, αλλά σε ένα παραπρόγραμμα που προσχηματικά εντάσσεται διοικητικά στις σχολικές μονάδες. Αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι βαθιά ρατσιστική και επιβεβαιώνει τις ξενοφοβικές και φασιστικές φωνές που εμφανίζονται μειοψηφικά στις τοπικές κοινωνίες.

Η βασική υπογράμμιση αυτού του νομοθετήματος, είναι η γκετοποίηση! Γιατί γκετοποίηση είναι η δημιουργία τμημάτων αμιγώς με προσφυγόπουλα, τις ώρες που δεν λειτουργούν τα σχολεία, «εκτός υφιστάμενου ωρολογίου προγράμματος», όπως ξεκαθαρίζει η απόφαση! Βέβαια παρόλο τις επικοινωνιακές φιοριτούρες με κυβερνητικές δηλώσεις ,κουστουμαρισμένους δημάρχους και στελέχη εκπαίδευσης, στην πράξη στα σχολικά κτίρια μπήκαν λιγότερα 1500 παιδιά από τις 22.000 που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα στρατόπεδα.

«Γίνεται αλλιώς;», θα αναρωτηθούν και θα ρωτήσουν κάποιοι. Η απάντηση είναι: «Ναι γίνεται, και πρέπει να γίνει για το καλό των προσφυγόπουλων και για το καλό της δικής μας κοινωνίας. Γιατί όπου συνηθίζει η κοινωνία να αποδέχεται εκπτώσεις και αποκλεισμούς από την εκπαίδευση ορισμένων παιδιών τότε είναι δεδομένο ότι οι εκπτώσεις και οι αποκλεισμοί σύντομα θα επεκταθούν και σε άλλες κατηγορίες παιδιών. Η συνύπαρξη με παιδιά που έχουν βγει νικητές και νικήτριες από έναν άνισο και απάνθρωπο αγώνα, παιδιά που έχουν επιβιώσει από συνθήκες αδιανόητες για τα παιδιά που μεγάλωσαν στην Ελλάδα, παρά  την κρίση και τα δικά της μεγάλα προβλήματα, κρύβει ένα τεράστιο μάθημα ζωής για τα Ελληνόπουλα: το μάθημα της επιβίωσης, της αντοχής, της ελπίδας και εντέλει το μάθημα της ίδιας της ζωής.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να μοιραστούμε  την πλούσια εμπειρία που έχουν από την υποδοχή και την ένταξη των μεταναστών στα σχολεία τα προηγούμενα χρόνια. Καλούμε  όλους τους εργαζόμενους που βίωσαν και βιώνουν ξανά την προσφυγιά και τη μετανάστευση να απομονώσουν τις ξενοφοβικές φωνές  και να διεκδικήσουν  σχολεία και γειτονιές ,ανοιχτές αγκαλιές αλληλεγγύης για τα παιδιά των αποκλεισμένων ομάδων, όλων των φτωχών του τόπου μας ντόπιων, προσφύγων, μεταναστών

Με τους στίχους του ποιητή  κατά νου

“Ορκιστείτε… να έχει το παιδί το ψωμί και το βιβλίο του… Να μάθει να γράφει σ’ αγαπώ…

Να κρατάει μπράτσο τον ήλιο σ’ ένα ανθισμένο περιβόλι…”,

δεν θα σταματήσουμε στιγμή   να διεκδικούμε:

Όλα τα παιδιά των προσφύγων με οργανωμένο τρόπο να ενταχθούν στα σχολεία μας –  Καμία εμπλοκή των ΜΚΟ – να κλείσουν τώρα τα στρατόπεδα

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ